Urechile decolate sau clapauge reprezinta, practic, urechile prea indepartate de cap. Aparitia lor este o malformatie congenitala, care insa nu se transmite ereditar, ci apare aleator. Afecteaza barbatii si femeile in mod egal, iar incidenta la nivel mondial este de 5%. Urechile decolate sunt usor marite, proeminente, cauza fiind un defect al cartilajului auricular. Tratamentul recomandat si utilizat pentru corectia urechilor clapauge este operatia de otoplastie, o interventie chirurgicala estetica.
Otoplastia este o procedura chirurgicala, ce are ca scop modificarea formei, pozitiei sau marimii urechii. Astfel, otoplastia poate fi facuta in cazul urechilor departate de cap (decolate) sau in cazul altor anomalii structurale ce deranjeaza din punct de vedere estetic.
Este important de mentionat ca prin otoplastie nu pot fi modificate eventualele defecte de canal auditiv sau defecte ale timpanului, interventia fiind strict pentru urechea externa (pavilionul urechii). Astfel, o interventie chirurgicala, chiar daca nereusita, nu va modifica auzul pacientului. Otoplastia se face de regula asupra ambelor urechi, pentru a asigura o buna simetrie.
In cazul in care ati trecut deja printr-o operatie de otoplastie si nu sunteti multumit de rezultat, o alta interventie poate fi facuta, dupa o perioada de timp, pentru a corecta defectul si a ajunge la rezultatul dorit.
Otoplastia se recomanda a fi facuta incepand cu varsta de 5 ani, intrucat atunci cartilajul urechii este complet dezvoltat. In acelasi timp, dupa varsta de 7 ani, urechea se maturizeaza si capata forma definitiva, operatia fiind astfel mai dificil de realizat. Desigur, intervalul de 5-7 ani se recomanda a fi respectat in cazul urechilor decolate prezente de la nastere. In cazul adultilor ce sufera un traumatism ce duce la modificarea structurii urechilor, acestia pot alege otoplastia pentru corectarea defectelor la orice varsta.
Precum orice alta interventie chirurgicala, otoplastia prezinta cateva riscuri intra si postoperatorii. Acestea includ:
- Sangerari neprevazute, masive
- Infectii locale
- Reactii adverse la medicamentele anestezice
- Cicatrizare excesiva. Cicatricile neplacute din punct de vedere estetic pot fi foarte frumos ,,ascunse’’ de catre chirurg, in spatele urechii, pentru a nu deranja pacientul. De asemenea, persoanele predispuse pot dezvolta cicatrici cheloide la locul inciziei.
- Asimetrie a urechilor. Acest lucru poate rezulta in timpul procesului de vindecare, in care o ureche se retracta mai mult decat cealalta
- Modificari de sensibilitate a pielii. Aceste modificari pot aparea imediat dupa interventie, iar pacientul isi va simti zona urechilor amortita, fara sensibilitate sau durere. Modificarile sunt rareori permanente
- Reactii alergice la materialele folosite in timpul sau dupa interventie (betadina, fire de sutura)
- Modificari exagerate: in unele otoplastii, rezultatul este atat de diferit incat urechile capata aspect nenatural, deranjant pentru pacient
In cazul in care nu sunteti multumit de aspectul urechilor dumneavoastra sau ale copilului dumneavoastra, in primul rand trebuie sa obtineti un diagnostic. Un medic chirurg plastician va poate oferi cel mai precis diagnostic de urechi decolate, ce pot fi corectate prin otoplastie. Acesta va folosi cateva criterii, precum distanta dintre ureche si mastoida (minim 2 cm) sau unghiul dintre urechi si cap (minim 30 de grade). Astfel se va decide daca otoplastia este utila si recomandata pentru dumneavoastra.
In timpul primei discutii cu medicul chirurg, cel mai probabil veti trece prin urmatorii pasi:
- Anamneza si istoric medical. Fiti pregatit sa raspundeti unor intrebari cu privire la problemele de sanatate actuale sau din trecut, in special cele legate de patologia urechii (infectii otice, probleme de auz, alte defecte estetice). De asemenea, medicul trebuie sa stie daca ati mai avut operatii in trecut, la nivelul urechilor, si daca aveti anumite alergii
- Examen obiectiv. Pentru a stabili metoda de tratament, medicul va va examina urechile, observand pozitia, marimea, forma si simetria. In unele cazuri, medicul va face poze ale acestora, care vor fi atasate fisei medicale, pentru o evidenta inainte si dupa operatie.
- Veti discuta despre asteptari si dorinte. Medicul va va intreba care sunt dorintele si asteptarile exacte in urma otoplastiei, pentru a putea da un prognostic in legatura cu rezultatul. Tot in aceasta etapa, acesta va va explica riscurile si raportul intre beneficii si riscuri.
Odata stabilit ca sunteti un candidat pentru otoplastie, medicul chirurg va va face o programare si va oferi cateva indicatii pentru a va pregati de operatia propriu-zisa.
Alimente si medicamente. Veti fi sfatuit sa evitati medicamente antiinflamatoare precum aspirina, dar si suplimentele alimentare naturiste, intrucat pot creste riscul de sangerare.
Alte precautii. Fumatul reduce fluxul de sange catre piele si astfel poate incetini procesul de vindecare. Daca sunteti fumator, medicul va va ruga sa nu fumati timp de cateva zile inainte si dupa interventie. De asemenea, va fi nevoie sa aveti pe cineva care sa va conduca acasa si sa stea cu dumneavoastra in prima noapte dupa interventie.
Inainte de operatie
Otoplastia se poate realiza intr-un spital sau intr-o clinica chirurgicala. In unele cazuri, se face anestezie locala si sedare, ceea ce inseamna ca doar o parte din corp va fi anesteziata, iar pacientul va fi treaz in timpul interventiei. In alte cazuri este nevoie de anestezie generala, in care pacientul este adormit pe tot parcursul operatiei. Acest lucru va fi stabilit de catre medicul chirurg impreuna cu medicul anestezist, inainte de interventie. De regula, in ziua in care sunteti programat, ajungeti la unitatea spitaliceasca si veti fi imediat pregatit pentru interventie.
In timpul operatiei
Tehnicile de otoplastie variaza in functie de tipul de corectie estetica de care este nevoie. Tehnica aleasa de medicul chirurg plastician va determina locatia inciziei si astfel cicatricea post-operatorie. Inciziile pot fi facute: in spatele urechii sau la nivelul plicilor interne ale urechii.
Dupa asepsie si incizie, medicul chirurg va indeparta cartilajul si pielea in exces. Apoi urmeaza remodelarea, in care medicul pozitioneaza cartilajul in locul si forma corecta, dupa care sutureaza pentru fixare. Suturile finale sunt folosite pentru a inchide pielea, suturi ce vor forma cicatricea postoperatorie. Intreaga procedura dureaza aproximativ 2 ore.
Dupa operatie
Imediat dupa interventie, urechile vor fi bandajate si vor ramane asa, pentru a asigura protectie si suport. Puteti simti un usor disconfort, mancarimi si chiar durere. Medicul va va administra medicamente analgezice. Veti fi externat in aceeasi zi si veti primi cateva sfaturi pentru urmatoarea perioada.
Astfel, incercati sa nu dormiti pe o parte, pentru a nu pune presiune asupra urechilor. Evitati castile, cerceii, caciulile si orice altceva ar pune presiune in plus. De asemenea, nu atingeti excesiv si nu agresati mecanic zona inciziei.
Dupa cateva zile de la otoplastie, veti merge din nou la medic, pentru a va indeparta bandajul. Urechile pot fi inflamate, rosii, cu un aspect diferit. Noul aspect al urechilor este cel permanent, iar dumneavoastra trebuie sa decideti daca este rezultatul pe care il doreati. Veti fi nevoit sa purtati o banderola lejera, timp de cateva saptamani, care sa va acopere urechile si sa le protejeze. Dupa ceva timp, firele vor fi scoase, tot de catre medic, in cazul in care nu a folosit fire resorbabile. Reluarea activitatilor zilnice va fi facuta atunci cand aveti acordul medicului.
Urechile decolate sau clapauge sunt o malformatie congenitala, de cele mai multe ori. Este recomandat ca otoplastia sa fie facuta in copilarie, pentru rezultate cat mai bune. Rezultatul dat de otoplastie este de cele mai multe ori favorabil, iar pacientii sunt multumiti de noua estetica a urechilor.
Bibliografie:
https://www.baoms.org.uk/patients/procedures/29/setting_back_of_prominent_ears_pinnaplasty_or_otoplasty
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/otoplasty/about/pac-20394822