Raul de miscare poate fi prevenit

Ce este raul de miscare ?

Orice tip de transport poate provoca raul de miscare. Acesta se manifesta diferit de la caz la caz. Poate incepe cu usoara senzatie de neliniste urmata de ameteala, senzatii ce pot duce pana la greata si varsaturi. Atentie insa, cateodata poate aparea inclusiv pierderea echilibrului. Mare atentie sa nu stati in picioare in acele momente pentru a evita cazaturile.

De regula, aceste senzatii trec de indata ce miscarea s-a oprit.

Factori de risc

Raul de miscare poate fi dat de : mersul cu masina, cu vaporul, avionul sau de mersul cu trenul.

Persoane predispuse la rau de miscare

Copiii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani precum si femeile insarcinate au cele mai dese sanse de a avea rau de miscare.

Preventie

Daca considerati, pe baza evenimentelor trecute personale, ca sunteti susceptibili la raul de miscare , incercati ca in timpul calatoriei sa:
• Va concentrati pe linia orizontului
• Va tineti capul cat mai mult posibil nemiscat
• Evitati fumatul precum si mirosurile puternice ( parfum, odorizant de masina)
• Incercati sa luati de la farmacie un antihistaminic fara prescriptie medicala
• Mestecati putin ghimbir – are proprietatea de a reduce greata
• Incercati sa aveti mese sau gustari cat mai usoare

Ce cauzeaza raul de miscare?

Cea mai mare parte a echilibrului nostru este data de canalele semicirculare situate in urechea interna. De asemenea, receptorii senzoriali de la nivelul membrelor inferioare transmit creierului ca individul se afla in picioare, ca acestea ii ating solul. Atunci cand exista semnale conflictuale intre acesti receptori survine raul de miscare.

Confuziile in care ai senzatia ca te misti dar corpul sta nemiscat sunt traduse de organism prin rau de miscare.

Cum se diagnosticheaza?

Raul de miscare nu este o afectiune grava. De obicei trece de la sine, rapid, fara a fi nevoie de prescriptie medicala sau diagnostic profesional.
In cele mai multe cazuri persoanele stiu ca incep sa aiba rau de miscare, in multe cazuri au antecedente de asa ceva si actioneaza in consecinta.

Preventie

Inainte de orice este important ca in nopatea de dinaintea calatoriei sa va odihniti foarte bine. De asemenea este foarte bine sa nu consumati bauturi alcoolice caci acestea deshidrateaza. Deshidratarea insotita de ameteli si dureri de cap cresc riscul de rau de miscare.

In functie de mijlocul de transport utilizat puteti cere locuri preferentiale sau va puteti aseza in anumite pozitii pe scaun, spre exemplu:
• In avion cereti loc la fereastra
• In autobuze sau tren stati fata in fata cu o alta persoana
• Pe vapor cereti o cabina la nivelul apei
• Evitati sa cititi in timpul calatoriei
• Daca este posibil, deschideti un geam sau un orificiu de ventilatie pentru a avea aer proaspat in permanenta
• Evitati sa stati in partea din spate a mijlocului de transport
• Evitati mesele grele si copioase inainte sau in timpul calatoriei
• Aveti la indemana un remediu precum ghimbirul care ajuta in eliminarea senzatiei de greata.

Cum se trateaza

Raul de miscare nu este o boala . Sunt doar senzatii date de organism pe baza unor discrepante intre ceea ce vede si ceea ce se simte la nivelul corpului.
Cu toate acestea insa, inainte de orice, trebuie mentionat ca de fiecare data este mai importanta preventia decat tratarea.

Daca se stie ca o persoana e predispusa la asa ceva, cel mai indicat este sa se administreze inainte de inceperea calatoriei remediile sau medicamentele .
Pentru raul de miscare nu exista tratament specific, exista doar remedii naturale sau farmacologice care actioneaza asupra simptomelor datorate raului de miscare( ameteala, greata, varsaturi) nu actioneaza pe cauza in sine.

Ca tratament natural puteti avea la indemana mici bucatele de ghimbir pe care sa le mestecati la nevoie, ideal cu o ora inainte de calatorie.
De asemenea , exista pe piata ochelari de vedere creati special pentru persoanele cu rau de miscare. Acesti ochelari sunt creati special cu patru jante circulare ce au in interiorul lor un lichid colorat. Acest lichid se misca odata cu vehicolul cu care va deplasati si mentin o linie de orizont pentru privirea dumneavoastra. Acest orizont artificial ajuta creierul sa inteleaga ca organismul se afla intr-o stare de echilibru.

Expertii recomanda si purtarea unor bratari de presopunctura care ajuta la ameliorarea simptomelor de rau de miscare.
Tratamentul farmacologic se adreseaza simptomelor aparute . Se poate lua de la farmacie un antihistaminic fara prescriptie medicala.

Trebuie avuta o atentie deosebita la administrarea medicamentelor si trebuie sa va consultati inainte cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul caci unele medicamente pot da somnolenta. Acestea sunt benefice copiilor,spre exemplu, pentru ca ii linisteste si nu mai simt senzatiile de greata si posibil anxietate insa trebuie evitate de persoanele care conduc masini sau manevreaza diverse aparate sau utilaje si au nevoie de atentie sporita.

Daca observati ca incepeti sa aveti simptome precum: sete excesiva, puls accelerat, respiratia tot mai rapida sau incepeti sa aveti urina mai inchisa la culoare decat de obicei, va rugam sa va adresati unui medic pentru un control profesional.

Concluzii

In concluzie, raul de miscare nu e o afectiune grava, este doar senzatia confuza dintre ce transmit organele de simt si corpul creierului. Discrepanta dintre ele produc raul de masina.

In aproape toate cazurile trece de la sine sau cu putin ajutor precum ghimbir sau schimbarea pozitiei in autovehicul.
In putinele cazuri in care apar simptome mai serioase precum cele mentionate mai sus, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra de familie.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/car-sickness-in-children/faq-20057876
https://www.healthline.com/health/glasses-for-motion-sickness#when-to-seek-care
https://emedicine.medscape.com/article/2060606-medication#

https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-motion-sickness/basics/art-20056697