Te doare capul, gatul - ai frisoane, febra si tuse? Daca prezinti aceste simptome, este posibil sa fi contractat un virus. Dar cum pot oamenii sa contracteze virusurile? Unde se ascund, cum se raspandesc si, mai ales, cum ne putem proteja?
Ce sunt virusurile?
Virusurile sunt molecule cu dimensiune mica (intre 20 si 300 de nanometri) de AND sau ARN, inconjurate de un invelis proteic numit capsida. In unele cazuri, virusurile sunt invelite suplimentar de o membrana lipidica.
Cum se reproduc virusurile?
Spre deosebire de bacterii, virusurile nu sunt organisme vii - prin urmare, depind de celulele gazda in care isi injecteaza propria informatie genetica si astfel se multiplica. in functie de tipul de virus, gazdele pot fi oamenii, dar si animalele, plantele, ciupercile sau bacteriile.
Cum se transmit virusurile?
Se cunosc patru cai de transmitere.
1. Infectia prin intermediul picaturilor transmise prin aer si al particulelor.
Aceasta cale de transmitere directa are loc prin intermediul persoanelor sau animalelor infectate.
Atunci cand respiram, vorbim, tusim sau stranutam, emitem picaturi minuscule (de aproximativ 100 micrometri). Picaturile mai mici, numite aerosoli (5 micrometri), pot ramane suspendate in aer mai mult timp si pot fi inhalate de alte persoane, ajungand apoi pe mucoasa tractului respirator superior al urmatoarei lor gazed, unde incep sa se inmulteasca.
Exemplu: Virusurile gripale.
2. Infectia prin contact direct-in principal prin intermediul mainilor.
Contactul direct inseamna ca agentii patogeni se transmit prin contact fizic de la o persoana sau un animal infectat, la o persoana neinfectata.
Exemplu: virusul herpes simplex (HSV).
Totusi, infectia se poate transmite si indirect, prin atingerea unui obiect contaminat, cum ar fi un maner de usa. Orice agent patogen de pe acest obiect ar putea patrunde in gazda prin ranile deschise sau prin mucoase. O forma de infectie prin contact indirect este infectia care apare pe cale fecala-orala prin intermediul excrementelor persoanelor infectate.
Exemplu: Norovirusuri.
3. Infectia prin intermediul apei si alimentelor contaminate.
Acestea se numesc infectii prin contact indirect si apar adesea in regiuni cu conditii de igiena precare.
Exemplu: Virusul hepatitei A (HVA).
4. Infectia prin sange si tesuturi.
Agentii patogeni se pot transmite si prin sange, tesuturi sau secretii corporale. Acest lucru se poate intampla direct (de exemplu, prin contact sexual) sau indirect (de exemplu, prin reutilizarea unui ac contaminat sau prin intepatura unei insecte care se hraneste cu sange).
Exemplul 1: Virusul imunodeficientei umane (HIV).
Exemplul 2: Malaria - transmitere indirecta prin intepatura unei insecte care se hraneste cu sange.
Asadar, virusurile exista peste tot!
Desi virusurile exista in aer, pe obiecte, chiar si in apa potabila - nu toate virusurile infecteaza oamenii.
Unele virusuri, HIV de exemplu, nu se transmit prin picaturi (cand tusesti) sau indirect (cum ar fi folosirea prosoapelor in comun). Chiar si sarutul este putin probabil sa transmita o infectie cu HIV. Infectia se produce numai prin intermediul fluidelor corporale care contin cantitati mari de material viral.
In plus, multe virusuri sunt stabile doar pentru perioade scurte de timp in afara organismului gazda - nu pot ramane active la nesfarsit in aer, pe o suprafata, in apa sau pe alimente. Acest lucru inseamna ca mai devreme sau mai tarziu isi pierd caracterul infectios. Stabilitatea lor depinde, de asemenea, de factorii de mediu, cum ar fi temperatura, umiditatea sau compozitia suprafetei.
Cum ma pot proteja de virusuri?
Prin cateva masuri simple, ne putem proteja relativ usor si eficient impotriva infectiilor virale.
Din fericire, nu suntem lipsiti de aparare impotriva lor. in primul rand, pielea noastra este o bariera protectoare care impiedica virusurile sa patrunda in corp. Sistemul imunitar ne protejeaza, anticorpii si vaccinurile ajuta organismul sa se apere mai bine impotriva anumitor virusuri.
Masurile de preventie includ: pastrarea unei distante corespunzatoare fata de ceilalti sau purtarea unei masti medicale, aerisirea regulata a incaperii, tuse sau stranut in pliul cotului. Spalarea frecventa si temeinica a mainilor este esentiala. Foarte importanta este dezinfectarea mainilor, daca exista vreo sansa de contaminare.
Haideti sa nu creem oportunitati virusurilor - cu cateva masuri simple!
Folosirea dezinfectantilor nu trebuie asociata numai cu o pandemie.
Atunci cand suntem la cumparaturi, cand mergem la serviciu sau la scoala, sau chiar si atunci cand suntem in vacanta, microbii ne pot strica buna dispozitie; de aceea, folosirea dezinfectantului Sterillium® Protect&Care Gel de la Hartmann cu actiune de 99,99% te ajuta si la prevenirea infectiilor, dar si la protejarea pielii mainilor tale prin complexul de ingrijire pe care il contine.
Folositi cu grija dezinfectantul Sterillium® Protect&Care Gel. Cititi eticheta si instructiunile inainte de utilizare!