Sangerarile intre menstruatii pot fi semnul unei afectiuni severe

Ce reprezinta metroragiile?

Sangerarile care au loc intre perioadele menstruale fiziologice, reprezinta o problema medicala cunoscuta sub denumirea de metroragie. Sursa de provenienta a sangerarilor este tot la nivelul mucoasei uterine, asa cum se intampla si in cazul ciclului menstrual declansat in urma schimbarilor hormonale lunare, doar ca in ceea ce priveste metroragiile, acestea nu fac parte din aceasta perioada fiziologica si nu sunt sub influenta hormonala normala.

In unele cazuri, efectele metroragiei pot trece neobservate fara a provoca simptome zgomotoase sau consecinte mai grave. Cu toate acestea, sangerarile care apar intre perioadele menstruale trebuie investigate deoarece pot fi semnul unei afectiuni mai severe din sfera genitala feminina.

Manifestari, semne si simptome

Studiile clinice efectuate mentioneaza ca aproximativ 15% dintre femei pot avea episoade de metroragie in timpul vietii, mai frecvent dupa ce au trecut de varsta de 40 de ani, moment in care ciclurile menstruale pot incepe sa devina neregulate sau sa sufere modificari odata cu inaintarea spre menopauza.

Metroragia nu trebuie confundata cu menoragia, care reprezinta o sangerare mai abundenta, dar care are loc in timpul perioadei menstruale normale. Sunt situatii in care acestea se pot asocia, pacienta prezentand o sangerare mai abundenta in timpul menstruatiei si sangerari intre menstruatii, afectiune cunoscuta drept menometroragie.

Sangerarea menstruala fiziologica are loc la fiecare 28 de zile, o medie a ciclurilor menstruale fiind intre 21 si 35 de zile, cu o durata a menstruatiei de aproximativ 4-7 zile. Sangerarile care ajung sa afecteze starea de sanatate a pacientei atat fizic, cat si social si emotional, sunt considerate anormale.

Printre manifestarile si simptomele unei sangerari considerate a fi anormale sunt fluxul abundent de sange care se pierde. Daca sangerarile au loc intre perioadele menstruale si dureaza mai mult de o saptamana, acestea reprezinta iarasi manifestari ale unei menstruatii iesite din sfera fiziologica.

Diagnostic

Initial, medicul va poate efectua un test de sange pentru a exclude posibilitatea sa fi avut o sarcina de care nu ati stiut, iar sangerarea abundenta sa nu fie semnul pierderii acestei sarcini, semn decelabil in cadrul analizelor de sange la aproximativ 35 de zile dupa momentul avortului .

Se recomanda efectuarea unui test Babes-Papanicolau pentru a elimina suspiciunea de existenta a unui cancer de col uterin care ar putea declansa aparitita unor metroragii. Rezultatele obtinute in urma acestuia pot indica mai departe efectuarea altor teste precum colposcopia sau biopsia tesutului endometrial.

Un alt test util pentru diagnostic este ecografia transvaginala cu ajutorul careia mucoasa uterina se poate vedea detaliat si poate ajuta stabilirea diagnosticului unor modificari ale mucoasei locale care ar reprezenta sursa de sangerare.

Analizele de sange efectuate verifica, de asemenea, diverse deficiente care pot surveni la nivelul organismului, modificari hormonale, existenta unor infectii sau prezenta markerilor tumorali.

Complicatii

In ceea ce priveste complicatiile metroragiei, acestea depind de perioada de timp pe care se intinde aceasta sangerare anormala, precum si de cantitatea de sange care se pierde in urma acesteia. O pierdere majora de sange poate avea drept consecinta instalarea anemiei. Pacienta va resimti oboseala in urma scaderii valorilor hemoglobinei, dificultati de atentie si concentrare si o stare de slabiciune generala.

Pe langa semnele clinice ale unei anemii, cea mai de temut complicatie este faptul ca sangerarile intre menstruatii pot camufla diferite tipuri de formatiuni tumorale din sfera genitala sau alte afectiuni care pot fi cauza de infertilitate feminina. Prin urmare, aceste sangerari intermenstruale nu trebuie neglijate si este necesara investigarea lor detalitata pentru a exclude existenta unor astfel de complicatii, precum si pentru tratatementul corespunzator al metroragiei.

Tratament

La fel ca in cazul oricarui tratament, metodele terapeutice pentru metroragie tin cont de cauza declansatoare a acesteia, de variabilitatea biologica a fiecarei paciente, existenta unor comorbiditati si raspunsul individual la medicatie. Daca pentru o anumita pacienta, metodele de contraceptie hormonala de tipul anticonceptionalelor orale poate avea efecte favorabile, o pacienta cu antecedente medicale de tromboza nu poate beneficia de acelasi tratament din pricina unor complicatii care pot fi cauzate de acestea.

Alternativele terapeutice disponibile in cazul metroragiei presupun tratamente farmacologice, precum si anumite proceduri chirurgicale. Frecvent, din punct de vedere medicamentos, se utilizeaza anticonceptionalele orale si terapia hormonala cu diferite combinatii estro-progestative. In situatia in care pacienta aflata la varsta fertila doreste sa obtina instalarea unei sarcini, aceasta poate beneficia de terapie medicamentoasa care sa sustina ovarele sa elibereze in mod regulat ovulele care pot fi fecundate.

Din punct de vedere chirurgical, aceasta alternativa terapeutica la care se poate apela in situatia in care tratamentul hormonal nu da rezultatele scontate, include proceduri de dilatare si chiuretaj. Cu ajutorul acestora, tesutul endometrial mult ingrosat care cauzeaza aceste pierderi abundente de sange, este indepartat lasand loc pentru formarea unui strat nou. Interventia se desfasoara sub anestezie locala.

In situatia in care metroragia este secundara altor afectiuni, terapia efectuata presupune remedierea problemelor preexistente, fapt care duce si la rezolvarea sangerarilor dintre perioadele menstruale. In acest sens, este importanta decelarea cu exactitate a cauzelor declansatoare ale metroragiei. Bolile cu transmitere sexuala (BTS) pot fi cauza de metroragie, iar tratarea lor se face cu medicamente specifice in functie de cauza, medicamente precum antibiotice sau antifungice.

Afectiunile glandei tiroide pot conduce la aparitia metroragiei. Si in acest caz se va face tratament tintit pe afectiunea de baza cu scopul remedierii acesteia, si implicit si al rezolutiei problemelor de metroragie subsecvente.

Din punct de vedere igieno-dietetic, specialistii din domeniul medical recomanda o alimentatie sanatoasa, echilibrata, efectuarea de activitati fizice si miscare regulata, precum si reducerea stresului in masura in care se poate, pentru a sustine organismul sa-si desfasoare functiile sale in bune conditii.

Concluzii

Sangerarile care apar intre perioadele menstruale sunt cunoscute sub numele de metroragii si afecteaza un procent mare de femei, in special trecute de varsta de 40 de ani. Acestea pot avea diferite cauze precum perturbari in ceea ce priveste stilul de viata, posibilitatea existentei unui avort spontan de care pacienta sa nu fi avut cunostinta, insa una dintre cauzele care necesita atentie in investigatiile medicale este posibilitatea prezentei unor afectiuni tumorale ale sferei genitale care sa cauzeze aceste sangerari.

Pentru stabilirea unui diagnostic de certitutudine se efectueaza o serie de investigatii, de la analize de sange, la colposcopie, biopsia tesutului endometrial, ecografie transvaginala si alte tipuri de analize recomandate de medicul specialist ginecolog. In functie de rezultatele acestora se va efectua, dupa caz, terapie medicamentoasa si/sau proceduri chirurgicale de tipul dilatarii sau chiuretajului local.

Important este ca, daca va confruntati cu sangerari abundente aparute intre perioadele menstruale fiziologice sau prezentati modificari ale ciclului menstrual care va cauzeaza un anumit grad de disconfort, sa solicitati consult de specialitate si investigatiile medicale necesare pentru stabilirea unui diagnostic si al efectuarii terapiei adecvate.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3641414/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32661778/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14948750/