Bruceloza este o infectie bacteriana ce se raspandeste de la animale la oameni. Mai frecvent, modalitatea de contaminare este prin consumul de produse lactate nepasteurizate. Uneori, bacteria ce cauzeaza bruceloza se poate raspandi pe calea aerului sau prin contactul direct cu animalul infectat.
Desi exista tratament eficient, acesta poate dura cateva saptamani sau chiar luni, iar riscul de recurenta al infectiei este mare.
Bruceloza afecteaza sute de mii de oameni si animale din intreaga lume.
Simptomele brucelozei pot debuta oricand la cateva zile, pana la cateva luni de la momentul infectiei. Acest lucru poate face afectiunea greu de diagnosticat, pacientii nefacand legatura cu un consum nesigur de lactate. Semnele si simptomele sunt asemanatoare celor din gripa, si includ:
• Febra
• Frisoane
• Transpiratii abundente (diaforeza)
• Pierderea apetitului
• Fatigabilitate
• Dureri musculare si articulare
• Dureri de cap
Simptomele brucelozei pot avea caracter tranzitor, ceea ce inseamna ca dispar pentru cateva saptamani sau luni, iar apoi se intorc. Unii pacienti au bruceloza cronica, experimentand simptomele timp de cativa ani, chiar si dupa tratament. Simptomele pe termen lung includ:
• Fatigabilitate
• Febra recurenta
• Endocardita (inflamatia tesutului intern al inimii)
• Spondilita
• Sacroilita
Bruceloza poate fi greu de identificat, in special in stadiile incipiente, atunci cand simptomele sunt asemanatoare gripei. Astfel, majoritatea pacientilor vor trata simptomele cu remedii facute si administrate acasa.
Daca simptomele se inrautatesc, experimentati febra mare, slabiciune si dureri musculare neobisnuita, mergeti la medic. De asemenea, atunci cand aveti astfel de simptome, analizati ultimele cateva luni si cautati momente in care poate ati consumat produse lactate crude, nepasteurizate.
Bruceloza afecteaza multe animale salbatice, dar si domestice, precum: caprele, oile, porcul, caii, cainii, caprioarele, camilele, elanii, si altele. Bacteria Brucella, responsabila de infectie, patrunde in organismul acestora, iar apoi, prin urmatoarele cai, poate infecta omul:
• Consumul de produse lactate nepasteurizate. Bacteria Brucella trece in laptele animalelor, iar apoi in toate produsele derivate: lapte nepasteurizat, inghetata, branzeturi si unt facute din acel lapte. Bacteria poate fi transmisa si in carnea animalelor, iar prin consumul carnii insuficient preparate sau chiar crude, infectia se raspandeste.
• Inhalarea aerului contaminat. Bacteria Brucella se raspandeste cu usurinta in aer. Fermierii, tehnicienii de laborator si lucratorii in industria animala se pot infecta usor prin inhalare.
• Contactul direct cu fluidele biologice animale. Bacteria ajunge in sangele, saliva sau placenta animalelor. Prin contactul direct cu acestea, in prezenta micilor rani, bacteria din fluidele biologice ajunge in organismul uman. Atunci cand nu exista expunerea fluidelor, contactul normal precum atingerea, pieptanatul si joaca cu animalele, nu reprezinta un pericol. Astfel, deseori, stapanii nu iau bruceloza de la animalele de companie bine ingrijite.
Bruceloza se raspandeste de la animal la om, insa in mod normal nu se transmite de la om la om. Rareori, se poate transmite prin contact sexual neprotejat, prin transfuzii de sange contaminat sau prin alaptarea nou-nascutilor.
Bruceloza este comuna in special in: Europa de Sud si de Est, America Centrala si de Sud, Asia, Africa si Orientul Mijlociu si rara in Statele Unite.
In plus fata de regiune, prezinta risc de bruceloza persoanele cu un anumit loc de munca. Riscul ocupational apare la persoanele ce lucreaza cu animale, precum: medicii veterinari, fermierii, lucratorii din industrie, vanatorii, microbiologii.
Medicii confirma diagnosticul de bruceloza prin analize de sange sau de maduva, cautand bacteria Brucella sau anticorpii respectivi. Pentru a diagnostica eventualele complicatii deja aparute, medicul poate cere urmatoarele teste:
• Radiografii. Acestea pot identifica modificarile osoase si articulare
• Computer Tomograf (CT) sau RMN. Acestea pot identifica zonele de inflamatie cerebrala sau din orice alt tesut.
• Recoltare de lichid cefalorahidian. O mica proba de fluid cefalorahidian va fi testata, pentru a identifica meningita sau encefalita
• Ecocardiografie. Aceasta analiza imagistica va identifica infectia endocardica.
Bruceloza poate afecta aproape orice regiune din organism, inclusiv sistemul reproducator, ficatul, inima si sistemul nervos central. Bruceloza cronica poate cauza complicatii ale unui organ sau complicatii multiorganice, respectiv multisistemice.
Complicatiile posibile includ:
• Endocardita. Aceasta este cea mai severa complicatie a brucelozei. Endocardita netratata poate distruge valvele inimii si reprezinta prima cauza de deces din cauza brucelozei.
• Artrita. Inflamatia articulatiilor este caracterizata prin durere, rigiditate si tumefiere articulara, si apare in special la nivelul genunchilor, soldurilor, incheieturilor si coloanei vertebrale. Artrita poate fi dificil de tratat, odata instalata.
• Inflamatia si infectia testiculelor (epididimo-orhita). Bacteria ce cauzeaza bruceloza poate infecta epididimul, de la nivel testicular. De acolo, infectiase poate raspandi la testicul, cauzand infectia acestuia.
• Inflamatia si infectia splinei si a ficatului. Bruceloza poate afecta si splina si ficatul, cauzand cresterea lor in volum.
• Infectii ale sistemului nervos central. Acestea includ boli potential amenintatoare de viata, precum meningita sau encefalita.
Pentru a reduce riscul de bruceloza, puteti lua urmatoarele masuri:
• Evitati produsele lactate nepasteurizate. Este ideal sa consumati lactate pasteurizate, inclusiv branzeturi, inghetata si alte derivate. Inclusiv atunci cand calatoriti in strainatate, consumati doar alimente din surse sigure.
• Gatiti carnea suficient. Asigurati-va ca gatiti carnea suficient, pana atinge temperatura potrivita. Evitati mesele alcatuite din mancare cruda, in special din produse de origine animala.
• Purtati echipamente de protectie. Daca sunteti veterinar, fermier, sau lucrati in industria animala, cu tesut de origine animala sau va aflati in contact cu locuri in care sunt animale, purtati echipamente de protectie: manusi, masti, casti si combinezoane, in functie de nevoi.
• Luati masuri de protectie in locurile cu risc inalt. Pentru siguranta dumneavoastra, daca lucrati in locuri cu risc, respectati masurile de autoprotectie si evitati contaminarea personala sau a lucrurilor personale.
• Vaccinati animalele domestice. Programele de vaccinare impotriva brucelozei s-au dovedit eficiente in numeroase comunitati de animale. In special animalele domestice, odata luate in custodie, ar trebui vaccinate, pentru a evita transmiterea bacteriei la stapan.
Bruceloza este o infectie bacteriana cu simptomatologie de lunga durata, chiar si in prezenta tratamentului. Desi nu se transmite de regula de la om la om, principala sursa de contaminare o reprezinta animalele, iar consumul nesigur de lactate si carne reprezinta factorul de risc primordial. Respectati masurile de protectie si vaccinare a animalelor, pentru a evita bruceloza acestora si bruceloza umana.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/brucellosis/symptoms-causes/syc-20351738
https://www.cdc.gov/brucellosis/index.html
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/brucellosis-symptoms-treatment