Refluxul gastro-esofagian se produce atunci cand o cantitate de lichid mai mare decat normal, se intoarce din cavitatea gastrica (stomac) in esofag, cauzand simptome care pot fi asociate, sau nu, cu inflamatia mucoasei esofagiene (esofagita).
Simptomele tipice ale BRGE sunt: arsuri retrosternale (in spatele sternului), regurgitatii (alimentare, acide, bilioase), disfagia (dificultate la inghitire).
Refluxul anormal mai poate cauza si alte simptome, extradigestive: tuse persistenta +/- wheezing (respiratie suieratoare); raguseala; otita medie durere de piept non-cardiaca; eroziuni ale smaltului dentar sau alte anomalii ale dentitiei.
Tratamentul in BRGE presupune o abordare in trepte, cu adaptarea recomandarilor in functie de pacient.
Scopurile tratamentului sunt: controlul simptomelor; vindecarea eventualelor leziuni de esofagita; prevenirea eventualelor complicatii.
Hernia hiatala: se produce atunci cand o portiune de stomac este situat in pozitie incorecta si aluneca pe langa esofag, prin orificiul diafragmatic numit “hiatus esofagian”. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. Alteori, insa, pot apaarea simptome de tipul celor de BRGE sau se poate agrava un reflux preexistent.
Mijloace de tratament disponibile, atat pentru BRGE cat si pentru Hernia Hiatala: modificari ale stilului de viata; tratament medicamentos; metode chirurgicale antireflux.
1. Alimentatia
- Evitati pranzurile abundente, indeosebi inainte de culcare
- Serviti mese mici (reduse cantitativ), chiar daca va trebui sa mancati mai des.
- Evitati mesele la ore tarzii , dupa ora 19 sau inainte de culcare.
- Incercati sa evitati sau macar sa reduceti consumul unor alimente sau bauturi, care cresc aciditatea gastrica sau irita in mod direct mucoasa esofagiana:
— grasimile, in special cele de origine animala;
— condimentele iuti (ardei iute, boia, piper etc);
— citricele si sucurile de citrice, bauturile acidulate;
— rosiile si sucurile de rosii;
— menta;
— ciocolata;
— ceapa;
— bauturile care contin cafeina: cafeaua, ceaiul, cola.
- Evitati orice fel de mancare ce nu va prieste.
2. Obiceiuri personale
- Evitati sau reduceti:
- fumatul (de tigarete sau orice sortiment de tutun)
- consumul de alcool
- Slabiti, daca aveti un surplus de greutate.
- Evitati hainele prea stramte, curelele sau centurile prea stranse.
- Evitati sa va aplecati "din talie", ceea ce creste presiunea din abdomen; indoiti genunchii, mentinand "spatele drept".
3. Somnul
- Lasati un interval de minimum 2—3 ore intre mese si ora de culcare,.
- Incercati sa ridicati capatul patului cu cca 10—15 cm.
4. Medicamentele
- Discutati cu medicul dvs. despre orice medicatie pe care o folositi; unele medicamente (de exemplu, teofilina, blocantii canalelor de calciu s.a.) scad presiunea SEI, favorizand RGE.
- Daca se recomanda tratament medicamentos, urmati cu exactitate schema prescrisa de medicul dvs.
- Scadere in greutate
- Dificultate la inghitirea alimentelor solide/lichide
- Modificari ale scaunului (devine negru, lucios, ca pacura)
- Varsaturi multiple sau cu aspect de zat de cafea
- Dureri continue sau foarte severe ce nu mai cedeaza la medicatia obisnuita
Exemple de alimente permise/interzise:
DA | NU |
LEGUME SI FRUCTE | |
Supe de legume, legume fierte (cartofi, morcovi, mazare, fasole verde, spanac) sote-uri de legume, banane. | Fasole boabe, mazare uscata, varza, castraveti, ridichi, ceapa, usturoi, ardei gras, gogosari, zarzavaturi crude tari, muraturi, citrice, nuci, alune |
FAINOASE | |
Orez, gris, paste fainoase, paine mai veche de o zi, paine integrala, cereale. | Aluaturi dospite, paine proaspata (din ziua respectiva), paine prajita arsa. |
PRODUSE DE ORIGINE ANIMALA | |
Carne slaba de vita sau pui, fiarta sau inabusita, sunca presata, preparate din soia, peste slab fiert sau la cuptor, oua romanesti, oua fierte moi. | Zeama in care a fiert carnea (carnea scursa se poate adauga in ciorba de zarzavet) carne grasa (porc, organe, gasca, rata), vanat, carne afumata sau prajita, rantasuri, conserve de carne sau peste, carnati, mezeluri afumaate, condimente, peste gras, omleta, oua fierte tari, slanina) |
GRASIMI VEGETALE SI ANIMALE | |
Margarina, ulei de porumb, floarea soarelui sau masline | Unt, sosuri grele, untura, jumari, slanina, alimente cu ulei batut (icre, maioneza, salata de vinete) |
LACTATE | |
Lapte dulce proaspat, branza de vaci, iaurt, cas, urda | Branzeturi sarate sau afumate, branza grasa (branza de oaie este in general mai grasa decat cea de vaca) |
DULCIURI | |
Compoturi de fructe, budinci de gris sau orez, fructe coapte, prajituri de casa cu aluat uscat, jeleuri, biscuiti | Ciocolata, torturi, prajituri cu crema de cacao, marmelada, dulceturi, cozonac sau alte aluaturi dospite, inghetata. |
BAUTURI ALCOOLICE SI RACORITOARE | |
Apa plata, sucuri naturale, ceaiuri (musetel, sunatoare, tei, galbenele) | Cafea, alcool, bauturi acidulate, ceai negru concentrat. |
Bibliografie:
https://emedicine.medscape.com/