A trecut vara, o vara frumoasa, calduroasa, care ne-a tinut in bataia soarelui. In ce masura ne-am protejat pielea in lunile caniculare, observam de fiecare data cand vine toamna. Specialistii de la Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti, ne explica totul despre melasma - cea mai frecventa afectiune observabila in noul sezon si cum putem repara prejudiciile aduse de soare pielii.
Toamna se numara petele & semnele de pe piele
Cea mai des intalnita afectiune specifica acestei perioade a anului este melasma. Melasma reprezinta una dintre cele mai complexe tulburari de pigmentare a pielii. “Se manifesta ca o hiperpigmentare simetrica, cel mai adesea situata la nivelul fetei, dar nu exclusiv. Desi apare in mod uzual in randul femeilor, nici barbatii nu sunt ocoliti de aceasta afectiune, mai ales cand vine vorba despre fototipurile inchise. Desi inofensiva si fara complicatii din punct de vedere medical, melasma poate avea un impact psihologic major si poate influenta calitatea vietii pacientilor.”, spune Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti.
De ce apare melasma? Cauzele aparitiei melasmei sunt multiple, cumulative. Un rol extrem de important il joaca radiatiile UV si lumina din spectrul vizibil, ce actioneaza fie ca factor declansator, fie ca unul care agraveaza o melasma preexistenta, prin activarea mecanismelor melanogenezei. De asemenea, majoritatea pacientilor prezinta si un teren genetic favorizant (pana la 60% dintre acestia au istoric familial de hiperpigmentare), sau asociaza, in randul femeilor, cauze hormonale precum sarcina sau administrarea de anticonceptionale orale. Frecvent, evolueaza intermitent, cu agravare pe parcursul sezonului insorit, de aceea marea majoritate a pacientilor se adreseaza medicului dermatolog in special toamna.
Diagnosticul & tratamentul melasmei Diagnosticul melasmei se pune in urma unei consultatii de specialitate, completata la nevoie de investigatii precum analiza faciala computerizata sau dermatoscopie, pentru a stabili tipul si extinderea acesteia si a decide tratamentul potrivit fiecarui pacient. De asemenea, o serie de alte leziuni pigmentare trebuie diagnosticate precum lentigo solar sau keratozele actinice dintre cele mai frecvente. “Managementul melasmei este unul dificil, reprezentand o adevarata provocare pentru medicul dermatolog din cauza complexitatii mecanismelor de producere. Cele mai bune rezultate clinice se obtin prin combinatii terapeutice ce tintesc mecanismul patologic. Un rol incontestabil in tratarea si prevenirea melasmei il reprezinta fotoprotectia, asigurata prin topice cu spectru larg de protectie solara, folosite constant, tot timpul anului, dar si prin articole de imbracaminte speciale si evitarea fotoexpunerii la orele de varf.”, explica Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie Skinmed Clinic. in functie de tipul de melasma (usoara/moderat-severa; epidermica/dermica/mixta), medicul specialist dermatolog va alege tratamentul topic potrivit, constand in agenti depigmentanti, o rutina corecta de ingrijire si proceduri dermatologice precum peelingurile chimice, microdermabraziunea, microneedlingul sau terapii laser, menite sa grabeasca si sa mentina rezultatele dorite.
Dermatoscopia este instrumentul perfect de diagnosticare
“Vestea buna este ca avem la dispozitie o serie de proceduri, tehnologii laser si produse topice (de uz local) de tratament astfel incat depigmentam complet pielea afectata. Protocolul complet include o schema de tratament pentru acasa din care fotoprotectia cu ecran maxim, cu reaplicare la 2-3 ore. Acesteia din urma ii sunt asociate peelingurile dedicate, mezoterapia sau microneedingul, tehnologiile laser depigmentare chiar laser vascular, componenta vasculara obligatoriu de a fi combatuta pentru un rezultat sustinut in melasma. Medicul specialist stabileste planul de tratament.”, adauga Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta in Dermatologie Bucuresti.
Sunt necesare mai multe sedinte de tratament, 5-6 sedinte, in medie, cu periodicitatea indicata, asociate intre ele cel mai frecvent.