Blocajele sau durerile de spate, in special la nivel lombar, reprezinta una dintre principalele cauze de dizabilitate in randul populatiei, este un motiv pentru care oamenii se prezinta frecvent la medic sau pentru care activitatea lor cotidiana este perturbata. Durerile de spate pot implica leziuni ale coloanei lombare osoase, ale discurilor vertebrale sau ale ligamentelor care sustin coloana, leziuni ale maduvei spinarii sau ale nervilor, precum si ale musculaturii din jur, in special la nivel lombar.
Cauzele pot fi multiple, insa exista atat metode pentru prevenirea aparitiei acestora, iar in cazul in care apar exista metode in ceea ce priveste mecanica corecta a corpului care pot ameliora simptomatologia astfel incat chirurgia sa fie ultima reduta.
Felul in care se prezinta o durere de spate poate varia de la durere de tip muscular, la senzatie sau injunghiere, poate iradia pe picior sau spre omoplati. Intensitatea acesteia poate varia de la durere surda, dar persistenta, pana la o durere ascutita dificil de suportat la baza spatelui.
In cazul intinderii musculare apare senzatia de tractiune in momentul producerii leziunii, iar in decurs de cateva ore durerea se poate intensifica. Hernierea discurilor vertebrale cauzeaza dificultati in desfasurarea activitatilor uzuale deoarece se manifesta prin dureri intense, ascutite sau chiar prin imposibilitatea de a efectua anumite manevre mecanice.
In ceea ce priveste lezarea nervului sciatic, durerea ascutita care se produce iradiaza de la nivelul regiunii lombare spre membrele inferioare. Activitatea mecanica de lunga durata poate solicita musculatura spatelui in asa masura incat sa produca oboseala musculara, durere sau chiar blocaje la nivel muscular cu imposibilitatea efectuarii anumitor miscari. De asemenea, manevrele mecanice precum ridicarea unor obiecte, aplecarea, rasucirea, statul in picioare sau mersul pe jos pot agrava uneori senzatiile dureroase.
Tensiunea, spasmele musculare si diversele leziuni obtinute prin fracturi sau caderi sunt principalele cauze ale durerilor de spate.
Exista multiple cauze care pot declansa durerile lombare, printre care rasucirea si intinderea musculaturii si a ligamentelor, leziuni aparute la nivelul vertebrelor sau a discurilor vertebrale, compresiunea unui nerv sau chiar oboseala. Miscarile repetate, in special in cazul activitatilor sportive, exercita presiune asupra regiunii lombare, motiv pentru care in timp pot sa apara durerile de spate.
Este important in acest caz o incalzire suficienta inaintea efectuarii antrenamentelor si al oricarui tip de activitate sportiva. Totodata, o miscare brusca efectuata dupa repaus de lunga durata poate avea acelasi efect. Defectele structurale precum ruptura discurilor, bombarea acestora poate crea presiune mai mare asupra unui nerv ducand la aparitia durerii.
Printre cauze se mai numara artrita, curburile anormale ale coloanei vertebrale si aparitia in timp a osteoporozei. In ceea ce priveste rinichii, calculii renali sau infectia acestora se manifesta tot prin durere la nivel lombar. Formatiunile tumorale, sindromul de coada de cal, infectiile si inflamatia la nivelul coloanei vertebrale produc dureri si blocaje ale spatelui.
Durerile de spate sunt frecvent intalnite in cazul pacientilor cu un stil de viata sedentar, cu obezitate sau exces ponderal, in cazul femeilor insarcinate. Varsta este iarasi un factor de risc, dupa 30-40 de ani ligamentele isi pierd din elasticitate, oasele din densitate, musculatura slabeste, prin urmare durerile de spate pot fi mai frecvente cu trecerea timpului. Lipsa exercitiului fizic prin neutilizarea sistemului osteo-articular si a celui muscular poate avea aceleasi consecinte. Anumite tipuri de cancere sau artrita contribuie si ele la aparitia durerilor de spate.
Clinicianul la care ajunge pacientul va decela din anamneza si examenul fizic durerea la nivel spinal si va continua investigatiile necesare pentru a determina cauza acesteia. Imagistica este utila in acest sens, se vor efectua scanari oasoase pentru a detecta formatiuni tumorale, alinierea osoasa ori fracturi de compresie cauzate de osteoporoza.
Herniile de disc, leziunile tesuturilor moi din jur precum tendoanele, nervii, ligamentele, tesutul muscular vor fi evidentiate prin scanare RMN sau CT. Totdata, este important sa fie facuta diferenta intre o durere de tio acut care apare brusc si dureaza maxim sase saptamanani si durerea cronica, de peste trei luni care cauzeaza probleme constante.
Evitarea efortului excesiv, repausul de care are nevoie organismul si odihna amelioreaza de cele mai multe ori simptomatologia. Deplasarea usoara, evitarea miscarilor repetate si a activitatii intense reduc blocajele, durerea spatelui si previn slabirea musculaturii.In stadiul initial, durerile de spate pot fi abordate la domiciliu .
Exista medicamente care se pot elibera fara prescriptie medicala (OTC), dintre care cele mai utilizate sunt antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) aplicate pentru ameliorarea durerii si leziunile inflamatorii.
Tratementul medicamentos recomandat de catre medic in functie de tipul durerilor de spate poate presupune analgezice fara prescriptie medicala (OTC) precum antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Relaxantele musculare contribuie si ele la ameliorarea simptomelor. Se mai pot administra analgezice topice precum creme, unguente sau plasturi, substantele respective aplicate local avand efectul de a reduce durerea si inflamatia. Narcoticele precum opioidele (Oxicodona, Hidrocodona) se pot utiliza pe termen scurt sub atentia medicului care le-a recomandat si nu sunt utilizate pentru durerea cronica.
Fizioterapia care presupune invatarea de exercitii fizice specifice anumitor grupe musculare sporeste flexibilitatea, intareste musculatura spinala si abdominala, imbunatatind postura corpului. Exista de asemenea, exercitii specifice ameliorarii simptomelor in cazul aparitiei durerii. Printre procedurile chirurgicale care pot fi aplicate se numara injectiile cu cortizon pentru ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei, iar herniile de disc sau stenoza coloanei vertebrale fara raspuns la alte terapii beneficiaza de interventie chirurgicala.
Imbunatatirea conditiei fizice si mentinerea mecanicii corecte a corpului sunt principalele metode de prevenire a durerilor de spate. In acest scop, exercitiile de tip aerobic, mersul pe jos si inotul cresc rezistenta musculaturii spatelui, la fel si exercitiile pentru intarirea musculaturii abdominale. Mentinerea unei greutati optime previne presiunea exercitata pe sistemul locomotor in special la nivel spinal .
Adoptarea unei posturi corecte care sa nu puna presiune pe coloana atunci cand stati la birou este importanta, evitati sa stati incordat, folositi un scaun cu un suport bun pentru spate, mentineti genunchii si soldurile la nivel. Ridicarea obiectelor grele ar trebui efectuata prin a tine spatele drept, fara rasuciri bruste, cu folosirea membrelor inferioare si indoirea genunchilor astfel incat intreaga greutate sa nu se resimta la nivelul spatelui.
Durerea sau blocajele spatelui reprezinta o patologie frecvent intalnita, mai ales odata cu inaintarea in varsta sau in cazul unor profesii care suprasolicita coloana vertebrala si musculatura spinala. Este de mentionat faptul ca exista atat metode de prevenirea a aparitiei acestora, de ameliorare a simptomelor, chirurgia fiind rar necesara.
Este importanta adoptarea unei pozitii corecte a corpului atat in timpul sederii pe scaun la birou timp indelungat, cat si in cazul in care se sta mai mult timp in picioare sau la mers. Ridicarea unor greutati se va face fara a pune presiune pe coloana prin utilizarea membrelor inferioare cu indoirea genunchilor. Exercitiile fizice moderate pot contribui la sustinerea musculaturii spatelui si mentinerea posturii corecte.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/diagnosis-treatment/drc-20369911
https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain#tab-treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4858456/