Copiii care sufera de amigdalita sau de infectii ale urechii sunt predispusi la obezitate, din cauza ca afectiunile au ca efecte deteriorarea simtului gustativ si cresterea preferintei pentru mancaruri grase, potrivit unui studiu publicat, vineri, de presa americana.
Infectia urechii este o boala obisnuita la copii, insa tratarea acesteia poate avea efecte secundare majore. O serie de studii demonstreaza ca exista o legatura puternica intre simtul gustului, deteriorat de aparitia infectiilor cronice ale urechii, si preferinta sporita pentru mancarurile grase.
Unul dintre aceste studii, aplicat pe 6.584 de persoane cu varste intre 16 si 92 de ani, arata ca persoanele care aveau antecedente de otita erau cu 62 la suta mai predispuse la obezitate decat cele care nu au suferit niciodata de aceasta boala.
John Hayes, de la Universitatea Brown, si colaboratorii sai de la Universitatea Connecticut au gasit legaturi intre expunerea la otita medie, simtul gustului, alegerea alimentelor si obezitate. Studiul lor arata ca, dintre femeile de varsta medie, cele cu simtul gustului afectat prefera alimentele dulci si bogate in grasimi si au solduri mai mari. De asemenea, prescolarii cu antecedente de infectii grave ale urechii mananca mai putine legume, mai multe dulciuri si au o tendinta spre ingrasare. Acest lucru sugereaza ca deteriorarea gustului provocata de infectii ale urechii intervine in alegerile alimentare si, deci, poate conduce la obezitate.
Cercetatorii se gandesc si la posibilitatea ca simtul gustului sa fie afectat si de amigdalina. Se pare ca si scoaterea amigdalelor unui copil are o influenta asupra greutatii acestuia. O analiza pe copii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, care au suferit operatii de amigdale, arata ca 40% dintre acestia erau obezi la momentul desfasurarii studiului.