Spitalul de Cardiologie din Covasna a repus in functiune mofeta naturala

Mofeta din cadrul Spitalului de Cardiologie Covasna, despre care se spune ca ar fi cea mai mare din lume, a fost repusa in functiune si va fi utilizata cu scop terapeutic de catre persoanele care vin la tratament la aceasta unitate medicala, transmite corespondentul NewsIn.

“Totul este reamenajat, refacut, prin sistemul audio pacientii pot asculta muzica simfonica, clasica, toate tevile au fost schimbate. Este o realizare foarte mare”, a declarat dr. Semmel Karoly, medic primar cardiolog si sef de sectie in cadrul spitalului. Lucrarile de reabilitare a mofetei au durat aproape doua luni, dupa ce mofeta nu mai fusese reabilitata si modernizata de ani buni.

Mofeta naturala de la Spitalul de Cardiologie este utilizata in scop terapeutic, iar aplicarea tratamentului se face colectiv in incaperi special amenajate care au forma unui circ roman.

Totodata, potrivit conducerii Spitalului si a dr. Semmel, mofeta din cadrul Spitalului de Cardiologie este cea mai mare mofeta din lume, cu suprafata de 100 mp, alimentata cu dioxid de carbon post-vulcanic extras dintr-o sonda cu adancimea de 168 de metri si deserveste zilnic in jur de 500 de persoane si 16.000 de bolnavi anual. In mofeta generala singurul factor terapeutic este gazul mofetarian. Studii recente de chimie si fizica a gazului din mofetele de la Covasna au demonstrat ca in compozitia lui intra nu numai bioxidul de carbon ci si hidrogenul sulfurat in concentratii cu actiune certa, precum si un numar mare de aeroioni pozitivi si negativi.

Semmel Karoly a spus ca refacerea mofetei de la Cardiologie a avut loc cu sprijinul membrilor Clubului Rotary, care au dorit sa redea pacientilor care vin la Covasna posibilitatea de a beneficia de efectele curative ale mofetei, si a existat totodata si sprijinul conducerii unitatii medicale.

Spitalul de Cardiologie din Covasna este unic in tara si a fost vizitat recent de ministrul Sanatatii, Ion Bazac, care a promis ca ministerul va aloca suma de 3 milioane de lei pentru modernizarea spitalului si aducerea lui la standarde europene.

Directorul spitalului, Monica Hosu, a declarat, miercuri, corespondentului NewsIn, ca vor primi acesti bani, iar din ei se va rezolva problema centralei termice a unitatii, care consuma foarte mult, reteaua exterioara de apa potabila, intrucat spitalul are mari probleme cu alimentarea cu apa rece, conducta fiind subdimensionata. De asemenea, se doreste ca toate cladirile ce intra in componenta Spitalului sa fie modernizate pentru a putea intra in elaborarea pentru acreditare.