Senzatia de ureche infundata este de cele mai multe ori insotita de hipoacuzie si reprezinta o acuza medicala pentru care se solicita consult ORL (otorinolaringologic) in functie de patologia urechii implicata in aceasta simptomatologie.
Ea poate fi atat o manifestare tranzitorie dupa dus sau la schimbari de altitudine, cat si o simptomatologie a unor afectiuni care implica urechea, astfel incat este necesara investigatia etiologiei si efectuarea tratamentului specific.
Patrunderea apei la nivelul conductului auditiv extern dupa dus se insoteste frecvent de senzatia de ureche infundata si disconfort. Aceasta dureaza pentru scurt timp si se remite de la sine odata ce conductul auditiv se usuca.
Obstructia canalului auditiv poate fi cauzata de formarea dopurilor de ceara care se formeaza cu scopul de a impiedica patrunderea agentilor patogeni in interiorul urechii, evitand astfel posibilitatea propagarii unor infectii.
In anumite situatii, consistenta acesteia este mai dura si nu permite eliminarea la exterior, astfel se formeaza dopurile de ceara.
Pe langa senzatia de ureche infundata, pacientul poate prezenta durere localizata la acest nivel, tiuit in ureche si ameteala.
In cazul nou-nascutilor, lichidul amniotic se poate acumula sub membrana timpanica, motiv pentru care se recomanda efectuarea unui screening de otoemisiuni acustice in perioada postpartum si repetarea acestuia in decurs de o saptamana dupa nastere.
Afectiunile medicale precum despicatura de val palatin (palatoschizis, cheilopalatoschizis) pot determina patrunderea laptelui matern in mod accidental in timpul alaptarii in urechea medie prin intermediul trompei lui Eustachio.
Vecinatatea anatomica a faringelui, laringelui, trompei lui Eustachio poate cauza patrunderea secretiilor de mucus dinspre cavitatea nazala spre urechea medie. }
Simptomatologia implica senzatia de ureche infundata, disconfort local si hipoacuzie.
Otita externa sau cea care implica urechea medie reprezinta afectiuni de natura infectioasa frecvent intalnite in perioada copilariei, constand in inflamarea peretilor conductului auditiv si a structurilor anatomice care alcatuiesc urechea.
In lipsa depistarii acesteia si a efectuarii tratamentului necesar, hipoacuzia persista timp indelungat si poate determina slabirea capacitatii auditive sau chiar pierderea acesteia.
Utilizarea betisoarelor de urechi pentru igiena acestora poate impinge cerumenul format in conductul auditiv extern spre timpan, formandu-se astfel dopurile de ceara.
Expunerea urechilor la zgomote de intensitate crescuta, brusc, sau la intensitati mai reduse, insa pentru un timp indelungat, constituie un efect de barotrauma pentru membrana timpanica, aceasta manifestandu-se tot prin hipoacuzie si senzatie de ureche infundata.
In acelasi timp, urechea poate fi afectata de formatiuni tumorale (osteoame, colesteatoame, polipi).
Procesele inflamatorii de vecinatate precum rinita alergica, polipoza nazala sau sinuzitele, sunt afectiuni acute sau cronice care pot afecta si urechea determinand simptome similare celor de mai sus.
In aceasta situatie, pacientul prezinta, alaturi de hipoacuzie si senzatia de ureche infundata, tuse, stranut, durere si disconfort la nivelul gatului sau senzatia de nas infundat.
Inaintarea in varsta se poate manifesta fiziologic prin diminuarea senzatiilor, proces degenerative care implica uneori si scaderea capacitatii auditive.
Afectiunea cuprinde ambele urechi si este mai frecvent intalnita in randul populatiei de sex masculin. Hipertensiunea arteriala si sindroamele metabolice pot cauza in timp, si scaderea capacitatii auditive.
Schimbarile de altitudine se manifesta adesea prin senzatia de ureche infundata deoarece anumite disfunctii localizate la nivelul trompei lui Eustachio nu permit egalarea presiunii din urechea medie cu cea din nazofaringe.
Zborul cu avionul, scufundarile sau urcarea pe munte se manifesta prin senzatia de ureche infundata, aceasta fiind remediata odata ce urechea se obisnuieste cu noua altitudine.
In cazul inotului, o cantitate de apa poate persista in conductul auditiv extern determinand senzatia de ureche infundata, cunoscuta si ca sindromul urechii de inotator.
Pentru prevenirea acestei afectiuni, este important ca dupa inot, urechile sa fie bine curatate si uscate, evitandu-se astfel si posibilitatea aparitiei infectiilor (bacteriene, fungice).
Stabilirea etiologiei urechilor infundate necesita consult ORL.
Identificarea cauzelor care au generat hipoacuzie sau senzatie de urechi infundate implica efectuarea unor teste specifice precum probele cu diapazon, timpanograma, audiograma, otoemisiuni acustice, insotite in functie de caz, de investigatii imagistice de tip computer tomograf (CT), rezonanta magnetica (RMN) sau fibroscopie.
Tratamentul urechilor infundate se realizeaza in functie de etiologia acestei afectiuni.
In cazul schimbarilor de altitudine, in majoritatea situatiilor, aceasta se remediaza de la sine in timp ce urechea se obisnuieste cu diferenta de presiune caraceristica altitudinii respective.
Drept metode adjuvante, se recomanda cascatul, inghititul sau mestecarea unei gume pentru a facilita egalizarea presiunii intre trompa lui Eustachio si urechea externa.
Dopurile de cerumen care cauzea obstructie pe conductul auditiv pot fi rezolvate prin utilizarea unui spray auricular care usuca si elimina blocajul respectiv sau pot fi eliminate prin apelarea la un medic specialist din sfera ORL.
Infectiile virale, bacteriene sau fungice ale urechii, fie locale, fie propagate de la nivel cervical sau de la nivelul sinusurilor paranazale, necesita investigatii si tratament conform recomandarilor medicului specialist la care va adresati.
Poate fi necesara antibioterapie, tratament antiviral sau antifungic dupa caz, precum si utilizarea unor picaturi pentru urechi sau sprayuri care sa ajute la curatarea obstructiilor existenta pe conductul auditiv.
Simptome precum durerea la nivelul urechii, deficit de auz, senzatia de ameteala, febra si prezenta unor secretii apoase sau sangvinolente la nivelul urechii, alaturi de senzatia de ureche infundata, necesita prezentarea la un medic specialist ORL pentru determinarea etiologiei acestor manifestari.
In functie de aceasta, medicul respectiv va va recomanda tratamentul cel mai potrivit situatiei dumneavoastra.
Utilizarea excesiva a betisoarelor pentru curatarea urechii poate contribui la impingerea cerumenului si a particulelor adunate pe conductul auditiv spre membrana timpanica, motiv pentru care se formeaza dopurile de ceara.
In acest sens, folosirea spray urilor auriculare care contin substante ceruminolitice pot ajuta la o igiena corespunzatoare a urechilor.
Mentinerea conductului auditiv uscat si curatat dupa inot sau baie/dus, evitarea zgomotelor puternice si tratarea infectiilor de vecinatate sunt metode de prevenire a afectiunilor auriculare, inclusiv a senzatiei de ureche infundata.
Senzatia de urechi infundate este de cele mai multe ori, o manifestare tranzitorie care poate sa apara dupa baie/ dus, inot, schimbarea de altitudine, dureaza o perioada scurta de timp, se remediaza de la sine sau necesita tratamente fara prescriptie medicala (OTC).
Persistenta acesteia si simptomele adiacente (tuse, stranut, febra, ameteala, secretii la nivelul conductului auditiv) necesita consult medical ORL, iar in urma investigatiilor efectuate, medicul specialist va va indruma catre tratamentul necesar cazului dumneavoastra.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/plugged-ears/faq-20058092
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33023648/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hearing-loss/symptoms-causes/syc-20373072
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/earwax-blockage/diagnosis-treatment/treatment/txc-20341227
https://www.healthline.com/health/why-does-my-ear-feel-clogged