Sarbatorile de iarna sunt, pentru noi toti, o ocazie speciala, in care ne rasfatam pe deplin. Fie ca ne gandim la vin fiert, prajituri, cozonac sau mancare traditionala, cu totii asociem Craciunul cu indulgente alimentare, mancaruri preferate si deserturi spectaculoase.
Din pacate, multe persoane ajung sa regrete, mai mult sau mai putin, toate indulgentele de sarbatori, datorita kilogramelor in plus si a starii de indigestie de dupa.
Iata cum putem, prin cativa pasi simpli, sa evitam problemele digestive si nutritionale:
Desi multi speculeaza ca in zilele de sarbatori putem manca oricat dorim, fara limite, deoarece Craciunul este doar o data pe an, acest lucru nu functioneaza. Chiar daca in tot restul anului avem o dieta corecta si cantitati potrivite de mancare si bauturi, chiar si cateva zile de exagerare ne pot face rau. Atunci cand exageram cu cantitatea de alimente ingerate, organismul nostru este supus unui efort mult mai mare de a digera, procesa si absorbi tot ce se poate din acea masa.
Sistemul digestiv este dat peste cap, sistemul hormonal la fel, iar sursele de energie nu vor fi suficiente pentru a ne mentine toate functiile integre. Astfel, dupa aceste mese copioase, creierul are nevoie de o pauza si apare starea de somn, oboseala. Excesele alimentare se vor reflecta si asupra pielii, putand aparea eruptii acneice sau chiar de tip alergic.
Mai mult decat atat, prin cateva zile de supraalimentare, unele persoane pot fi afectate pe termen lung, fiindca acestea vor ramane cu senzatia permanenta de foame, pofte, dorinta de a manca, efect imediat prin intermediul hormonilor.
Pentru a evita excesele alimentare, incercati sa pastrati acelasi numar de mese ca de obicei, cu aceeasi cantitate de mancare. Alegeti cate putin din fiecare fel de mancare, alcatuind astfel o masa, in loc sa cresteti mult cantitatea din dorinta de a nu rata vreun aliment sau desert.
Bineinteles, nu trebuie sa evitam zaharul in zilele de sarbatoare. Cozonacul si prajiturile sunt un prilej de bucurie pentru toata familia, fiind deserturi la care se munceste mult si cu drag. Totusi, si acestea trebuie consumate in cantitati limitate, potrivite. Desi poate fi tentant sa gustam din toate tipurile de desert atunci cand mergem in vizita, sau sa gatim numeroase feluri pentru a impresiona musafirii, varianta optima ar fi sa ne limitam la 2-3 deserturi, pe perioada Craciunului. Avand mai putine, le vom consuma mai constient si fiind mai prezenti, iar cantitatea ingerata va scadea considerabil.
Incercati sa nu consumati un desert dupa fiecare masa, ci pastrati o anumita ocazie din zi pentru acest lucru. Daca totusi doriti o felie de prajitura la fiecare masa, reduceti din cantitatea de fel principal, astfel formand un echilibru. De asemenea, alegeti sa faceti singuri prajiturile acasa, in detrimentul celor cumparate din comert. Astfel, veti avea un mult mai bun control asupra ingredientelor si calitatii acestora, precum si asupra cantitatii de zahar din fiecare desert.
Ca si in cazul dulciurilor, bauturile alcoolice nu trebuie, sub nicio forma, consumate la fiecare masa. Acestea trebuie privite ca pe un mijloc de sarbatoare, consumate maxim o data pe zi, eventual in timpul cinei. Ca si recomandari ale tipului de alcool, este preferat vinul rosu in detrimentul bauturilor prea tari sau a cocktail-urilor, care sunt de regula bogate in zahar. Desigur, nu inlocuiti bauturile alcoolice cu sucuri acidulate sau alte variante fara alcool, ci cu apa.
Incercati sa beti cel putin un pahar de apa la fiecare masa, si cateva pahare de apa intre mese. Consumul de ceai este binevenit, in orice cantitate, iar cafeaua poate fi consumata in cantitati moderate, 1-2 cani pe zi.
Daca ar trebui sa va amintiti un singur lucru inaintea mesei de Craciun, amintiti-va sa nu va grabiti. Oferiti-va un moment de reflectare asupra mancarii din farfurie, bucurati-va cu adevarat de gustul si textura fiecarui fel de mancare. Mestecati incet si asigurati-va ca sistemul digestiv va avea timp sa proceseze tot ceea ce mancati, ceea ce inseamna cel putin 20 de minute. Deci, daca ati consumat rapid primul fel de mancare, in 10 minute, si deja va grabiti spre al doilea fel, sunteti intr-un mic pericol. Consumati mancarea, deserturile si bautura incet, luand pauze, fara sa va grabiti.
Sarbatorile de iarna sunt ocazia perfecta sa ne bucuram de mancarea autentica, naturala, gatita in casa cu ingrediente cat mai proaspete. Prin gatirea felurilor de mancare acasa, ne implicam activ in toata pregatirea meselor si putem consuma mai cu grija fiecare fel de mancare. Mai mult decat atat, putem alege singuri legumele, tipurile de carne si sursele de carbohidrati pe care ni le dorim, din sursele preferate de noi. Este recomandat sa consumam legume de sezon, precum morcovii, sfecla rosie, telina, radacinoasele, legumele cu frunze verzi. Carnea din care se face friptura este de preferat sa fie din surse naturale.
Toate aceste alimente, constituite intr-o masa echilibrata, vor putea fi digerate bine si ne vor satisface atat poftele, cat si nevoile nutritionale. Nu uitati sa adaugati legume la fiecare masa, sa consumati cate un fruct intre mese, si sa alegeti surse de proteine cat mai calitative si mai putin procesate.
Craciunul si sarbatorile din acest sezon nu sunt, cu siguranta, doar despre mancare. Daca nu faceti din aceasta o prioritate absoluta, mesele de Craciun vor fi cu adevarat o bucurie, ci nu o problema de digestie sau un castig in greutate. Bucurati-va de procesul de preparare a bucatelor si petreceti timp cu cei dragi. Energia dumneavoastra trebuie indreptata spre oamenii din jur si spre activitatile de iarna, mai degraba decat spre mancare. Nu ezitati sa faceti plimbari in aer liber, la munte, in parcuri, pentru a vedea decoratiunile de Craciun sau spectacolele. Miscarea va va ajuta la digestie si va contribui la buna dispozitie.
Pentru persoanele care se stiu cu un tract gastro-intestinal mai sensibil, care au avut in trecut indigestii sau carora totusi le este frica de acest lucru, exista o lista cu alimente ce pot fi evitate. Prin evitarea acestor tipuri de alimente, va asigurati confortul digestiv in perioada Craciunului si nu numai:
• Cafeina. Incercati sa evitati consumul de cafea sau ceai negru/verde, daca vreti sa evitati problemele digestive. Daca vreti, totusi, sa beti o cafea dimineata, nu o beti pe stomacul gol, ci dupa micul-dejun.
• Mancarea picanta. Condimentele puternice si in special cele picante pot produce tulburari de digestie, in special in randul persoanelor predispuse.
• Mancarea prajita. Aceasta include orice aliment gatit in baie de ulei, precum cartofii prajiti sau unele tipuri de carne. Evitati prelucrarea in acest fel a alimentelor pentru a evita indigestia.
• Bauturi carbogazoase. Sucurile acidulate sunt nocive atat din cauza zaharului, dar si din cauza aciditatii acestora.
• Ciocolata. Din pacate, si ciocolata poate produce indigestie.
Pentru sarbatori linistite alaturi de cei dragi, bucurati-va de mancarea traditionala si de deserturi prin calitatea lor, nu prin cantitatea acestora. Alegeti sa consumati multa apa, ceaiuri, fructe intre mese, si sa alcatuiti mese complete, nutritive si gustoase. De asemenea, faceti miscare si profitati de timpul liber pentru a va odihni.
Bibliografie:
https://www.wikihow.health/Avoid-Indigestion
https://welldoing.org/article/portion-sizes-right