Importanta controlului endocrionologic periodic

Ce este endocrinologia?

Endocrinologia este stiinta ce se ocupa cu studierea glandelor endocrine si a produsilor de sinteza ai acestora, substante ce poarta denumirea de hormoni.
Glandele endocrine sunt responsabile de sinteza si secretia de hormoni, substante indispensabile pentru functionarea adecvata a organismului uman. Hormonii sunt implicati in reglarea termogenezei, a ritmului somn-veghe, a cresterii si dezvoltarii organismului si nu numai.

Cu ce se ocupa medicul endocrinolog?

Medicul endocrinolog este specializat in tratarea afectiunilor endocrinologice (boli ce afecteaza functionarea glandelor endocrinologice, asociate sau nu cu un dezechilibru hormonal).

Cand trebuie sa solicit un consult endocrinologic?

Cand medicul de familie suspecteaza prezenta unei patologii endocrine, acesta ne va recomanda sa apelam la un medic specialist endocrinolog. Recomandarea poate veni si de la un medic de alta speciliate care suspecteaza prezenta unei afectiuni endocrinologice.

Care sunt cele mai frecvente boli endocrinologice?

Patologia tiroidiana

Afectiunile tiroidiene sunt variate si pot face referire la un dezechilibru hormonal (producerea in exces de hormoni tiroidieni sau deficitul de hormoni tiroidiene), patologie autoimuna, infectii virale sau bacteriene, prezenta de mase tumorale la nivel tiroidian etc.

Osteoporoza

Exista o serie de factori ce contribuie la aparitia osteoporozei, printre care si modificarile hormonale aparute odata cu inaintarea in varsta si instalarea menopauzei. Atunci cand medicul primar suspecteaza aparitia osteoporozei, acesta va recomanda pacientului sa apeleze la un consult de specialitate pentru evaluare, diagnostic si initierea tratamentului, in functie de necesitate.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice afecteaza intre 7% si 10% din populatia feminina aflata la varsta fertila. Acesta poate asocia prezenta de menstre neregulate sau chiar absenta menstrei, anovulatie( lipsa eliminarii ovulului la mijlocul ciclului menstrual), hirsutism (prezenta pilozitatii la nivelul fetei, spatelui, pieptului si abdomen), rezistenta la insulina, obezitate abdominala, infertilitate. Desi nu exista un tratament curativ, medicul endocrinolog poate recomanda un tratament medicamentos pentru ameliorarea simptomatologiei.

Neoplazia endocrina

Aparitia unor tumori canceroase poate interesa oricare dintre glandele endocrine, de la pancreas, tiroida, glande suprarenale pana la glanda hipofiza. Managementul unei astfel de situatii este multidisciplinar, implicand primordial medicul endocrinolog.

Cand trebuie sa apelam la un medic endocrinolog?

Ce presupune screeningul pentru patologia endocrinologica?

De obicei, veti fi consultat de catre un medic endocrinolog intr-un cadru ambulatoriu, deoarece majoritatea patologiei endocrinologice este de natura cronica si nu necesita internare sau interventie chirurgicala urgenta. Unele afectiuni endocrinoogice necesita o abordare minutioasa si de lunga durata sau pot fii acute, situatie ce va necesita internarea pacientului.

Medicul de familie va va recomanda sa va adresati unui endocrinolog atunci cand suspecteaza o problema de natura hormonala.

La prima vizita medicala, medicul endocrinolog va va adresa o serie de intrebari pentru a afla mai multe despre simptomele dumneavoastra, despre stilul de viata pe care-l abordati, de ce alte afectiuni medicale suferiti, ce medicamente utilizati sau ati utilizat si daca exista istoric familial de patologie endocrinologica.

In plus, medicul endocrinolog va efectua un examen fizic complet, verificandu-va pulsul, ritmul cardiac si tensiunea arteriala. El va analiza si daca exista modificari la nivelul corpului (piele, par, ochi, gat etc) . De asemenea, acesta poate recomanda analize de sange sau de urina, poate efectua o biopsie sau poate recomanda efectuarea unei ecografi sau a altor investigatii imagistice, cum ar fi tomografia computerizata sau RMN.

Odata ce medicul endocrinologul a stabilit un diagnostic, va elabora un plan de tratament sau va decide temporizarea acestuia si urmarirea evolutiei bolii. Odata initiat tratamentul, vor fii necesare controale periodice pentru verificarea nivelurilor hormonale si ajustarea dozelor terapeutice.

Care sunt semnele si simptomele celor mai frecvente afectiuni endocrinologice?

Patologia endocrinologica asociaza o multitudine de semne si simptome. Numarul si severitatea acestora difera de la persoana la persoana. De aceea, este important ca atunci cand resimtim orice fel de disconfort sa ne adresam medicului de familie pentru a fi ghidati catre investigatiile ulterioare.
• Oboseala excesiva
• Schimbari de comportament
• Depresie, anxietate
• Scadere sau crestere ponderala inexplicabile
• Transpiratii excesive
• Scaderea sau cresterea pulsului sau a tensiunii arteriale
• Caderea parului
• Intoleranta la frig sau la caldura
• Cresterea in volum a glandei tiroide

De ce este important controlul endocrinologic periodic?

• Urmarirea modificarii formei si dimensiunii nodulilor si a altor mase de tesut aflate la nivelul glandelor endocrine
• Ajustarea dozelor de tratament pentru a optimiza schema terapeutica
• Depistarea precoce a reactiilor adverse si combaterea acestora
• Temporizarea initierii tratamentului de substitutie si urmarirea in evolutie a patologiei
• Depistarea precoce a patologiei endocrinologice

Cum sa ne pregatim inainte de vizita la medicul endocrinolog?

Inainte de a solicita un consult de endocrinologie, este recomandat sa obtineti un exemplar al celor mai recente analize, investigatii si consulturi de endocrinologie si nu numai, pentru a le discuta cu medicul endocrinolog in cursul programarii.

De asemenea, notati-va intrebarile pe care le aveti in legatura cu boala dumneavoastra. Complianta unui pacient creste direct proportional cu nivelul de intelegere al patologiei cu care se confrunta, de aceea este important sa aveti cat mai multe informatii.

Pentru a maximiza eficienta consultului endocrinologic, puteti sa:

• Notati toate simptomele pe care le manifestati, chiar daca nu par a fii datorate unei patologii endocrinoloice. Este posibil ca unul dintre simtpome sa fie definitoriu si sa orienteze specialistul catre o anumita boala.

• Notati-va valorile tensiunii arteriale, ale pulsului si ale glicemiei. O serie de afectiuni endocrinologice cauzeaza modificari ale acestor parametrii, de aceea este important sa-i monitorizam.

• Nu uitati sa mentionati daca in viata dumneavoastra au avut loc schimbari importante recente. Stresul este un factor agresor al organismului uman, demn de luat in calcul. Adesea, acesta poate determina dezechilibre hormonale importante. Interventiile chirurgicale pot provoca un stres major asupra organismului.

• Realizati o lista cu toate medicamentele, suplimentele alimentare sau compusii pe baza de plante din schema dumeavoastra terapeutica, inclusiv dozele si orele la care le administrati

• Nu uitati sa mentionati bolile de care suferiti precum si substantele la care sunteti alergic

• Notati toate bolile de care sufera membrii familiei dumneavoastra (parinti, frati, surori) si mentionati-le medicului dumneavostra.

• In cazul in care este necesara instituirea tratamentului, solicitati raspunsuri la orice nelamurirea ati avea in legatura cu acesta.
In abordarea optima a oricarei patologii, primul pas de facut este sa ne adresam catre un medic specialist care sa ne poata indruma in evolutie. Prognosticul oricarei afectiuni este cu atat mai bun cu cat aceasta este depistata mai precoce, si tratamentul este instituit mai devreme in evolutie.

Calitatea vietii pacientului cu patologie endocrinologica poate fi sever afectata de cumulul de simptome cu care se poate confrunta, de aceea, combaterea acestora trebuie sa fie o prioritate si sa determine pacientul sa apeleze la un consult de specialitate.

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-an-endocrinologist#091e9c5e82082581-1-2
https://www.endocrinology.org/about-us/what-is-endocrinology/
https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/treating-with-insulin/what-to-expect-when-changing-your-insulin-treatment