Probleme de sanatate care se agraveaza daca nu sunt tratate la timp

Probleme de sanatate

Din pacate, aproape nimeni nu scapa fara probleme de sanatate, mai usoare sau mai severe, mai devreme sau mai tarziu. In ziua de astazi, majoritatea problemelor de sanatate sunt puternic favorizate de dieta nesanatoasa si stilul de viata sedentar, problemele de mediu cum sunt poluarea masiva, niveluri ridicate de stres si bineinteles, componenta genetica.

Totusi, medicina si cercetarea stiintifica au evoluat suficient incat sa ne ofere optiuni de tratament pentru o mare parte dintre afectiunile cele mai frecvente, sau macar metode de preventie sau ingrijiri paliative. Din pacate, aceste tratamente nu pot face minuni, daca ele nu sunt instaurate la timp, in primele stadii ale oricarei boli. Numeroase afectiuni sunt lasate nediagnosticate, neinvestigate si astfel netratate, acestea devenind, intr-un final, mai grave si mult mai greu de vindecat.

Afectiuni care se agraveaza usor

Dintre problemele de sanatate ce se pot agrava usor, daca nu sunt tratate din timp, amintim:
• Cancerul: numeroase tipuri, cu accent pe cancerul de san si cel de prostata
• Bolile cardiace
• Accidentul vascular cerebral
• Diabetul zaharat
• Bolile aparatului reproducator feminin

Una dintre aceste probleme de sanatate, cu evolutie periculoasa, este cancerul. Cancerul ramane una dintre afectiunile majore, ce afecteaza un numar crescand de oameni in fiecare an, sub diferite forme. Din pacate, prevalenta cancerului creste odata cu modernizarea si schimbarile din jurul nostru, intrucat organismul uman este expus din ce in ce mai mult la toxice, radiatii, substante chimice si modificari genetice.

Desi nu exista o cauza particulara a cancerului, numerosi factori contribuie semnificativ la aparitia celulelor tumorale: fumatul, obezitatea, consumul de alcool, expunerea excesiva la soare, factorii genetici. Diverse infectii precum Virusul Hepatitei B si HPV (Human Papilloma Virus) sunt, de asemenea, agenti ai aparitiei cancerului. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul de prostata, in cazul barbatilor, si cancerul de san, pentru femei.

Aceasta boala potential grava este exemplul perfect de afectiune complet vindecabila, in anumite conditii. Conditiile sunt simple si se refera strict la descoperirea cancerului din timp, atunci cand este in stadii incipiente, si la instaurarea precoce a tratamentului, imediat dupa diagnostic. Astfel, descoperit si ,,atacat’’ atunci cand tumora este inca imatura, nu foarte puternica si nu foarte extinsa, cancerul poate fi eficient vindecat, prin diverse metode de tratament.

Bineinteles, tratamentul se alege de catre medicul oncolog, in functie de necesitatile pacientului, si poate consta in: radioterapie, chimioterapie, imunoterapie si interventie chirurgicala de excizie a tumorii, sau o combinatie dintre acestea.

Pe de alta parte, atunci cand nu este tratat la timp, cancerul avanseaza, celulele tumorale continua sa creasca, sa se multiplice si sa se raspandeasca, boala progreseaza si devine mult mai grava decat la inceput. Tumora va fi mai mare si deci mai greu de indepartat chirurgical; simptomatologia devine din ce in ce mai serioasa, iar organismul nu mai poate suporta tratamentul asa de bine; pot aparea metastazele, stadiu in care cancerul nu mai poate fi, de cele mai multe ori, vindecat.

Astfel, singura metoda prin care tratamentul poate fi eficient si poate da rezultate reale, este prin descoperirea cancerului din timp, iar pentru acest lucru este nevoie de teste tip screening in populatia generala, controale regulate la medic si analizele generale efectuate periodic, fara exceptie.

Femeile trebuie sa puna un accent deosebit pe controalele speciale pentru cancer de san. Statistic, una din 8 femei dezvolta aceasta forma de cancer, ceea ce impune controale regulate, efectuate anual, de tipul ecografiei mamare (sub 40 de ani) si mamografiei in cazul femeilor de peste 40 de ani. Doar prin aceste teste de screening poate fi identificat cancerul de san la timp, in stadiile incipiente, pentru a asigura eficiena tratamentului si astfel speranta de vindecare.

Daca experimentati orice modificare de culoare, textura, marime, daca simtiti orice fel de durere sau mancarime la nivelul sanilor, nu amanati vizita la un medic specialist.

Diabetul zaharat este o boala cronica, asociata cu niveluri anormal de mari ale glucozei in sange. Exista doua tipuri principale de diabet zaharat: de tip 1, ce afecteaza predominant tinerii si de tip 2, ce afecteaza predominant adultii si varstnicii.

Diabetul, atunci cand nu este tinut sub control, duce la numeroase complicatii acute si cronice, ce se reflecta in aproape toate organele si partile corpului: cerebral (AVC, probleme cognitive), ochi (glaucom, retinopatie), inima (infarct miocardic, insuficienta cardiaca congestiva), nervi periferici (neuropatie periferica), ureche (probleme de auz), piele (risc crescut de infectii) si rinichi (nefropatie diabetica, dezechilibre electrolitice).

Astfel, diabetul ramane una dintre cele mai periculoase afectiuni, atunci cand nu este controlata si tratata din timp. Metodele de preventie cuprind modificari ale stilului de viata, prin miscare regulata si dieta bogata in fructe, legume, grasimi sanatoase, surse de fibre, proteine sanatoase, vitamine si minerale.

Tratamentul difera pentru cele doua tipuri de diabet: in tipul 1, pacientii vor avea nevoie de insulina administrata prin injectii subcutanate, in vreme ce in tipul 2, majoritatea cazurilor pot fi tratate prin antidiabetice orale, sub forma de comprimate. Tratamentul este, de cele mai multe ori, cronic, pentru tot restul vietii, intrucat diabetul zaharat nu dispare asa usor. Totusi, acesta poate fi mentinut sub control foarte bine, fara sa mai dea simptome caracteristice si fara a se ajunge la complicatii, starea de sanatate a pacientului fiind, in rest, una buna.

Afectiunile cardiace sunt, cu siguranta, periculoase atunci cand nu sunt tratate. Desi unele dintre ele pot parea inofensive la inceput, se pot agrava usor si rapid.Infarctul miocardic, angina pectorala, insuficiena cardiaca si sindromul coronarian acut sunt doar cateva exemple, asociate deseori cu decesul. Ca si in multe alte boli, factorii de risc cardiovasculari includ dieta nesanatoasa, bogata in grasimi saturate, sedentarismul, fumatul si consumul de alcool.

Afectiunile inimii trebuie identificate din timp si diagnosticate de catre medicul cardiolog, care va prescrie si tratamentul corespunzator. Desi unele probleme cardiace sunt cronice si nu pot fi complet vindecate, atunci cand se administreaza tratament, se evita aparitia complicatiilor si agravarea bolii. De exemplu, insuficiena cardiaca are 4 stadii de evolutie, conform NYHA (New York Heart Association), de la 1 la 4, devenind din ce in ce mai grava. In stadiul 1, bolnavul oboseste la eforturi mari, cand merge repede sau pe un plan inclinat. in stadiul 4 insa, acesta oboseste si la activitati minime, precum imbracatul sau ridicatul din pat. Aceasta este evolutia problemelor cardiace, rapida si grava, pana cand muschiul inimii este afectat semnificativ.

Dar, cand se instaureaza tratament si controale regulate cardiologice, afectiunea este altfel tinuta sub control, monitorizata si potential vindecata.

Accidentul vascular cerebral sau AVC este o urgenta medicala, fiind o conditie cauzata de intreruperea brusca a fluxului sangvin la nivelul creierului. Creierul, in absenta sangelui si a oxigenului, incepe sa moara. AVC poate aparea prin ischemie (blocarea unei artere) sau prin hemoragie masiva (expulzia brusca a sangelui dintr-o artera, probabil prin ruperea acesteia)

Accidentul cerebral trebuie identificat rapid si tratat de urgenta, prin tromboliza sau prin interventie chirurgicala, pentru a evita complicatiile grave. Fara tratament instaurat de urgenta, in primele cateva ore, creierul pacientului incepe sa se degradeze progresiv: scad perceptia si sensibilitatea periferica, scade controlul motor asupra membrelor, pacientul nu isi mai simte membrele, nu le mai poate misca; scad functiile cognitive si de limbaj, precum si afectivitatea pacientului. Un pacient care a trecut printr-un AVC si nu a fost tratat, poate, de cele mai multe ori, sa devina complet nefunctional, fara sa poata vorbi, misca, simti sau intelege nimic.

Astfel, accidentul vascular nu trebuie, sub nicio forma, neglijat, iar controlul la medic nu trebuie amanat.

Afectiunile aparatului reproducator feminin sunt numeroase si de multe ori severe. Boli precum cancerul, fibroza uterina, endometrioza, ovarul polichistic, infertilitatea si bolile cu transmitere sexuala sunt afectiuni ce pot fi tratate, daca se intervine din timp. Simptomele acestor afectiuni sunt de multe ori subtile, dar nu trebuie ignorate: sangerari mici intre menstruatii, secretii anormale, mancarimi sau iritatii aparute spontan, durere in timpul actului sexual, menstruatie severa, durere abdominala si pelviana, probleme urinare.

Netratate, toate aceste boli evolueaza spre forme din ce in ce mai grave, ce pot influenta semnificativ fertilitatea pacientei si chiar viata acesteia.

Concluzie

Prin urmare, toate aceste boli si nu numai pot avea 2 tipuri de evolutii: buna, vindecabila, atunci cand sunt tratate corect si din timp, sau grava, atunci cand nu sunt investigate si tratate. Instaurarea tratamentului depinde atat de pacient, cat si de medic, cert fiind faptul ca este esential pentru evitarea complicatiilor grave.

Bibliografie:
https://www.medicinenet.com/symptoms_of_serious_diseases_and_health_problems/article.htm
https://www.lifehack.org/367088/8-major-health-problems-the-world-today