Stresul poate afecta creierul copiilor


Un nivel ridicat de stres la care sunt supusi copiii poate afecta creierul acestora, sugereaza un studiu. Cercetatorii americani au descoperit o structura a creierului implicata in memorie si emotie care a aparut la copiii ce au suferit de tulburarea de stres posttraumatica. Daca o anumita regiune a creierului unui copil este afectata, acesta poate face fata cu greu stresului si poate sa aibe o stare de anxietate crescuta.
Copiii care au participat la studiu au avut si un nivel crescut al cortizonului in sange, hormon care, la animale, s-a arata ca distruge celule ale creierului.
Astfel, se poate ajunge la un cerc vicios in care nivelul crescut de cortizol poate afecta creierul, care la randul lui sporeste starea de anxietate.
Daca stresul afecteaza arii ale creierului care sunt responsabile cu procesarea informatiei, tratamentul normal pentru astfel de situatii poate sa nu aiba efect.
Se spune totusi ca stresul trebuie sa fie extrem pentru a cauza prejudicii. Nu este vorba despre stresul provocat de facerea temelor, ci de cel provocat de violenta, abuz emotional sau sexual. Mediul si genele mostenite de la parinti au un rol important in cazul stresului care afecteaza viata copiilor. Cercetatorii estimeaza ca una din 10 persoane au suferit pe parcursul vietii, la un moment dat, de tulburarea de stres posttraumatica.
Copiii sunt insa sensibili si pot ramane cu traume daca nivelul de stres si de disconfort psihic este crescut.