Diagnosticarea precoce a unei afectiuni medicale face posibila abordarea terapeutica necesara ameliorarii simptomelor clinice si initiaza procesul de vindecare al pacientului pentru ca acesta sa revina la viata lui obisnuita.
La baza unui diagnostic corect stau tabloul clinic care determina prezentarea la medic a persoanei in cauza, analizele de laborator care se cer pentru aceasta si examinarile imagistice utilizate pentru a oferi certitudine si finete concluziilor medicale cu privire la cazul respectiv, dar si pentru a face un diagnostic diferential cu alte afectiuni care se pot manifesta prin simptomatologie similara.
Dificultatile in stabilirea unui diagnostic corect apar atunci cand tabloul clinic prezinta simptome comune in cazul mai multor patologii, care sunt nespecifice unei singure cauze medicale. Cum se mai spune adesea in practica clinica „boala nu stie carte”, prin urmare se poate manifesta prin semne si simptome diferite de cele intalnite in mod obisnuit, fapt care poate fi pus si pe seama variabilitatii biologice pentru ca fiecare organism reactioneaza in mod diferit la factorii agresori din mediul extern sau intern.
Simptomele nespecifice pentru care pacientul se prezinta la medic pot fi reprezentate de dureri atipice, fatigabilitate, probleme de concentrare, atentie si memorie, afectiuni digestive de tipul inapetentei, modificarilor de tranzit intestinal sau balonare. Prin urmare, in practica medicala se intalnesc si cazuri clinice a caror diagnostic este mai dificil de stabilit, necesita investigatii mai detaliate, repetate si o atentie crescuta in ceea ce priveste excluderea altor afectiuni cu manifestari asemanatoare.
Printre patologiile care pun cel mai frecvent probleme de diagnostic se regaseste sindromul de colon iritabil si boala celiaca cu anumite simptome asemanatoare motiv pentru care se si realizeaza diagnostic diferential intre cele doua, artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic, scleroza multipla, hipotiroidismul.
Migrenele si cefaleea pot determina dificultati in privinta diagnosticarii. De asemenea fibromialgia, endometrioza, sindromul ovarelor polichistice si diabetul zaharat sunt pe lista problemelor medicale care pun probleme de diagnostic.
Sindromul de colon iritabil este o afectiune cronica a intestinului gros care determina crampe si dureri abdominale, modificari ale tranzitului intestinal, balonare si senzatie de disconfort, adica, simptome care pot fi intalnite si in cazul altor patologii cu localizare abdominala si nu numai.
Pentru ca nu exista teste specifice, de multe ori diagnosticul de sindrom de colon iritabil se pune dupa ce medicul a exclus in urma investigatiilor medicale necesare, afectiuni precum boala celiaca, deficitul de lactaza sau boala inflamatorie intestinala (BII) in care analizele de laborator si examenele imagistice releva modificarile caracteristice.
Simptomele trebuie sa fie prezente in antecedentele medicale ale pacientului de aproximativ sase luni inainte de prezentarea la medic. Prin urmare, stabilirea diagnosticului necesita timp.
Pe langa simptomele digestive, confuziile in cazul bolii celiace sunt cauzate de faptul ca aceasta poate determina cefalee, prurit tegumentar, dureri articulare si reflux gastro-esofagian. Examenul serologic pune insa in evidenta reactia imuna la gluten care cauzeaza aceasta patologie, iar endoscopia digestiva aduce informatii despre modificarile inflamatorii ale mucoasei intestinale facand posibil diagnosticul diferential cu alte afectiuni gastro-intestinale.
Artrita reumatoida poate avea semne comune altor patologii, in special in fazele initiale cand senzatia de durere si redoare articulara nu se simt atat de intens. De asemenea, fatigabilitatea si durerea musculo-scheletala cronica si difuza pot fi manifestari care insotesc numeroase afectiuni, fapt care necesita investigatii amanuntite pentru stabilirea cu certitudine a cauzei principale.
Fibromialgia este una dintre afectiunile manifestate prin durerea si oboseala constanta resimtita de pacient la nivel osos si muscular, poate fi confundata cu simptomele de debut ale unei raceli sau a patologiilor inflamatorii, insa daca persista un timp indelungat, si acest diagnostic trebuie luat in calcul. Este si acesta un diagnostic de excludere care se stabileste dupa ce alte cauze medicale au fost eliminate pentru declansarea acestor manifestari.
Lupusul eritematos sistemic este iarasi o patologie inflamatorie cu evolutie cronica. Patognomonic pentru aceasta este prezenta in tabloul clinic a eritemului in forma de fluture de pe obrajii pacientului, asa stau lucrurile sub aspect teoretic, insa nu toti pacientii pot prezenta eruptii cutanate. De asemenea, fiind o afectiune sistemica, aceasta poate atinge articulatiile, creierul, rinichii, pamanii si inima sau tegumentele avand manifestari nespecifice. De multe ori semnele si simptomele clinice fac necesar diagnosticul diferential cu patologii reumatologice, afectiuni inflamatorii intestinale, iar diagnosticul este transat de examenul serologic unde se depisteaza anticorpii specifici (anticorpi antifosfolipidici, anti-ADN nativi, antinucleari - ANA).
In ceea ce priveste diabetul zaharat, in special in fazele initiale cand senzatia de oboseala, sete si foame exagerata, pierderea brusca in greutate si nevoile mictionale frecvente nu sunt luate in considerare de catre pacient, acesta se prezinta la medic pentru investigatii in momentul in care apar alte complicatii cum ar fi afectarea capacitatii vizuale, senzatia de amorteala si furnicaturi la nivelul membrelor. Prin urmare, si diabetul zaharat poate fi un diagnostic care se stabileste tardiv.
Migrenele si cefalee se pot prezenta sub diferite grade de intensitate, iar multi pacienti le pun pe seama oboselii, a stresului din viata cotidiana sau pur si simplu le ignora cu gandul ca vor trece. Sunt insa manifestari clinice care necesita investigatii medicale, mai ales daca persista pentru o durata mai mare de timp, pentru ca pot ascunde afectiuni severe cu un tablou clinic nespecific.
Endometrioza este o patologie din sfera genitala feminina care se manifesta prin dureri pelvine, crampe si sangerari abundente. Multe femei aflate la varsta fertila pun aceste acuze pe seama ciclurilor menstruale dureroase.
Efectuarea unei biopsii din tesutul uterin poate transa acest diagnostic. De asemenea, simptome nespecifice de tipul crampelor, a durerii pelvine sau a senzatiei de balonare si disconfort prezinta si sindromul ovarelor polichistice, in acest caz o ecografie pelvina este necesara.
Hipotiroidismul, manifestat prin fatigabilitate, dureri musculare, deficit de memorie si concentrare sau uscarea tegumentelor si a fanerelor, este frecvent intalnit in randul femeilor trecute de varsta de 60 de ani. Simptomele pot fi puse de multe ori pe seama inaintarii in varsta sau etichetate ca semne de depresie, fibromialgie, motiv pentru care este necesara efectuarea unor investigatii medicale mai amanuntite si dozarea hormonilor tiroidieni.
Pentru a avea certitudinea unui diagnostic corect, tabloul clinic al pacientului trebuie corelat cu analizele de laborator si examenele imagistice. Trebuie avut in vedere faptul ca analizele de laborator care releva prezenta valorilor crescute ale markerilor inflamatori (VSH, PCR, fibrinogen), a numarului de leucocite sau a transaminazelor, prezenta dureri, a fatigabilitatii si a sindroamelor dispeptice nu sunt specifice unei singure afectiuni. Orice suspiciune cu privire la alte patologii care pot fi incriminate pentru simptomatologia in cauza trebuie investigate si excluse.
In acest scop se realizeaza teste pentru antigene si anticorpi specifici (anticorpii specifici lupusului eritematos, factorul reumatoid). Importante sunt si investigatiile imagistice, endoscopia digestiva, colonoscopia, efectuarea de radiografii, computer tomograf si imagistica prin rezonanta magnetica, examinari care confirma sau infirma, dupa caz, prezenta unei anumite patologii si sustin diagnosticul diferential.
Exista in practica medicala numeroase patologii a caror tablou clinic se manifesta prin simptome nespecifice. Sindroamele inflamatorii intestinale, boala celiaca, diabetul zaharat, fibromialgia, hipotiroidismul, endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, artrita reumatoida sau lupusul eritematos sistemic sunt unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni care necesita investigatii detaliate si diagnostic diferential cu numeroase alte patologii.
Experienta acumulata si buna corelare a simptomelor prezentate de pacient, a istoricului medical personal si familial, precum si efectuarea testelor serologice si imagistice necesare, fac posibila confirmarea unui diagnostic cert, chiar daca aceast lucru implica mai mult timp si munca in plus fata de diagnosticele cu simptome clinice evidente.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30723033/
https://www.health.com/condition/fibromyalgia/why-fibromyalgia-is-so-hard-to-diagnose
https://www.health.com/mind-body/diagnosing-and-treating-hypothyroidism