Problema unui scalp uscat poate sa apara la orice persoana, inclusiv la copilul dumneavoastra, insa poate fi dificil sa determinati cauza aparitiei acesteia, iar alegerea unui tratament adecvat se va face intotdeauna consultand medicul pediatru al bebelusului.
In acest articol veti intalni posibilele cauze ale scalpului uscat la bebelusi si ce puteti face in acest sens. Este foarte important sa consultati medicul pediatru al copilului dumneavoastra in cazul in care aspectul scalpului nu se imbunatateste sau daca bebelusul prezinta simptome accentuate de mancarime sau scalp extrem de iritat.
Scalpul uscat la bebelusi poate fi legat de afectiunile de baza ale pielii, cum ar fi dermatita seboreica sau eczema. Totodata, in unele cazuri, puteti observa faptul ca scalpul copilului dumneavoastra este mai uscat in anumite perioade ale anului sau ca reactie la utilizarea unui anumit sampon.
Va prezentam in continuare cauzele posibile ale scalpului uscat al bebelusului dumneavoastra, precum si simptomele cheie pe care trebuie sa le identificati.
Se intampla des ca bebelusii sa aiba scalpul uscat si, uneori, cu mici cruste, in special in primul an de viata. Acest fenomen este cauzat, de cele mai multe ori, de o dermatita seboreica infantila numita si crusta de lapte si este o afectiune specifica sugarilor.
Cercetarile existente sugereaza faptul ca peste 50% dintre sugarii cu varste sub 1 an au cruste de lapte. Aceasta afectiune nu este contagioasa si nu provoaca disconfort copilului dumneavoastra. De obicei, crusta de lapte nu necesita tratament si se rezolva de la sine, dar se pot lua anumite masuri pentru a accelera procesul de vindecare precum: utilizarea unor sampoane pentru copii, a uleiurilor minerale si a tehnicilor blande de periaj.
Desi cauza exacta nu este cunoscuta, se considera ca aparitia crustei de lapte este datorata unei combinatii de factori genetici si de mediu. De asemenea, simptomele crustei de lapte pot fi generate de hiperactivitatea glandelor sebacee.
Un alt posibil motiv poate fi reprezentat de prezenta ciuperci Malassezia, care poate cauza descuamarea stratului de celule cutanate.
Asadar, cele mai cunoscute simptome ale crustei de lapte sunt:
• pete groase si uleioase pe scalp, care pot varia de la alb la galben;
• mici zone inflamate ale pielii;
• cruste galbui sau maronii prezente in zone grase ale corpului: zona axilara, inghinala, urechi.
Matreata poate provoca, de asemenea, un scalp uscat. Spre deosebire de aspectul mai obisnuit al crustelor de lapte, matreata este alba, uscata si uneori poate provoca mancarime. Matreata poate fi transmisa genetic. Daca aveti pielea uscata, este posibil ca si copilul dumneavoastra sa se confrunte cu aceasta problema.
Matreata nu este provocata de spalarea excesiva a pielii bebelusului, insa daca copilul dumneavoastra are aceast afectiune, este recomandata spalarea scalpului o data la doua zile pentru a preveni agravarea uscaciunii. Vremea rece si umiditatea scazut pot, de asemenea, agrava matreata.
Totodata, alergiile pot provoca un scalp uscat al bebelusului, desi acest lucru este mai putin frecvent. Daca scalpul uscat este insotit de o eruptie cutanata rosie, cu mancarime, alergiile pot fi cauza.
Eczema este o boala foarte frecventa a pielii, care afecteaza pana la 20% dintre copii la nivel mondial. Eczema apare de obicei ca o eruptie cutanata rosie, care provoaca senzatie de mancarime si poate duce la uscarea excesiva, descuamarea sau chiar craparea pielii. La bebelusi, cel mai frecvent tip de eczema este dermatita seboreica, care tinde sa se dezvolte dup varsta de 3 luni.
Alte tipuri de eczeme la bebelusi pot fi reprezentate de dermatita atopica si dermatita de contact. In timp ce dermatita de contact implica simptome care se dezvolta atunci cand pielea intra in contact o substanta iritanta, cum ar fi parfumurile, dermatita atopica tinde sa apara si sa dispara. Dermatita atopica este, de asemenea, ereditara si se poate dezvolta la bebelusii de pana la 6 luni.
In cazul dermatitei de contact este posibil sa observati simptome de piele rosie, inflamata dupa ce copilul dumneavoastra intr in contact cu anumite produse, cum ar fi sampoane sau lotiuni cu parfum. Este posibila, de asemenea, aparitia unor vezicule si a mancarimii.
Pe de alta parte, in cazul dermatitei atopice este posibil sa observati faptul ca eczema nu este limitata la scalpul copilului dumneavoastr, fiind extinsa si in alte zone ale corpului, in special pe frunte, obraji, barbie sau coapse.
Cauze externe posibile:
• vreme rece;
• umiditate scazuta;
• transpiratia excesiva cauzata de temperaturi ridicate sau de expunerea la soare;
• sampoane pentru copii si alte produse de ingrijire personala care contin parfum sau alcool;
• detergenti;
• alergeni, cum ar fi parul de animale.
Odata ce a fost identificata cauza aparitiei scalpului uscat la bebelusul dumneavoastra, chiar si cazurile mai grave se pot trata acasa fara a fi nevoie de vreo medicatie speciala.
Utilizarea samponului de bebelusi
Samponarea parului bebelusului tau nu numai ca indeparteaza murdaria si uleiul de pe firele sale delicate, dar ajuta si la eliminarea excesului de murdarie si ulei de pe scalp.
In cazul crustelor de lapte, samponarea zilnica poate ajuta la indepartarea sebumului excesiv. Toate celelalte cauze ale scalpului uscat necesita o samponare o data la doua zile pentru a evita uscarea excesiva.
Utilizarea samponului medicamentos
Daca ajustarea frecventei de samponare nu ajuta, puteti sa incercati utilizarea unui sampon medicamentos special pentru bebelusi fara prescriptie medicala.
Pentru matreata si eczeme sunt recomandate sampoane anti-matreata care contin zinc pirition sau sulfura de seleniu. Exista cazuri care pot necesita sampoane mai puternice anti-matreata, cum ar fi cele care contin gudron sau acid salicilic. Medicul copilului sau farmacistul va pot recomanda un sampon potrivit situatiei.
Este important ca samponul sa fie lasat sa actioneze timp de 2 minute pe scalpul bebelusului, iar in cazul crustelor de lapte poate fi necesar sa repetati acest proces.
Utilizati samponul medicamentos 2 pana la 7 zile pe saptamana pana cand simptomele se amelioreaza sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Poate dura pana la o luna pentru ca simptomele s dispara.
Uleiul mineral
Uleiul mineral ajuta la inmuierea crustelor de lapte de pe scalp si la ameliorarea simptomelor.
Pentru o utilizare corecta, masati usor uleiul pe scalpul copilului inainte de samponare. Lasati uleiul sa actioneze asupra crustelor de lapte cateva minute inainte de a clati. Puteti repeta acest proces inainte de fiecare sesiune de samponare, iar pe masura ce simptomele incep sa se amelioreze, puteti reduce frecventa.
Important este sa va asigurati ca spalati complet tot uleiul. De asemenea, puteti lasa o cantitate mica de ulei peste noapte pe scalpul copilului dumneavoastra si sa spalati de dimineata.
Uleiul de masline
Daca bebelusul tau are matreata sau eczema, poti lua in considerare un masaj al scalpului cu ulei de masline in loc de ulei mineral. Procesul de utilizare este acelasi ca in cazul uleiului mineral.
Scalpul uscat la bebelusi este o afectiune cutanata prezenta la o mare parte dintre bebelusi. Principala cauza este crusta de lapte, insa matreata, eczemele si alergiile pot reprezenta, de asemenea, cauze posibile.
Daca aspectul scalpului copilului dumneavoastra nu se imbunatateste dupa cateva saptamani de tratament sau daca simptomele se agraveaza, consultati medicul pediatru al copilului dumneavoastra.
Bibliografie:
Cradle cap - NHS Health A-Z ( 2019) nhs.uk/conditions/cradle-cap/
Pediatric Contact Dermatitis – Children’s National Hospital (childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/skin-disorders/contact-dermatitis
What Causes Dry Scalp in Babies, and How’s It Treated? (2022)
https://www.healthline.com/health/parenting/baby-dry-scalp
Cum scapi de crusta de lapte (dermatita seboreic infantil? (2020) https://esanatos.info/crusta-de-lapte-dermatita-seboreica-infantila/