Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este un virus care infecteaza epidermul (stratul superficial al pielii) si membranele mucoase ale organismului uman. HPV poate duce la cancer de cervix (col uterin), vulva, vagin si anus la femei. De asemenea, infectia HPV afecteaza si barbatii si creste semnificativ riscul de cancer de anus si penis, pentru acestia.
Caile de transmitere sunt contactul direct (sexual) si indirect (sex oral, toalete publice).
Pana in ziua de astazi, proximativ 130 de tipuri de HPV au fost identificate. Unele tipuri de HPV pot cauza negi, dar aceste tipuri nu pot cauza cancer. Alte tipuri pot cauza cancer, dar aceste tipuri nu pot cauza negi. Alte tipuri nu produc simptome si sunt astfel inofensive. Majoritatea oamenilor infectati cu HPV nu stiu ca au boala.
Infectia HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. O mare parte din populatie va dobandi aceasta infectie, la un moment dat.
Desi cancerul cervical are numeroase cauze si etiologii, majoritatea cazurilor sunt asociate cu infectia HPV, intrucat virusul are afinitate mare pentru mucoasa colului uterin. Astfel, HPV devine un inamic considerabil, iar infectia trebuie prevenita, atat prin metode de screening cat si prin vaccinul anti-HPV.
Virusul HPV are foarte multe variante si tulpini, toate fiind transmise pe cale sexuala. Exista cateva tulpini mai frecvent asociate cu cancerul cervical, impotriva carora a fost inventat vaccinul anti-HPV.
Vaccinul cu numele de Gardasil 9 este vaccinul aprobat de FDA impotriva infectiei cu HPV, ce poate fi folosit atat de catre fete, cat si de catre baieti.
Acest vaccin este extrem de eficient, avand capacitatea de a preveni majoritatea cazurilor de cancer cervical, in special atunci cand este administrat inainte de expunere, adica inainte de inceperea vietii sexuale. De asemenea, Gardasil 9 este eficient si in preventia cancerului vulvar si vaginal, in preventia cancerelor de gat, cap si gura in randul femeilor si barbatilor, dar si in preventia aparitiei negilor genitali.
In teorie, vaccinarea baietilor impotriva tulpinilor HPV asociate cu cancer cervical, va ajuta si la protectia fetelor impotriva infectiei, prin reducerea sansei de transmitere
Vaccinul HPV s-a dovedit a fi extrem de eficient. Acesta are potentialul de a preveni mai mult de 90% dintre cancerele asociate cu infectie HPV. Eficienta poate fi confirmata prin urmatoarele argumente:
• Din momentul primei recomandari si administrari de vaccin, in anul 2006, infectiile cu tulpinile respective de HPV au scazut cu pana la 88% in randul fetelor tinere, respectiv cu 81% in randul femeilor adulte
• Mai putini adolescenti si adulti au negi genitali
• Vaccinarea HPV a redus cazurile de precancer de col uterin
• Protectia oferita de vaccinul anti-HPV este pe termen lung. Studiile au urmarit persoanele vaccinate timp de 12 ani sau mai mult, iar protectia a ramas aceeasi, fara dovezi de diminuare in timp
La momentul actual exista 3 tipuri majore de vaccin HPV aprobate si recomandate, si anume:
1. Gardasil 9 sau 9vHPV, vaccinul HPV cu 9 valente
2. Gardasil 4 sau 4vHPV, vaccinul tetravalent
3. Cervarix sau 2vHPV, vaccinul bivalent
Toate aceste 3 tipuri ofera protectie semnificativ impotriva tulpinilor 16 si 18 a virusului HPV, tulpinile cel mai frecvent asociate cu cancer de col uterin si alte tipuri de cancer.
Vaccinurile HPV pot fi gasite in cabinetul unor medici, de regula medici ginecologi, in diferite centre de sanatate si in farmacii. In tara noastra, multe farmacii vand vaccinul Gardasil 9, acesta fiind cel mai frecvent administrat.
Pana la varsta de 18 ani, vaccinul HPV este gratuit, iar medicul de familie ar trebui sa il puna la dispozitia dumneavoastra. Dupa aceasta varsta, vaccinul consta in 3 doze si poate fi procurat de la farmacii, contracost. Desi in unele tari vaccinul este decontat de casa de asigurari, in Romania acesta trebuie platit dupa varsta de 18 ani, fie separat fiecare doza, fie integral. Suma per doza este intre 500 si 650 RON, in functie de farmacie sau alte surse de achizitie.
In cazul in care doriti sa va achizitonati vaccinul, discutati cu medicul dumneavoastra de familie sau cu medicul ginecolog, pentru a va recomanda vaccinul exact si pentru a vi-l administra conform unei scheme bine stabilite, si anume la 0, la 2 luni si la 6 luni, cele 3 doze.
Recomandarea generala este de a efectua vaccinul intre varstele de 11 si 12 ani, atat pentru fete cat si pentru baieti. Totusi, poate fi administrat chiar si incepand cu varsta de 9 ani. Scopul este ca fetele si baietii sa primeasca acest vaccin inainte de a-si incepe viata sexuala si astfel sa fie deja expusi la HPV. Administrarea vaccinului la o varsta mica nu este asociata cu inceperea precoce a vietii sexuale, conform studiilor.
Vaccinul poate fi, in continuare, administrat chiar si dupa inceperea vietii sexuale, la orice varsta, daca persoana nu a avut o infectie HPV pana in acel moment. La persoanele deja infectate, simptomatic sau nu, vaccinul nu va mai avea aceeasi eficienta. Dozele si schema de vaccinare difera in functie de varsta, fapt pentru care este nevoie de o discutie cu medicul dumneavoastra, respectiv medicul pediatru al copiilor, inainte de vaccin.
OMS recomanda vaccinarea tuturor persoanelor de pana la 26 de ani care nu au primit inca acest vaccin. Dupa varsta de 27 de ani, Gardasil 9 s-a dovedit inca eficient in majoritatea cazurilor.
Vaccinul HPV nu poate fi facut in sarcina, astfel ca femeile insarcinate nu pot face acest vaccin. Dupa sarcina, cand medicul ginecolog va da aprobarea, puteti face vaccinul fara probleme.
De asemenea, exista numeroase afectiuni severe, cronice, de tipul insuficientelor de organe, in cazul carora vaccinul este contradindicat. In cazurile acestea, trebuie sa discutati cu un medic. Persoanele polialergice au nevoie de precautii inainte de a decide administrarea vaccinului, iar acesta trebuie neaparat administrat de catre un cadru medical, intr-un mediu spitalicesc.
Vaccinul HPV s-a dovedit a fi sigur din toate privintele, prin multe cercetari. Per total, efectele adverse ce pot aparea, sunt usoare. Acestea includ tumefiere si inrosirea locului de injectie, dar si o posibila slabiciune si stare de somnolenta, in ziua vaccinului.
Deoarece poate aparea ameteala dupa injectie, este recomandat sa ramaneti asezat timp de 15 minute dupa administrarea vaccinului.
Alte efecte adverse sunt in continuare monitorizate si raportate in toat centrele de vaccinare din lume.
Este esential sa stim ca vaccinul HPV nu inlocuieste metodele de screening. Astfel, chiar si persoanele vaccinate pastreaza recomandarea testului Papa-Nicolau periodic, la 6 luni sau un an, in functie de fiecare caz.
Vaccinul HPV este cea mai eficienta metoda de preventie a cancerului de colt uterin si nu numai, alaturi de metodele de screening. Acesta este gratuit pentru toate fetele si baietii pana la varsta de 18 ani, dupa care poate fi achizitionat din farmacii, contracost. Protectia sa impotriva cancerului cervical este ferm confirmata si este de lunga durata.
Bibliografie:
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-vaccine-fact-sheet
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/in-depth/hpv-vaccine/art-20047292