Datorita ratelor mari de incidente in oncologie, oamenii de stiinta lucreaza constant pentru a crea noi metode eficiente de combatere a acestei boli grave. Una dintre cele mai recente descoperiri ale medicinei moderne a devenit asa-numita „terapie cu radionuclizi”.
Recent, a inceput sa fie folosita cu succes in Turcia la Centrul Medical Anadolu - care este singurul afiliat al clinicii Johns Hopkins Medicine din Europa, care de multi ani se afla pe primul loc in clasamentul centrelor de cancer in Statele Unite. Specialist in Medicina Nucleara, M.D. Conf. univ. Prof. Kezban Berberolu a oferit mai multe detalii despre aceasta metoda de tratament.
Cum functioneaza terapia cu radionuclizi?
Terapia cu radionuclizi este o metoda alternativa pentru radioterapie. Particularitatea sa este ca substanta radioactiva care este injectata in pacient se acumuleaza intravenos in tesuturile tumorilor, distrugandu-le din interior. Radiatiile se ataseaza direct de celulele canceroase si cu o precizie exacta, le distruge fara a deteriora tesuturile sanatoase ale corpului.
Aceasta metoda a demonstrat eficienta ridicata in tratamentul cancerului de prostata, tumorilor neuroendocrine ale tractului gastrointestinal si pancreasului. in special, da rezultate foarte bune in formele avansate de oncologie in stadiile tardive cu metastaze si in cazul in care metodele traditionale, precum chimioterapia si radioterapia, nu pot ajuta. Deoarece cu terapia cu radionuclizi organele si tesuturile sanatoase nu sunt afectate, pacientii nu au efecte secundare grave, calitatea vietii este pastrata, iar durata acesteia creste.
Care este scopul terapiilor cu radionuclizi?
Scopul principal a terapiei cu radionuclizi este sa atace celulele canceroase. Prin aceasta metoda revolutionara se reduce volumul tumorii si a metastazelor individuale, pana la disparitia completa a acestora. Chiar daca neoplasmul nu poate fi distrus complet, faptul ca se micsoreaza in dimensiune sub influenta radiatiilor, inseamna ca poate fi ulterior indepartat chirurgical. in acelasi timp, moartea celulelor canceroase din organism are un efect benefic asupra starii de bine a pacientului, intrucat atenueaza durerea si alte simptome grave asociate cancerului.
Cand a fost introdusa terapia cu radionuclizi in oncologie?
Departamentul de Medicina Nucleara din cadrul centrului medical Anadolu are o vasta experienta in utilizarea materialelor radioactive in diagnosticarea diferitelor boli. De exemplu, aplicam metodele proprii Technetium-99m si Fluorura-18. Ele sunt amestecate cu substante speciale, care sunt selectate in functie de organ sau de procedura de diagnosticare. De exemplu, scintigrafia osoasa foloseste agenti care ajuta la acumularea particulelor radioactive in oase. si pentru a efectua un diagnostic vizual al tumorii, se utilizeaza un radiofarmaceutic bazat pe glucoza.
Pana in prezent, Fluorura-18 in combinatie cu glucoza a fost folosita in principal pentru cercetarea PET-CT, care este „standardul de aur” in tratamentul oncologiei. Cu toate acestea, nu poate fi utilizat pentru a diagnostica anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostata. Prin urmare, oamenii de stiinta au venit cu ideea de a folosi in acest caz un alt material radioactiv - Galiu-68 in combinatie cu un agent special specific prostatei.
Datorita acestui fapt, am primit un tip nou, foarte eficient de diagnosticare - PSMA PET CT, care ne permite sa vizualizam tumora din prostata cu mare precizie, sa determinam volumul si localizarea acesteia, gradul de dezvoltare a bolii si, in consecinta, alegem tratamentul potrivit si eficient. in acelasi mod, am inceput sa folosim Gallium-68 cu un agent specific pentru diagnosticul tumorilor neuroendocrine. Astazi, toate aceste studii, care pana de curand pareau imposibile, fac parte din practicile noastre regulate.
Diagnosticarea cu substante radioactive a devenit o parte foarte importanta a terapiei cu radionuclizi: daca vedem ca tumora este susceptibila la radioizotopi si este bine vizualizata cu ajutorul acestora, atunci putem in acelasi mod directiona o doza mare de radiatii in scop terapeutic. in medicina, aceasta directie a fost numita „teranostice” (din combinatia cuvintelor „terapie” si „diagnostic”), iar medicamentele folosite sunt teranostice.
Ce substante radioactive sunt utilizate in terapia cu radionuclizi?
Pentru terapia cu radionuclizi folosim doua substante radioactive pentru tratamentul cancerului - Lutetiu-177 si Actiniu-225. Actiniul-225 afecteaza tumora prin radiatii alfa, iar Lutetiul-177 are radiatii beta. Ambii radioizotopi au ca scop distrugerea ADN-ului celulelor canceroase, ceea ce duce la moartea acestora.
Acest tratament poate fi numit „radioterapie tintita”. Cel mai mare avantaj al sau este ca substanta radioactiva actioneaza direct asupra tumorii, provocand moartea acesteia, fara a afecta organele si tesuturile din jur. Se poate spune ca aceasta este o noua metoda de tratament, care asemenea lunetistului loveste „tinta” cu precizie.
Terapia cu radionuclizi impotriva cancerului
Terapia cu radionuclizi este folosita in mod special pentru a lupta impotriva cancerului de prostata in ultima etapa cu metastaze, cand tratamentele standard nu ajuta. in acest caz, terapia cu radionuclizi da rezultate foarte bune, pacientii au o imbunatatire a starii, iar durerea scade in mod vizibil. Nu exista efecte secundare, asa ca pacientii continua sa-si traiasca viata obisnuita. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele in varsta. in domeniul noastru, pacientii care vin la noi pentru tratament in scaun cu rotile, de la a doua sedinta de terapie vin pe propriile picioare. Suna incredibil, dar adevarat!
Cand este folosita terapia cu radionuclizi?
Medicii recurg la terapia cu radionuclizi in principal atunci cand chimioterapia si radioterapia traditionala nu pot ajuta in lupta impotriva cancerului. Cu toate acestea, terapia cu radionuclizi poate fi utilizata si impreuna cu alte metode de tratament.
In clinica noastra, fiecare boala oncologica este tratata de o echipa multidisciplinara de specialisti: acestia dezvolta impreuna cel mai eficient plan de tratament, care poate consta in mai multe tipuri de terapie. Medicii lucreaza impreuna pentru a decide daca sa utilizeze tratamentul cu radioizotopi si, daca da, in ce stadiu. Adica ar fi gresit sa spunem ca aceasta este „ultima speranta” pentru pacienti. incercam sa gasim tratamentul potrivit la momentul potrivit, care creste sansele de succes in lupta impotriva cancerului.
Cat dureaza terapia cu radionuclizi?
Pentru a face fata unei tumori maligne, este necesara o doza suficient de mare de radiatii. Nu putem sa-l dam pacientului intr-o singura sedinta, pentru ca in acest fel ii putem face rau. in acest sens, tratamentul se efectueaza timp de 2 luni prin 4-6 sedinte de terapie. Avand in vedere ca aceasta metoda nu are efecte secundare si da rezultate bune, pacientii nu intampina niciun inconvenient.
Terapia cu radionuclizi – este sigura pentru tosi pacientii?
Cand este efectuata corect, terapia cu radionuclizi este destul de sigura. Dupa sedinta de tratament, pacientii se pot intoarce acasa in aceeasi zi sau a doua zi fara a reprezenta un pericol pentru cei din jur.
Cat de comuna este terapia cu radionuclizi astazi?
Terapia cu radionuclizi devine din ce in ce mai populara pe masura ce apar noi articole stiintifice care arata eficienta ridicata a acestei metode. Dar, in multe privinte, succesul sau depinde de experienta si de munca bine coordonata a echipei medicale, de cat de corect va fi planificat si efectuat tratamentul si daca rezultatele acestuia vor fi monitorizate.
Este adevarat ca utilizarea sa astazi este limitata din cauza faptului ca radioizotopii necesari sunt produsi intr-un volum mic si nu in toate tarile. Tratamentul cu radionuclizi este disponibil in cateva centre oncologice din intreaga lume, iar una dintre ele este clinica noastra Anadolu.
Puteti obtine informatii detaliate despre terapia cu radionuclizi si alte metode moderne de combatere a oncologiei contactand Departamentul de Servicii Internationale a Centrului Medical Anadolu. Specialistii sai de limba romana va vor raspunde la toate intrebarile si, daca este necesar, va vor ajuta sa obtineti o „a doua parere” a profesorilor de frunte ai clinicii despre boala dumneavoastra si recomandari de tratament - acest serviciu este oferit complet gratuit.
Website: www.anadolumedicalcenter.ro
Email: [email protected]
Phone: 0799.499.911