Tulburari menstruale la adolescente si nu numai

Tulburarile menstruale

Ciclul menstrual reprezinta totalitatea schimbarilor ce apar la nivelul aparatului reproducator feminin, lunar, cu scopul de a pregati organismul pentru aparitia unei sarcini.

In mod fiziologic, in fiecare luna, unul dintre ovare elibereaza un ovul, proces denumit ovulatie. Concomitent, o serie de hormoni actioneaza la nivelul tesuturilor tinta, pregatind uterul pentru sarcina.

Daca ovulul nu este fecundat, mucoasa uterina (endometru) va fi eliminata, acest ciclu fiind reluat luna de luna pana la aparitia sarcinii.

La ce varsta incepe de obicei menstruatia?

Varsta medie la care apare menstruatia este de 12 ani. Cu toate acestea, menstruatia poate sa apara inca de la varsta de 8 ani si chiar pana la varsta de 16 ani. Menstruatia dispare odata cu inceperea menopauzei, ce apare in jurul varstei de 51 de ani.

Ciclul menstrual dureaza din prima zi de menstrutie pana in prima zi a urmatoarei sangerari. Durata ciclului menstrual normal este de 21-35 de zile, in medie 28 de zile.

Semne si simptome ale menstruatiei normale:
• Tulburari de dispozitie
• Insomnii
• Sensibilitate la nivelul sanilor
• Apetit crescut
• Balonare
• Acnee
• Durere la nivelul spatelui
• Crampe abdominale

Tipuri de tulburari menstruale
• Oligomenoreea
• Amenoreea
• Dismenoreea
• Menoragia
• Sindromul premenstrual

Cum se manifesta tulburarile menstruale?

Menstruatia se manifesta diferit de la un organism la altul. Fluxul menstrual poate sa apara la fiecare 21 pana la 35 de zile si poate dura de la 2 pana la 7 zile.

In primii ani, menstruatia tinde sa fie mai lunga si asociata cu un flux mai abundent. Pe masura de avansam in varsta, durata ei incepe sa se scurteze iar menstruatiile devin mai regulate.

Ciclul menstrual poate fi regulat, avand aceeasi durata si periodicitate de la luna la luna, sau neregulat, menstruatia poate fi asociata cu un flux abudent sau nu, poate fi dureroasa sau lipsita de durere, de durata lunga sau scurta, si cu toate acestea sa fie incadrata in normalitate.

Pe masura ce ne apropiem de perioada de menopauza, pot sa apara neregularitatile menstruale.

• Oligomenoreea

Oligomenoreea se refera la menstruatii infrecvente sau de durata mai scurta fata de cea normala.

• Amenoreea
Amenoreea se refera la absenta ciclurilor menstruale si poate fii primara, daca sangerarea menstruala nu s-a produs niciodata, sau secundara daca ciclurile menstruale sunt absente 3-6 luni.

• Dismenoreea

Dismenoreea reprezinta disconfortul abdominal resimtit in prima perioada a menstruatiei, cel mai frecvent sub forma crampelor abdominale. Dismenoreea pote fi instotita si de alte simtpome precum oboseala, greata, varsaturi, diaree sau constipatie. Durerile menstruale par sa se reduca considerabil ca durata, frecventa si gravitate odata cu aparitia unei sarcini sau dupa utilizarea contraceptivelor orale.

Menoragia reprezinta eliminarea unei cantitati mari de sange, fie din cauza unui flux abundent, fie datorita unei menstruatii prelungite.

• Sindromul premenstrual reprezinta o serie de semne si simptome de natura fizica si psihica ce apar inainte de menstruatie.

Cum ne putem da seama de prezenta tulburarilor menstruale?

Pentru a usura depistarea tulburarilor menstruale, ne pot fi utile urmatoarele:
• Noteaza data la care incepe si se termina menstruatia, in fiecare luna. Acest lucru ne va ajuta sa observam durata si ritmicitatea menstruatiei.
• Analizeaza abundenta sau scaderea fluxului menstrual, modificarile acestuia fata de menstruatiile anterioare, prezenta sau absenta chiagurilor de sange
• Noteaza prezenta sangerarilor intermenstruale
• Analizeaza orice alt semn sau simptom, modificare de dispozitie, accentuarea durerrii, balonare, prezenta diareei sau a constipatiei

Factori de risc pentru aparitia tulburarilor menstruale

-Varsta de aparitie a primei menstre joaca un rol cheie in aparitia tulburarilor menstruale. Fetele a caror menstra apare la varsta de 11 ani sau la varste mai tinere prezinta un risc mai mare de a manifesta dureri menstruale severe.

-Perioada de tranzitie cu menopauza (perimonapauza) este asociata cu cresterea riscului de tulburari menstruale. Episoadele ocazionale de sangerare abundenta sunt, de asemenea, frecvente pe masura ce femeile se apropie de menopauza.

-Excesul de greutate sau subponderea pot creste riscul de dismenoree si amenoree.
-Femeile care au un numar mai mare de sarcini prezinta un risc crescut de menoragie. Femeile care nu au nascut niciodata au un risc mai mare de dismenoree comparativ cu femeile care au nascut pentru prima data la o varstafrageda au un risc mai mic.
-Fumatul creste riscul de dismenoree
-Stresul fizic si emotional pot bloca eliberarea hormonului luteinizant, provocand amenoree temporara.
-Exercitiile fizice intense si excesive sunt asociate cu intarzierea aparitiei menstruatiei si cu olig-omenoree sau amenoree.

Ce cauzeaza tulburari ale ciclului menstrual?

-Sarcina sau alaptarea. Absenta sarcinii poate fi un semn precoce al sarcinii. Alaptarea intarzie de obicei revenirea menstruatiei dupa sarcina.
-Tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa, pierderea extrema în greutate i cresterea activitatii fizice pot perturba menstruatia.
-Sindromul ovarelor polichistice (SOP). Femeile cu aceasta tulburare pot avea menstruatii neregulate
-Insuficienta ovariana prematura- se refera la pierderea funciei ovariene normale înainte de vârsta de 40 de ani.
-Boala inflamatorie pelvina (BIP) reprezinta o infectie ce intereseaza aparatul reproducator, cel mai frecvent cu transmitere sexuala. Pacientele cu boala inflamatorie pelvina pot avea menstruatii neregulate, episoade de sangerare anormala si dureri menstruale.
-Afectiuni ale hipotalamusului- inflamatii, tumori, iradiere, traumatisme, boli genetice
-Afectiuni ale hipofizei- tumori, afectiuni genetice, disfunctii hormonale
-Anomalii ale tractului genital, dobandite sau congenitale pot determina absenta sau neregularitatea menstruatiei.
-Fibroame uterine- reprezinta tumori benigne cu localizare la nivelul uterului. Prezenta lor poate determina menstre abundente si prelungite precum si dismenoree.

Diagnosticare

Diagnosticarea tulburarilor menstruale implica un consult de specialitate. Acesta va efectua o anamneza minutioasa si un examen fizic complet pentru a putea formula diagnosticul corect. Efectuarea analizelor de sange si a investigatiilor imagistice este adesea necesara.

Tratamentul tulburarilor menstruale

Tratamentul tulburarilor menstruale depinde de etiologia suspectata, dar poate necesita interventie chirurgicala, ginecologica, endocrinologica sau chiar multidisciplinara.

Ce pot face pentru a preveni tulburarile menstruale?

Utilizarea contraceptivelor orale poate restaura regularitatea ciclurilor menstruale. Inlaturarea sau tratarea problemei de baza poate, de asemenea, sa restabileasca ritmul normal al menstrelor (tratarea tulburarii de alimentatie, extirparea chirurgicala a unui fibrom). Cu toate acestea, unele tulburari menstruale nu pot fi prevenite.

Este recomandat sa solicitati un consult de specialitate in urmatoarele situatii:
• Menstruatia a fost absenta in ultimele 90 de zile
• Menstruatiile devin brusc neregulate
• Sangerarea dureaza mai mult de 7 zile
• Menstruatiile apar la mai putin de 21 de zile sau la mai mult de 35
• Apar sangerari anormale intre menstruatii
• Durerile din timpul menstruatiei sunt severe
• Menstruatia nu a aparut pana la varsta de 16 ani

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-normal-menstruation
https://www.mountsinai.org/health-library/report/menstrual-disorders