Cand ar trebui introduse alimentele solide in dieta unui bebelus?

Alimentele solide la bebelusi

Academia Americana de Pediatrie recomanda hranirea bebelusului de catre mama pana la 6 luni, dupa care introducerea alimentelor solide. Copiii hraniti cu lapte praf pot incepe alimentatia solida in jurul varstei de 4 luni sau in momentul in care sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii. Hranirea cu laptele mamei ar trebui pe cat posibil sa fie continuata pana in jurul varstei de 1 an, deoarece acesta are cea mai buna capacitate de a proteja bebelusul impotriva anumitor infectii.

La varsta de 6 luni nevoile nutritionale ale bebelusului se schimba, avand nevoie de un numar mai mare de calorii si nutrienti. Inainte de acest lucru, bebelusii ar trebui sa fie capabili sa isi poata controla capul si gatul, sa poata sta in picioare, sa duca obiecte la gura, sa poata inghiti mancarea si sa-si foloseasca limba in timpul alimentarii.

Comportamente ca trezitul in timpul noptii, mestecatul degetelor si nevoia crescuta de a conusma lapte nu sunt considerate semne ca bebelusul este pregatit pentru o dieta solida.

Odata ce beblusul si-a dublat greutatea de la nastere si cantareste aprokimativ 6 kg poate fi pregatit pentru alimentatia solida. Intre 4 si 9 luni acestia sunt mai receptivi la noi arome si texturi si isi dezvolta preferinte si comportamente alimentare care pot avea un impact si cu inaintarea in varsta.

Cum se introduc alimentele solide?

Este recomandat ca primele alimente sa fie moi, sub forma de piure pentru a evita inecarea. De asemenea se va incepe cu un singur tip de aliment si dupa cateva zile se va trece la altul, in cazul unor eventuale reactii alergice. Cerealele pot fi amestecate cu lapte, pentru ca bebelusul sa inceapa sa faca diferenta intre texturi.

Rabdarea si timpul sunt esentiale, deoarece bebelusii au tendinta initial sa scoata alimentele din gura sau sa isi foloseasca mainile pentru a le explora. Acestia nu ar trebui fortati sa manance, iar daca refuza mancarea sau plang se poate reveni la alimentatia bazata pe lapte pentru cateva zile. Ar trebui lasati sa duca singuri alimentele la gura. In aceasta perioada nu este atat de importanta cantitatea de mancare, cat obisnuirea cu noul stil de alimentatie.

Care ar trebui sa fie primele alimente solide ale bebelusului?

Varietatea si repetitia pot parea termeni contradictorii, dar studiile arata ca bebelusii trebuie sa incerce un aliment nou de 8-10 ori pentru a-l accepta in dieta. Acestia ar trebui sa incerce alimente din toate grupele alimentare.

Carnea, pestele, semintele si produsele din soia sunt surse de fier si zinc. Morcovii si bananele sunt surse de potasiu, iar legumele cu frunze verzi de vitamina A si vitamina C. Copiii sub 1 an nu ar trebui sa bea lapte de vaca, dar pot manca iaurt si branza. Cereale precum ovaz, orz si orez se pot de asemenea integra in dieta.

Copiilor de la 6 luni la 5 ani ar trebui sa le fie administrate suplimente de vitamina A, C si D. Bebelusii sub 1 an care se hranesc cu formula de lapte nu au nevoie de aceste suplimente pana nu ajung la consumul a mai putin de 500 ml de formula pe zi.

Ce tipuri de alimente ar trebui evitate?

Carnea procesata, conservele, alimentele semi-preparate nu ar trebui sa intre in dieta bebelusului, deoarece au un continut mare de sare sau sodiu. Alimentele cu un continut mare de zahar sau indulcitor se recomanda sa nu fie introduse pana la varsta de 2 ani. Mierea nu ar trebui introdusa inainte de varsta de 1 an, deoarece contine bacterii care pot produce toxine la nivelul intestinului si pot provoca consecinte grave. Laptele de vaca nu ar trebui nici el introdus pana la varsta de 1 an, deoarece nu indeplineste valorile nutritionale necesare unui bebelusi si poate duce la lipsa de fier.

Exista bebelusi care pot dezvolta reactii alergice la diferite alimente. Desi orice aliment poate cauza o reactive, cele mai commune sunt: alunele, laptele de vaca, ouale de gaina, graul, fructele de mare si soia. Acestea ar trebui introduse cu precautie, in cantitati mici. Simptomele care ar putea indica o reactive alergica si care necesita ingrijire medicala sunt: dificultatile de respiratie, secretii nazale, diaree, eruptiile cutanate si senzatia de mancarime la nivelul ochilor.

Sucurile trebuie evitate pana la varsta de 1 an, dupa care se pot introduce sucuri cu 100% fructe si nu mai mult de 120 ml pe zi, deoarece scad apetitul pentru alimente cu valori nutritive mai mari si pentru lapte. Sucul in cantitate prea mare poate duce la diaree si crestere excesiva in greutate. Odata cu introducerea alimentelor solide, se poate oferi si o cantitate mica de apa fiarta si racita (nu mai mult de 200 ml/zi).

Masuri de siguranta

Bebelusii ar trebui supravegheati constant in timpul meselor, deoarece riscul de a se ineca este crescut, mai ales in ceea ce priveste alimente precum: boabele de strugure, rosiile cherry, ciresele, semintele sau nucile, popcornul, bomboanele etc.

In cazul in care bebelusul se ineaca si nu poate sa respire corespunzator, strigati dupa ajutor, dupa care pozitionati bebelusul cu fata spre podea, in timp ce ii sustineti pieptul si barbia cu o singura mana. Cu podul palmei celeilalte maini faceti 5 miscari bruste intre omoplatii copilului pentru a disloca din caile respiratoria alimentul.

Prepararea alimentelor in conditii de igiena este de asemenea esentiala, deoarece pana la varsta de 5 ani copiii sunt predispusi la boli transmise pe aceasta cale, avand sistemele imunitare inca in dezvoltare. Spalarea mainilor si a suprafetelor pe care este preparata mancarea, spalarea fructelor si legumelor si testarea temperaturii inainte de hranirea bebelusului sunt esentiale.

Concluzii

O alimentatie corecta din punct de vedere nutritional este foarte importanta pentru un bebelus aflat in perioada de dezvoltare a tuturor componentelor organismului. Pe langa cantitatea si calitatea alimentelor oferite si riscurile care trebuie luate in vedere, este de asemnea important crearea unui context sanatos al alimentarii si incurajarea obiceiurilor alimentare ce vor influenta copilul odata cu inaintarea in varsta.

Bibliografie:
Borowitz, S. M. (2021). First bites–why, when, and what solid foods to feed infants.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2021.654171/full
Ferraro, V., et al. (2019). Timing of food introduction and the risk of food allergy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567868
Sample menu for a baby 8 to 12 months old. (2021).
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/sample-one-day-menu-for-an-8-to-12-month-old.aspx
Tips for introducing solid foods. (2017).
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Tips-for-Introducing-Solid-Foods.aspx
When, what, and how to introduce solid foods. (2021).
https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html