Constipatia – simptomul mai putin cunoscut al Sindromului de Colon Iritabil

Ce este Sindromul de Colon Iritabil si cum se manifesta?

Sindromul intestinului/colonului iritabil (SII) este o afectiune frecventa care afecteaza sistemul digestiv. SII este un tip de tulburare functionala gastrointestinala (GI). Aceasta afectiune este cauzata de disfunctii ale interactiunii intestin-creier si are de-a face cu probleme in modul in care intestinul si creierul lucreaza impreuna. SII duce la sensibilizarea tractului digestiv, modifica modul in care muschii intestinali se contracta si provoaca simptome precum crampe stomacale, balonare, diaree si constipatie. Aceste simptome tind sa apara si sa dispara in timp si pot dura zile, saptamani sau chiar luni. Adesea, este o problema ce se mentine pe tot parcursul vietii.

Motivele pentru care apare SII nu sunt clare, insa motivul cel mai invocat este stresul si stilul de viata. Pot exista si alti factori declansatori, cum ar fi afectarea dupa o infectie intestinala bacteriana sau parazitara (Giardia).

Intestinul este conectat la creier folosind semnale hormonale si nervoase care merg intre intestin si creier. Acestea afecteaza functia intestinala si simptomele. Nervii pot deveni mai activi in perioadele de stres, ceea ce poate face ca musculatura intestinala sa fie mai sensibile si sa se comprime sau sa se contracte mai mult.

Constipatia in Sindromul de Colon Iritabil

SII-C este un tip de sindrom de intestin iritabil ce se manifesta preponderent cu constipatie. Constipatia reprezinta un tranzit intestinal lent, cu mai putin de 3 scaune pe saptamana. Constipatia a devenit o afectiune gastrointestinala functionala comuna, intre 5 - 18 % dintre adulti sunt afectati de constipatie cronica la nivel mondial. Este mai frecventa la femei si la persoanele in varsta. Pe langa constipatie pot aparea simptome precum balonare, durere abdominala sau greata.

Dieta si remedii SII-C

Constipatia se previne si se trateaza cel mai bine combinand: o activitate fizica regulata, o dieta bogata in fibre, un aport suficient de lichide (minimum 2L pe zi) si doar ocazional, administrarea de laxative.

Activitatea fizica stimuleaza motilitatea intestinala. Se recomanda minimum 30 de minute de miscare pe zi. Miscari folositoare impotriva constipatiei se fac in special dimineata, pe stomacul gol, nu dupa masa.

Este recomandata introducerea in dieta a unui aport suplimentar de fibre, deoarece constipatia este corelata cu un aport scazut de fibre. Fibrele absorb apa din intestin, inmoaie masa fecala si regleaza tranzitul, putand ajuta la prevenirea si tratarea constipatiei.

Surse alimentare bogate in fibre alimentare
• Cereale bogate in fibre, de ex.: ovaz, orz, grau, secara
• Painea din faina integrala
• Paste integrale
• Orez integral
• Vegetale, Leguminoase, Fructe/ Fructe uscate. De ex.: broccoli, morcovi, conopida, fasole, mazare, linte, naut, rosii, banane, portocale, mere, pere, prune, capsuni, nuci, alune, caise/ smochine/prune uscate etc.

Este recomandat sa:
• Sa luatii mese regulate in care sa includeti alimente bogate in fibre;
• Evitati pe cat posibil stresul fizic si psihic, mai ales in timpul meselor;
• Evitati sa mancati seara tarziu;
• Evitati mesele abundente, acordati-va timp pentru mese, mancati stand la masa
• Mestecati bine fiecare imbucatura, pentru a da posibilitatea fragmentarii eficiente a alimentelor si a amestecari lor cu enzime si sucuri digestive

Probiotice si prebiotice in constipatie

Probioticele sunt bacterii vii care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, pot aduce reale beneficii sanatatii umane. Probioticele actioneaza impotriva constipatiei prin influentarea si modificarea florei intestinale si a fermentatiei, a sistemului nervos si a sistemului imunitar. Numeroase studii au aratat ca exista o diferenta semnificativa intre compozitia microbiotei pacientilor cu constipatie fata de a celor fara constipatie.

Prebioticele, cum ar fi fibrele alimentare, reprezinta hrana pentru bacteriile benefice din flora intestinala.

Combinatia dintre probiotice si prebiotice este optima pentru persoanele care sufera de constipatie, modificand compozitia florei intestinale si sustinand functiile digestive.

Inulina este o fibra alimentara cu efect prebiotic. Contribuie la cresterea masei fecale, la o evacuare imbunatatita a continutului colonului prin stimularea chimica si mecanica a peristaltismului si, prin urmare, la o reglare a tranzitului intestinal.

Un alt exemplu de fibre sunt cele din Psyllium. Acestea sunt constituite din fibre solubile, partial fermentabile, extrase din semintele de Plantago ovata. Cercetarile au dovedit ca Psyllium regleaza tranzitul intestinal, consistenta masei fecale si imbunatateste microbiota intestinala. Psyllium se introduce treptat, deoarece poate provoca balonare, iar efectul optim este conferit de extractul din cuticula semintelor din Plantago ovata.

Combinatia dintre probiotice si prebiotice reechilibreaza flora intestinala si regleaza tranzitul in timp, mentinandu-l pe o perioada indelungata.

Remedii

Plantalax
Fiecare plic contine 4g extract de Psyllium – fibre solubile si enzime digestive: α-galactozidaza si β-galactozidaza

Psyllium are efect prebiotic, regleaza tranzitul intestinal si consistenta masei fecale.

Enzimele prezente in compozitia produsului, combat simptomele asociate balonarii/disconfortului abdominal.

α-Galactozidaza este o enzima capabila sa descompuna in mod specific ONG (oligozaharidele nedigerabile) prezente in anumite alimente. Aceste ONG sunt de multe ori cauza balonarii.

β -Galactozidaza ajuta la digestia lactozei, impiedicand-o sa ajunga la colon, unde este fermentata si determina simptome gastrointestinale precum: balonare, crampe abdominale si flatulenta.

Plantalax nu irita colonul si nu da dependenta.

Mod de administrare: 1 plic de 2 ori pe zi, dizolvat in apa. ATENtIE! Continutul plicului se adauga intr-un pahar uscat, in care se varsa apa intr-o cantitate care se poate bea imediat, cu o ora inainte de mese. Trebuie consumat cel putin 10-15 zile. De-a lungul zilei este necesar sa consumati minimum 2 litri de lichide, pentru a da posibilitatea fibrelor sa se umfle si sa stimuleze miscarile intestinale si eliminarea scaunului.

Enterolactis Duo
Enterolactis Duo este un simbiotic, contine probiotice si fibre (prebiotice).

Fiecare plic contine 4 g inulina solubila (ingredient alimentar natural extras din radacinile de cicoare) si minimum 8 miliarde celule vii Lactobacillus casei DG .

Enterolactis Duo este indicat mai ales pentru stimularea motilitatii intestinale si reechilibrarea florei intestinale. Este sigur in sarcina si alaptare.

Mod de administrare: 1 plic de 2 ori pe zi, dizolvat in 150 ml apa, preferabil pe stomacul gol, minimum o luna. Se recomanda cresterea aportului zilnic de lichide, de minimum 1.5 – 2 L/zi. Pentru a fi eficient, un tratament complet trebuie sa dureze cel putin 3 saptamani.