Starile de iritabilitate ale bebelusului

Starea de iritabilitate a bebelusului

Exista multiple cauze pentru starea de iritabilitate a bebelusului, insa daca aceasta vine cu simptome de durere, trebuie sa mergeti cat mai repede la un medic pentru un consult de specialitate. Este un fenomen normal ca in primele luni de viata, bebelusii sa aiba o stare usoara de iritabilitate din adaptarea naturala la mediu, insa aceste simptome vor disparea de la sine.

Un bebelus iritabil este agitat mai tot timpul, plange constant si din senin, dar fara o cauza patologica. Bebelusul ar putea plange si din cauza faptului ca a suferit unele dereglari in rutina sau in programul sau zilnic si ii este mult mai greu sa se adapteze la un program. Insa de multe ori, cea mai frecventa cauza sunt colicile. Expertii sustin ca in primele luni de viata, acestia sunt predispusi natural spre o stare de iritabilitate.

Cauze ale starii de iritabilitate la bebelusi

Este normal ca copiii sa devina agitati sau sa planga uneori. Exista o multime de motive pentru care acestia devin agitati, iar printre ele intalnim: lipsa de somn, le este foame, au scutecul murdar, le este prea cald sau prea frig, le cresc dintii sau sufera de reflux gastric.

Un copil care plange mai mult de 3 ore pe zi poate avea colici. Incercati sa aflati modalitatile prin care va puteti ajuta copilul daca sufera de colici.

Multe boli comune ale copilariei il pot determina pe acesta sa fie agitat. Majoritatea bolilor sunt usor de tratat. Printre acestea amintim: infectie a urechii, durere de dinti, raceala sau gripa, infectie a vezicii urinare, dureri de stomac, dureri de cap, constipatie.

Exista si o afectiune medicala pe care medicii o numesc “bebelus iritabil periodic”, insa nu este o stare patologica. Daca bebelusul tau plange periodic, la un anumit interval de timp din ziua, inseamna ca se confirma diagnosticul, dar trebuie sa intruneasca niste conditii, printre care: acesta trebuie sa planga cu regularitate, nu trebuie sa para ca simte vreo durere, iar plansul nu trebuie sa fie foarte puternic.

In acest caz, nu trebuie sa aveti motive mari de ingrijorare, deoarece ea se corecteaza de la sine, incepand cu luna a 3-a de viata. Poti calma bebelusul, folosind si alte mijloace clasice, cum ar fi: sa il tii in brate, sa il plimbi prin aer liber, sa ii canti sau sa pui muzica linistitoare, si bineinteles, leganatul nu trebuie sa lipseasca.

Starea de iritabilitate poate fi o consecinta a anxietatii parentale

Argumentul este urmatorul: din cauza lipsei de experienta, anxietatii sau depresiei, unii parinti arata mai multe emotii negative copiilor lor. De asemenea, ar putea prezenta mai putina implicare fata de bebelusii lor, mai ales daca sunt deprimati. Bebelusii raspund prin plans, agitare si prin starea de iritabilitate.

Un studiu a urmarit femeile in timpul sarcinii si a constatat ca mamele erau mai predispuse sa aiba copii cu colici daca au avut probleme sau stres in timpul sarcinii. Colicile au fost, de asemenea, asociate cu experiene negative la nastere.

Un alt studiu a constatat ca mamele care au raportat mai mult stres si mai putin sprijin din partea partenerilor lor la doua saptamani postnatale au fost mai predispuse sa raporteze prezenta colicilor la copii la sase saptamani de la nastere.

Exista si alte explicatii. In primul rand, aceste studii depind de auto-rapoartele parintilor pentru a identifica plansul excesiv al bebelusului si starea de iritabilitate. Poate ca parintii care sunt deja stresati sau deprimati sunt mai putin toleranti la plans si sunt mai predispusi sa raporteze acest lucru ca fiind o problema.

Pe de alta parte, este posibil ca plansul inexplicabil al sugarului sa aiba o baza genetica. Stim ca anxietatea si depresia pot aparea in familii. Poate ca acesta este unul dintre motivele pentru care depresia si anxietatea parintilor sunt legate de plansul excesiv al bebelusului. Si sa nu uitam de parintii care experimenteaza emotii negative in timpul sarcinii, nasterii sau in primele zile postnatale.

Depresia prenatala poate fi cauzata de tot felul de lucruri – inclusiv stresul psihologic si bolile – care pot avea efecte directe asupra fatului în curs de dezvoltare.

Cum pot parintii sa determine cauza comportamentului iritabil al copilului lor?

Petrecerea timpului cu bebelusii ii ajut pe parinti sa inteleaga motivele iritabilitatii copilului lor. Aceste indicii comune ar putea ajuta parintii sa-si dea seama de ce plange copilul lor.
1. Plansul in timpul mesei indica faptul ca bebelusului ii este inca foame.
2. Daca copilul pare iritabil la trezire, ar putea insemna ca nu a dormit suficient.
3. Bebelusii care plang in timpul sau dupa ce au fost hraniti indica faptul ca nu pot digera alimentele.
4. Bebelusii care isi freaca urechile ar putea suferi de frig.
5. Un copil care nu poate adormi indica faptul ca este complet epuizat.

Tratamentul pentru starile de iritabilitate ale bebelusului

Manipularea bebelusilor iritabili depinde de o serie de lucruri, primul fiind gasirea motivului pentru proasta dispozitie a copilului. Urmatoarele metode functioneaza foarte bine in majoritatea cazurilor: foloseste o suzeta pentru a calma copilul, tine-l in brate, fredoneaza sunete ritmice sau un cantec de leagan, scoate copilul la plimbare, incearca miscari ritmice de bataie tinand copilul in poala.

In cele mai multe cazuri, iritabilitatea bebelusului se datoreaz disconfortului, foamei sau epuizarii. In cazuri rare, poate fi ceva grav care sa deranjeze copilul. Daca bebelusul refuza sa manance sau prezinta semne persistente de diaree si vomita, este posibil sa sufere de o boala grava. Febra, de asemeni, ii face pe bebelusi iritabili. In astfel de cazuri, medicul copilului trebuie consultat imediat. Intelegerea iritabilitatii bebelusului este primul pas catre asigurarea veseliei lui.

Cel mai recomandat mod pentru a calma aceste crize de iritabilitate ce sunt specifice bebelusilor in primele luni de viata sunt tehnicile clasice. Acestia se linistesc la pieptul mamei, deoarece simt caldura acesteia si le confera o protectie. Niciodata nu strica sa asculte muzica, sau fredoneza-i chiar tu cantece de leagan.

Bibliografie:
https://parentingscience.com/infant-crying-and-parenting-stress/
https://medlineplus.gov/ency/article/003214.html
https://parenting.firstcry.com/articles/tackling-irritable-behaviour-in-babies/