Vitamina D este un nutrient de care corpul are nevoie pentru a dezvolta si mentine oasele sanatoase. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul poate absorbi calciul, componenta principala a oaselor, numai atunci cand este prezenta vitamina D. Aceasta regleaza, de asemenea, multe alte functii celulare din corp. Proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si neuroprotectoare sustin sistemul imunitar, functia musculara si activitatea celulelor nervoase.
Vitamina D nu se gaseste in mod natural in multe alimente, dar o puteti obtine din lapte fortificat( lapte imbogatit cu micronutrienti si vitamine esentiale pentru o dezvoltare armonioasa), cereale fortificate si peste gras, cum ar fi somonul, macroul si sardinele. Corpul uman produce vitamina D atunci cand lumina directa a soarelui transforma o substanta chimica din piele intr-o forma activa a vitaminei (calciferol).
Cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea depinde de multi factori. In functie de locul in care locuiti si de stilul de viata, productia de vitamina D ar putea sa scada sau sa fie complet absenta in lunile de iarna. Protectia solara, desi este importanta pentru prevenirea cancerului de piele, poate scadea si productia de vitamina D.
Multi adulti in varsta nu sunt expusi regulat la lumina soarelui si au probleme cu absorbtia vitaminei D. Daca medicul suspecteaza o carenta de vitamina D la un pacient, o simpla analiza de sange poate verifica nivelul acestei vitamine.
De la sfarsitul lunii martie/inceputul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii septembrie, majoritatea oamenilor ar trebui sa poata produce toata vitamina D de care au nevoie cu ajutorul luminii soarelui. Dar intre octombrie si inceputul lunii martie nu producem suficienta vitamina D din cauza expunerii scazute la soare.
Astfel, cateva alimente ne pot ajuta sa avem un nivel optim de vitamina D in organism. Printre acestea amintim:
• pestele gras – cum ar fi somonul, sardinele, heringul si macroul
• carnea rosie
• ficatul
• galbenusul de ou
• alimentele fortificate – cum ar fi unele grasimi tartinabile, laptele sau cerealele
O alta sursa de vitamina D sunt suplimentele alimentare.
Au existat unele dezbateri cu privire la cantitatea de vitamina D necesara pentru o viata sanatoasa. Studiile recente indica faptul ca avem nevoie de mai multa vitamina D decat se credea anterior.
Nivelurile serice din sange considerate adecvate variaza de la 50 la 100 nanomoli pe litru (nmol/L).
Copiii de la varsta de 1 an si adultii au nevoie de 10 micrograme de vitamina D pe zi. Aici includem si femeile insarcinate si care alapteaza si persoanele cu risc de deficienta de vitamina D.
Bebelusii pana la varsta de 1 an au nevoie de 8,5 pana la 10 micrograme de vitamina D pe zi.
Uneori, cantitatea de vitamina D este exprimata ca unitati internationale (UI). 1 microgram de vitamina D este egal cu 40 UI. Deci 10 micrograme de vitamina D este egal cu 400 UI.
In timpul anotimpurilor reci, trebuie sa obtineti vitamina D din alimentatie, deoarece soarele nu este suficient de puternic pentru ca organismul sa-si asigure necesarul de vitamina.
Dar, fiind dificil sa obtinem suficienta vitamina D numai din alimente, toata lumea (inclusiv femeile insarcinate si cele care alapteaza) ar trebui sa ia in considerare un supliment zilnic care contine 10 micrograme de vitamina D in timpul toamnei si al iernii.
Dozele recomandate pentru vitamina D sunt dupa cum urmeaza:
• sugari (0-12 luni): 10 mcg (400 UI)
• copii si adolescenti: 15 mcg (600 UI)
• adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 70 de ani: 15 mcg (600 UI)
• adulti peste 70 de ani: 20 mcg (800 UI)
• femeile insarcinate sau care alapteaza: 15 mcg (600 UI).
Inainte de administrarea oricarui supliment de vitamine trebuie sa cereti sfatul medicului.
Suplimentarea excesiva de vitamina D pe o perioada lunga de timp poate cauza acumularea de prea mult calciu in organism (hipercalcemie). Acest lucru poate slabi oasele si poate afecta rinichii si inima.
Daca alegeti sa luati suplimente de vitamina D, 10 micrograme pe zi vor fi suficiente pentru majoritatea oamenilor.
Nu luati mai mult de 100 de micrograme (4.000 UI) de vitamina D pe zi, deoarece ar putea fi daunatoare. Acest lucru se aplica adultilor, inclusiv femeilor insarcinate si care alapteaza si varstnicilor, precum si copiilor cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani.
Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 10 ani nu trebuie sa ia mai mult de 50 de micrograme (2.000 UI) pe zi. Pentru sugarii sub 12 luni, maximul este de 25 de micrograme (1.000 UI) pe zi.
Inainte de administrarea oricarui supliment de vitamine este bine sa va sfatuiti cu medicul in legatura cu aceasta decizie, deoarece anumite afectiuni si medicamente pot influenta efectul benefic al acestora. Daca medicul dumneavoastra v-a recomandat sa luati o cantitate diferita de vitamina D, urmati sfatul acestuia, deoarece tratamentul este particularizat pentru fiecare pacient in parte.
In ceea ce priveste productia de vitamina D prin intermediul expunerii la lumina soarelui, nu trebuie sa va ingrijorati de o crestere peste normal a nivelului de vitamina D, daca petreceti mai mult timp afara. Dar amintiti-va intotdeauna sa va acoperiti sau sa va protejati pielea daca stati la soare pentru perioade lungi, pentru a reduce riscul de deteriorare a pielii si de aparitie a cancerului de piele.
Daca totusi se depasesc dozele recomandate pentru vitamina D pot aparea cateva efecte adverse, cum ar fi :
• Greata si varsaturi
• Lipsa poftei de mancare si scadere in greutate
• Constipatie
• Slabiciune
• Confuzie si dezorientare
• Probleme de ritm cardiac
• Pietre la rinichi si afectarea rinichilor
Interactiunile posibile includ:
• Aluminiu. Liantii de fosfat care contin aluminiu, utilizati pentru a trata nivelurile ridicate de fosfat seric la persoanele cu boala cronica de rinichi, in asociere cu suplimentarea vitaminei D pot provoca niveluri daunatoare de aluminiu la persoanele cu insuficienta renala cronica.
• Anticonvulsivante. Fenobarbitalul si fenitoina cresc descompunerea vitaminei D si reduc absorbtia calciului.
• Calcipotriol. Nu se recomanda administrarea vitamina D impreuna cu acest medicament pentru psoriazis. Combinatia poate creste riscul de aparitie a hipercalcemiei in sange.
• Colestiramina. Asocierea vitaminei D cu acest medicament pentru scaderea colesterolului poate reduce absorbtia vitaminei D.
• Digoxina. Este bine sa se evite dozele mari de vitamina D cu acest medicament pentru inima, deoarece niveluri ridicate de calciu in sange in combinatie cu digoxina pot creste riscul de aparitie a unor evenimente cardiace cu potential fatal.
• Diltiazem. Acest medicament pentru tensiunea arteriala nu trebuie asociat cu doze mari de vitamina D, deoarece hipercalcemia provocata de vitamina ar putea reduce eficacitatea medicamentului.
• Diuretice tiazidice. Asocierea acestor medicamente pentru tensiunea arteriala cu vitamina D creste riscul de hipercalcemie.
• Laxative stimulante. Utilizarea pe termen lung a dozelor mari de laxative stimulante poate reduce absorbtia vitaminei D si a calciului.
• Verapamil. Administrarea de doze mari de vitamina D cu acest medicament pentru tensiune arteriala poate provoca hipercalcemie si, de asemenea, poate reduce eficacitatea verapamilului.
Fara indoiala, suntem familiarizati cu rolul vitaminei D in promovarea oaselor sanatoase. Dar exista dovezi recente si din ce in ce mai numeroase care leaga nivelurile scazute ale vitaminei D cu un risc crescut de aparitie a diabetului de tip 1, a durerilor musculare si osoase si, poate mai grav, a cancerului de san, colon, prostata, ovare, esofag si sistem limfatic.
Iata cateva dintre descoperirile facute in urma cercetarilor privind beneficiile utilizarii vitaminei D pentru diverse afectiuni:
- Inhiba cresterea celulelor canceroase: „Vitamina D activata este unul dintre cei mai puternici inhibitori ai cresterii celulelor canceroase”, spune doctorul Michael F. Holick, care conduce Laboratorul de Cercetare a Vitaminei D, a Pielii si a Oaselor din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii din Boston. „De asemenea, stimuleaza pancreasul sa produca insulina si iti regleaza sistemul imunitar.”
Poate trata anumite tulburari osoase ereditare. Suplimentele de vitamina D pot fi utilizate pentru a ajuta la tratarea tulburarilor ereditare care rezulta din incapacitatea de a absorbi sau procesa vitamina D, cum ar fi hipofosfatemia familiala.
Reduce riscul de aparitie al sclerozei multiple. Cercetarile sugereaza ca suplimentarea pe termen lung cu vitamina D reduce riscul de scleroza multipla.
Trateaza osteomalacie. Suplimentele de vitamina D sunt utilizate pentru a trata adultii cu deficienta severa de vitamina D, ceea ce duce la pierderea continutului de minerale osoase, la dureri osoase, slabiciune musculara si oase moi (osteomalacie).
Previne osteoporoza. Studiile sugereaza ca persoanele care primesc suficienta vitamina D si calciu in dieta lor pot incetini pierderea minerala osoase, pot ajuta la prevenirea osteoporozei si pot reduce fracturile osoase.
Poate trata psoriazisul. Aplicarea vitaminei D sau a unui preparat local care contine un compus de vitamina D numit Calcipotriol pe piele poate trata psoriazisul in placi la unele persoane.
Previne si trateaza rahitismul. Aceasta afectiune rara se dezvolta la copiii cu deficit de vitamina D. Suplimentarea cu vitamina D poate preveni si trata problema.
Daca timpul de expunere la soare este limitat, sau va confruntati cu alegrii la produsele lactate sau ati adoptat o dieta vegana stricta, este posibil sa nu aveti un nivel optim de vitamina D in corp, ceea ce sugereaza necesitatea suplimentarii acesteia.
Lipsa vitaminei D poate duce la deformari osoase, cum ar fi rahitismul la copii, si dureri osoase cauzate de o afectiune numita osteomalacie la adulti.
Medicii recomanda ca toata lumea sa ia in considerare un supliment zilnic de vitamina D pe perioada toamnei si a iernii.
Deficitul de vitamina D poate aparea din mai multe motive:
Aport insuficient de vitamina D. Acest lucru poate aparea daca urmati o dieta vegana stricta, deoarece majoritatea surselor naturale sunt de origine animala, inclusiv peste si uleiuri de peste, galbenusul de ou, lapte fortificat si ficat de vita.
Expunerea la lumina soarelui limitata. Deoarece organismul produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui, s-ar putea sa fiti expusi riscului de deficienta daca stati mai mult in casa, purtati haine lungi care va acopera intreg corpul din motive religioase sau aveti o ocupatie care impiedica expunerea la lumina. in timpul iernii, deficitul de vitamina D poate fi mai raspandit, deoarece exista mai putina lumina solara disponibila.
Pielea inchisa la culoare. Pigmentul melanina reduce capacitatea pielii de a produce vitamina D ca raspuns la expunerea la soare. Unele studii arata ca adultii in varsta cu pielea mai inchisa la culoare sunt expusi unui risc crescut de deficienta de vitamina D.
Procesul de imbatranire. Pe masura ce oamenii imbatranesc, rinichii lor sunt mai putin capabili sa transforme vitamina D in forma sa activa, crescand astfel riscul de deficienta de vitamina D.
Afectiuni ale tractului digestiv. Anumite probleme medicale, inclusiv boala Crohn, fibroza chistica si boala celiaca, pot afecta capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D din alimentele pe care le consumam.
Obezitatea. Vitamina D este extrasa din sange de catre celulele adipoase, modificandu-i eliberarea in circulatie. Persoanele cu un indice de masa corporala de 30 sau mai mare au adesea niveluri scazute de vitamina D in sange.
Durerile osoase si slabiciunea musculara pot ridica suspiciunea de o deficienta de vitamina D. Cu toate acestea, pentru multi oameni, simptomele sunt subtile. Dar, chiar si fara simptome, prea putina vitamina D poate expune organismul la anumite riscuri pentru sanatate. Nivelurile scazute ale vitaminei in sange au fost asociate cu urmatoarele:
• Risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare
• Deficiente cognitive la adultii in varsta
• Astm sever la copii
• Cancer
Cel mai precis mod de a masura nivelul vitaminei D in organism este testul de sange pentru 25-hidroxi vitamina D. Un nivel de 20 nanograme/mililitru pana la 50 ng/ml este considerat adecvat pentru persoanele sanatoase.
Tratamentul pentru deficienta de vitamina D implica obtinerea unei cantitati mai mari de vitamina D - prin dieta si suplimente. Desi nu exista inca un consens international cu privire la nivelurile exacte de vitamina D necesare pentru o sanatate optima, o concentratie de mai putin de 20 de nanograme pe mililitru este in general considerata inadecvata, necesitand tratament.
Ghidurile Institutului de Medicina au crescut doza recomandata de vitamina D la 600 de unitati internationale (UI) pentru toata persoanele cu varsta cuprinsa intre 1 si 70 de ani si au la 800 UI pentru adultii cu varsta peste 70 de ani, pentru a optimiza sanatatea oaselor. Limita superioara de siguranta a fost, de asemenea, ridicata la 4.000 UI. Medicii insa, pot prescrie mai mult de 4.000 UI pentru a corecta o deficienta de vitamina D.
Daca nu aveti posibilitatea sa va expuneti in sezonul cald la soare, intre orele recomandate sau va acoperiti pielea (crema de protectie solara inhiba productia de vitamina D), ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilitatea suplimentarii de vitamina D, in special daca aveti factori de risc pentru deficienta acesteia.
Vitamina D este subapreciata desi are foarte multe beneficii. Poate reduce riscul aparitiei anumitor boli, poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit, poate reduce simptomele depresiei si chiar contribuie la gestionarea unei greutati optime.
De aceea este foarte important sa va asigurati ca va luati doza zilnica de vitamina D, fie ca alegeti sa consumati alimente bogate in aceasta vitamina, fie ca va expuneti la razele soarelui un timp adecvat, in lunile in care ne putem bucura de acesta. De asemenea, puteti lua in considerare sa cereti sfatului unui profesionist in domeniul sanatatii despre ce suplimente pe baza de vitamina D sa luati pentru a va putea bucura de toate beneficiile acesteia, fara grija supradozarii.
Bibliografie:
https://www.webmd.com/diet/guide/vitamin-d-deficiency
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d