Interventii chirurgicale - un risc in plus pentru copii obezi!

In USA 15 - 17 la suta din totalul de copii si adolescenti sunt supraponderali sau obezi. Se stie ca, copii supraponderali si obezi, sunt predispusi sa intampine probleme in cazul in care sufera o interventie chirurgicala. In comparatie cu copii sanatosi (copii de aceiasi varsta, dar care au o greutate normala varstei lor) copii supraponderali/obezi sufera mai frecvent obstructii ale cailor aeriene sau scaderi a saturatiei oxigenului in sange.
Pentru a cuantifica aceste informatii, a fost efectuat un studiu, care a inclus 2025 de copii care urmau sa faca o operatie. Copii inclusi in studiu aveau varste intre 2 si 18 ani si au fost alesi din diverse medii sociale, astfel:
1380 de copii, aveau greutatea normala pentru varsta lor, 351 de copii erau considerati supraponderali, iar 294 de copii erau considerati obezi. Rezultatele dupa operatie, au fost urmatoarele:
19 la suta dintre copii obezi, au suferit tulburari majore, de obstructie a cailor respiratorii, in comparatie, doar 11 la suta din copii cu greutate normala au suferit acelasi tip de probleme respiratorii.
9 la suta dintre copii obezi, au intampinat probleme respiratorii in timpul ventilatiei cu masca de oxigen, comparativ cu doar 2 la suta dintre copii cu greutate normala.
17 la suta dintre copii obezi au suferit scaderi a saturatiei oxigenului in sange, comparativ cu 9 la suta dintre copii cu greutate normala.
De cele mai multe ori, copii obezi asociaza si alte afectiuni care pot influenta negativ evolutia unei interventii chirurgicale, cum ar fi: astmul, hipertensiunea arteriala, apneea in somn (oprirea partiala a respiratiei in timpul somnului) si diabetul de tip II. De exemplu, in studiul de fata, 28 la suta dintre copii obezi sufereau de astm, in comparatie, doar 16 la suta din copii cu greutate normala, aveau astm.