Tratamentul cu PRP si aerocrioterapie in condropatii

Rezultate obtinute in urma derularii proiectului cu ID P 39_379: „METODA INOVATOARE DE RECUPERARE MEDICALA PRIN TRATAMENT CU PLASMA BOGATA IN TROMBOCITE SI AEROCRIOTERAPIE” finantat conform contractului de finantare cu nr: 125/ 16.09.2016

Patologia genunchiului este foarte diversificata este intalnita in afectiuni traumatice, fracturi, reumatice, etc. Datorita faptului ca genunchiul este o articulatie complexa si in acelasi timp superficiala, acesta este expus traumatismelor, iar functia pe care o indeplineste, aceea de articulatie portanta, face ca articulatia sa fie foarte expusa si solicitata, iar problemele apar indiferent de varsta. Manifestarile clinice cele mai frecvente sunt durerea, lipsa mobilitatii articulare, edemul, scaderea fortei musculare.

Afectarea tesutului cartilaginos ce imbraca articulatia genunchiului este cunoscuta ca si condropatie si este clasificata in functie de intesitatea afectarii cartilajului in condropatie de grad I-IV. In cazul afectarii semnificative articulare si anume incadrarea in gradul IV are indicatie de protezare articulara. In majoritatea afectarilor tesutului cartilaginous articular, pe langa reducerea mobilitatii articulare apare si durerea localizata, cu intensitate diferita, cu un grad diferit de subiectivitate.

In cazul studiului nostru am inclus un numar de 118 cazuri cu diagnostic de condropatie la nivelul articulatiei genunchiului, cu afectare diferita, unilaterala sau bilaterala. La aceste cazuri s-au aplicat tratamente cu PRP si aerocrioterapie si tratamente injectabile cu solutii vasco-elastice in cazul unor afectari bilaterale.

Scopul tratamentului a fost reducerea durerii articulare, imbunatatirea functionalitatii articulare, reducerea gradului de afectare articulara si implicit amanarea protezarii articulare.

La testarea capacitatii de efort prin mobilizarea articulatiei genunchiului, folosind cicloergometrul, au reusit sa realizeze miscarea la valori ale fortei de franare intre 30 si 85 W pentru cei cu artrita severa si intre 90 si 110 W pentru cei cu artrita moderata, incadrarea afectarii articulare s-a facut tinand cont de rezultatele obtinute dupa completarea scorului Oxford.

Dupa instituirea tratamentului cu plasma bogata in trombocite pacienti au fost evaluati din punct de vedere al simptomatologiei cat si al capacitatii de mobilizare a articulatiei.

Rezultatele imediate au fost reducerea durerii sau disparitia acesteia, atat in repaus cat si la mobilizare, iar din punct de vedere functional o crestere a mobilitatii si o tendinta sau normalizare a mersului, prin reechilibrare posturala si reluarea unei cadente normale in timpul mersului. La reluarea chestionarului privind scorul Oxford dupa perioade diferite de timp de la initierea tratamentului s-a observat o imbunatatire a incadrarii afectarii articulare de la artrita severa la artrita moderata, sau de la artrita moderata la fara modificari de functionalitate articulara. Durerea in majoritatea cazurilor a disparut, iar statusul personal prin autoevaluare s-a imbunatit.

Director de proiect:
Dr. Petre Gorgon – Medic specialist medicina de laborator – “Centrul medical Polimed Dacia”

Cercetatori:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie - traumatologie

Asistenti cercetatori:
Psih. Albert Ani Delia Mirela – Psiholog “Centrul medical Polimed Dacia”
Dr. Moise Florin – Medic primar ortopedie – traumatologie “Centrul medical Polimed Dacia”
As. Corina Sanziana Borlean – Asistent medicina genarala – “Centrul medical Polimed Dacia”

Co – autori :
Dr. Goanta Maria Cristina – Conferentiar universitar “Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti
Dr. Delia Costache – Asist. Univ. ““Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic specialist boli -infectioase

Bibliografie:
1.“Chronic pain rehabilitation: Principles and practice” -
Nathan Jeffrey Rudin, MD – University of Wisconsin – Madison, Wisconsin Medical Journal 2001
2.“Rehabilitation in Psoriatic Arthritis“ –
ENNIO LUBRANO, ANTONIO SPADARO, WENDY J. PARSONS, MARIANGELA ATTENO, and NICOLA FERRARA
3.Oxford Knee Score (OKS) & Oxford Knee Score - Activity and Participation Questionnaire (OKS-APQ) Scoring Guide Isis Innovation Limited, 2015
4.Guidelines for Adult Stroke Rehabilitation and Recovery – http://stroke.ahajournals.org, Stroke – Journal of the American Heart Association
5.Journal of NeuroEngineering an Rehabilitation–2012;9:31 – http: // jneuroenrgrehab.com / content /9 /1/ 31