Rasul in situatii nepotrivite - ce afectiuni poate ascunde?

Generalitati

Orice persoana poate experimenta o perioada de ras intr-o situatie nepotrivita fara a fi asociat un diagnostic medical. Cu toate acestea, exista anumite afectiuni medicale ce pot face ca pacientii sa rada in situatii nepotrivite.

Rasul de acest tip apare in situatii in care nu este acceptabil ca o persoana sa rada. Factorii culturali si sociali pot influenta daca rasul este inadecvat intr-un anumit moment, deoarece rasul in anumite contexte poate fi acceptabil pentru unii oameni, dar nu si pentru altii.
Desi rasul in situatii inadecvate nu reprezinta neaparat un motiv de ingrijorare, uneori acesta poate masca o anumita problema medicala.

Probleme de sanatate

Persoanele cu diferite afectiuni de sanatate, cum ar fi tulburarea de spectru autist, schizofrenia si anxietatea, pot rade in momente nepotrivite. Chiar si fara un diagnostic, unii oameni pot rade atunci cand simt alte emotii decat umorul, cum ar fi anxietatea sau dispretul.

Unele boli neurologice pot provoca, de asemenea, ras in situatii nepotrivite. Unul dintre cele mai frecvente afecte pseudobulbare apare in multe afectiuni neurologice, inclusiv in dementa, scleroza multipla, leziuni cerebrale traumatice si boala Parkinson. Acesta afecteaza comunicarea optima dintre lobul frontal si cerebel, producand diverse manifestari, uneori chiar si ras in situatii nepotrivite.
In continuarea articolului sunt prezentate mai multe detalii despre rasul in situatii nepotrivite, incluzand informatii despre cauze, simptome si tratament.

Ce este mai exact rasul in situatii nepotrivite sau incontrolabil?

Rasul in situatii nepotrivite sau incontrolabil inseamna ca o persoana rade atunci cand nu vrea, intr-un cadru in care rasul nu ar fi de obicei potrivit. Ceea ce este considerat ras inadecvat este subiectiv din punct de vedere cultural, social si personal.

Oamenii care rad in situatii nepotrivite se pot simti, de asemenea, incapabili sa-si controleze rasul. In schimb, in unele cazuri, acestia s-ar putea sa nu constientizeze ca rasul a survenit in momente inadecvate. De exemplu, o persoana cu schizofrenie care rade din cauza unei halucinatii poate sa nu realizeze ca rasul este nepotrivit intr-o anumita situatie. Intre timp, o persoana care rade din cauza anxietatii isi va da seama ca rasul este inadecvat in momentul respectiv.

Totul depinde de cauza rasului si de fiecare persoana in parte. In unele cazuri, stresul legat de rasul nepotrivit poate exacerba de fapt unele afectiuni ale sanatatii mintale, inclusiv anxietatea. Aceasta, la randul ei, poate agrava acest comportament.

Care sunt cauzele?

Exista o serie de afectiuni de sanatate care pot face ca o persoana sa rada in situatii nepotrivite. Anxietatea este una dintre cauze, unii oameni razand atunci cand se simt anxiosi. Acest lucru se poate intampla in situatii de mare stres, cum ar fi o inmormantare sau o sedinta de judecata. Persoanele cu anxietate generalizata pot rade si intr-o gama larga de alte circumstante.

Un studiu efectuat in anul 2021 a subliniat faptul ca parintii copiilor cu autism au raportat ca acestia au prezentat constant expresii emotionale nepotrivite, inclusiv ras in situatii nepotrivite. Acest lucru s-ar putea datora diferentelor de perceptie dintre persoanele cu autism si cele neurotipice. O persoana cu autism, de exemplu, ar putea vedea o situatie ca fiind amuzanta atunci cand o alta persoana nu o face sau rade in mod anxios.

Diverse afectiuni de sanatate mintala pot declansa episoade de ras in situatii nepotrivite. Acest lucru este cauzat de faptul ca diagnosticele de sanatate mintala schimba modul in care o persoana percepe, proceseaza si isi exprima emotiile.

Persoanele cu schizofrenie pot rade in situatii care par nepotrivite pentru alte persoane. Acest lucru se poate intampla deoarece pacientii cu schizofrenie percep lumea altfel decat cei fara aceasta afectiune, au dificultati in a-si regla emotiile sau prezinta halucinatii amuzante sau care induc ras de cauza anxioasa. De asemenea, un episod maniacal poate determina o persoana sa se simta foarte entuziasmata sau puternica. Astfel, aceasta persoana poate considera ca lucrurile sunt amuzante sau interesante, cu toate ca cei din jur nu considera acelasi lucru. Tulburarea bipolara poate declansa episoade maniacale, dar acelasi lucru este valabil si in cazul unor afectiuni neurologice sau leziuni cerebrale.

Incontinenta emotionala poate provoca izbucniri emotionale inadecvate, inclusiv rasul sau plansul in situatii necorespunzatoare. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale rasului aparut in situatii nepotrivite.

Persoanele cu incontinenta emotionala au o afectiune neurologica care afecteaza capacitatea creierului de a controla si exprima emotiile. Specialistii considera ca problema ar putea aparea atunci cand lobul frontal, care controleaza emotiile, nu poate comunica cu cerebelul si trunchiul cerebral, care joaca un rol important in reflexe. Unele afectiuni care pot duce la incontinenta emotionala sunt reprezentate de dementa, accident vascular cerebral, scleroza multipla, comotie cerebrala, leziuni cerebrale, boala Wilson, tumori cerebrale, boala Parkinson si scleroza laterala amiotrofica.

Un tip rar de epilepsie, numita gelastica, poate face ca o persoana sa para ca rade necontrolat. Persoana in cauza nu simte de fapt fericire si nu isi poate controla rasul. Un tip inrudit de epilepsie poate determina o persoana sa planga, aici fiind vorba despre epilepsie dacristica. Crizele gelastice sunt crize focale, ceea ce inseamna ca incep intr-o anumita zona a creierului, iar in acest caz de hipotalamus. Medicamentele clasice pentru convulsii nu controleaza bine acest tip rar al bolii.

Manifestari

Rasul aparut in situatii nepotrivite se poate manifesta in multe moduri diferite. In cazul rasului anxios, controlarea acestuia este dificila, iar persoana in cauza este constienta ca rasul nu ar trebui sa existe in situatia respectiva.

Unii oameni care rad in situatii nepotrivite resimt emotii care difera de cele ale persoanelor neurotipice. Acestea ii vor face sa se simta fericiti sau sa considera ca ceva are umar, chiar si atunci cand persoanele din jur nu au aceleasi sentimente sau nu considera acelasi lucru. De exemplu, o persoana cu schizofrenie poate rade de o halucinatie sau de ceva pe care ceilalti nu il percep ca fiind amuzant. Unele persoane pot rade sau plange necontrolat si se considera ca prezinta incontinenta emotionala. Aceste persoane recunosc de obicei ca aceste expresii sunt nepotrivite, dar nu le pot controla.

Oamenii care rad in situatii nepotrivite pot prezenta anxietate. Aceasta apare, deoarece ei constientizeaza ca nu trebuiau sa rada in contextul respectiv si le este teama ca relatiile sociale sa nu le fie afectate in cazul in care vor mai rade si in alte momente nepotrivite. Uneori, aceasta anxietate provoaca mai multe episoade de ras necorespunzator, aici fiind vorba chiar despre un lant vicios.

Optiuni de tratament

Tratamentul destinat persoanelor care rad in situatii nepotrivite va depinde de cauza de baza. Unele optiuni includ:
• Medicamente psihotrope, utilizate pentru diverse afectiuni de sanatate mintala
• Psihoterapie, de exemplu atunci cand se doreste gestionarea anxietatii in situatii sociale;
• Tratament pentru afectiunile cerebrale, cum ar fi scleroza multipla sau scleroza laterala amiotrofica;
• Adoptarea unor strategii de gestionare, cum ar fi respiratia profunda.

Oamenii ca prezinta episoade de ras in situatii nepotrivite trebuie sa stie ca nu sunt singuri si ca pot beneficia de sprijin. Astfel, prezentarea la medic este importanta, deoarece acesta poate ajuta la identificarea cauzei si la tratarea acesteia. De asemenea, poate ajuta pacientul sa dezvolte diferite abilitati de adaptare pentru o gestionare mai buna a manifestarilor.

Bibliografie:
Beckwith, N. L., et al. (2018). Inappropriate laughter and behaviours: How, what, and why? Case of an adult with undiagnosed gelastic seizure with hypothalamic hamartoma.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6277842/
Falconer, R., et al. (2021). Prevalence of pseudobulbar affect (PBA) in Parkinson's disease: An underrecognized patient burden.
https://www.cureus.com/articles/69067-prevalence-of-pseudobulbar-affect-pba-in-parkinsons-disease-an-underrecognized-patient-burden
Gupta, S., et al. (2018). Client laughter in psychodynamic psychotherapy: Not a laughing matter [Abstract].
https://psycnet.apa.org/record/2018-33326-005
Jiang, T., et al. (2019). Cultural differences in humor perception, usage, and implications.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00123/full
Kerrigan, J. F., et al. (2017). Gelastic and dacrystic seizures.
https://www.epilepsy.com/learn/types-seizures/gelastic-and-dacrystic-seizures
Lowe, P., et al. (2017). When the drugs don’t work: Treatment-resistant schizophrenia, serotonin and serendipity.
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2045125317737003
Merchán-del-Hierro, X., et al. (2021). Why is the joker laughing? Clinical features for the differential diagnosis of pathological laughter.
https://link.springer.com/article/10.1007/s40596-021-01453-8
Pseudobulbar affect. (2016).
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/12012/pseudobulbar-affect
Pseudobulbar affect (PBA). (2018).
https://www.stroke.org/en/about-stroke/effects-of-stroke/emotional-effects-of-stroke/pseudobulbar-affect
Sivagnanapandian, D., et al. (2021). Parent’s perception on autism spectrum disorder (ASD): A focus group discussion study.
https://www.science-res.com/index.php/jclad/article/view/33