Inteligenta emotionala a unui copil ia nastere si se formeaza, fara indoiala, in sanul familiei sale. Tocmai de aceea, daca tu si partenerul aveti o relatie in care primeaza echilibrul emotional si empatia, si in care nevoile copiilor sunt ascultate si respectate in aceeasi masura, acestia vor avea parte de fundatia necesara pe care sa cladeasca un status mental puternic, relatii interumane de buna calitate, si o cariera mult mai promitatoare in viata adulta.
Copiii tai iti vor urma exemplul, iar faptele cantaresc mai mult decat abordarile didactice si teoria pe care ai fi tentat sa incerci sa le transmiti mecanic. Daca actiunile pe care le vei intreprinde nu vor fi oglindirea emotiilor tale, copiii, la randul lor, vor invata sa isi suprime manifestarea emotiva.
Inteligenta emotionala a copiilor este nativa. Ei leaga usor prietenii si isi pastreaza entuziasmul pentru ca sunt, in mod natural, fiinte empatice capabile sa isi exploreze fara temeri spectrul emotional vast, pentru ca mai apoi sa se elibereze, in mod natural, de cele negative. Asculta-i, deci, si invata de la ei. Iti vei creste propria inteligenta emotionala si vei aduce flexibilitate si respect reciproc in mediul familial.
Este mult mai usor decat ai crede sa insufli asupra copiilor temeri in privinta emotiilor pe care acestia le experimenteaza, chiar daca incerci din rasputeri sa nu o faci.
Scrie o lista cu lucrurile pe care parintii tai ti le-au spus, in copilarie-ai putea chiar sa scrii scurte notite pe o bucata de hartie pe care sa o pui in portofel, ca un mijloc simbolic de externalizare a acestora. Cand te simti obosit sau iritabil, citeste lista si fii observatorul propriilor sentimente. Acest lucru te va ajuta sa te conectezi mai bine cu propria emotionalitate, fara a da curs instinctului de reprimare a acestora.
De asemenea, de fiecare data cand primesti un semnal fizic ca invalidezi sentimentele copilului, incearca sa iti evaluezi in mod obiectiv tonul vocii, expresiile faciale si limbajul corporal (arunca o privire in oglinda daca poti). Daca ceea ce descoperi te raneste, in acelasi mod iti raneste si copilul. Aminteste-ti periodic cum te-ai simtit cand ai fost obiectul acelor cuvinte si expresii. Invocarea acestor experiente dureroase este un puternic limitator in ceea ce priveste repetarea acestui tipar comportamental.
Atunci cand tu te simti deprimat sau extenuat de cerintele vietii de parinte, copilul tau va prelua intern aceste stari. Sacrificiul sanatatii tale nu aduce niciun beneficiu vietii de familie, si, de aceea, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru copiii tai, este sa ai grija de starea ta de bine.
Greselile sunt parte din natura noastra umana, cu totii le facem, din cand in cand. Insa, pentru a te asigura ca acestea nu au un efect de bumerang si nu creeaza rani ulterioare, cea mai la indemana atitudine la care poti apela este de a-ti cere scuze.
Cu empatie si atentie sporita, poti gasi, de fiecare data, raspunsurile sau scuzele potrivite pentru a le adresa copilului, in fiecare situatie data.
In toate perioadele de crestere ale copilului tau se vor ivi momente care iti vor pune la incercare abilitatatile a valida, in calitate de parinte, sentimentele acestuia, fara a te lasa manipulat de ele. Chiar si in aceste situatii, este bine sa stii ca exista moduri de a incorpora inteligenta emotionala in raspunsurile pe care le oferi copilului.
Perioada adolescentei creeaza dificultati pentru multe familii, pentru ca nimeni nu cunoaste un mecanism prestabilit prin care sa abordeze valul imens de transformari prin care trec adolescentii. In pasajul lor de trecere spre viata adulta, copiii se vor indeparta in mod natural de tine, si, daca reusesti sa privesti aceasta trecere dintr-un unghi obiectiv, vei observa cu nerabdare, si poate chiar admira, in secret, fiecare aspect al transformarii lor.
Vei avea nevoie de toata rezilienta si empatia din lume pentru a intelege faptul ca valul hormonal specific varstei ti-a transformat copilasul dragalas de ieri in adolescentul imprevzibil si rebel de azi.
Vei avea nevoie sa-ti ascuti toate simturile pentru a ramane, in continuare, sursa securitatii si intelepciunii de care adolescentul tau are nevoie acum, mult mai mult decat in trecut.
Respectul reciproc, acceptarea schimbarilor prin care trece familia, si un simt constant al umorului pot face minuni in a preveni rupturi majore.
De fapt, asta e un obicei pe care il poti incepe inca din copilarie, dar pentru un preadolescent este esential. In castigarea independentei personale, el trebuie sa aiba un puternic sentiment al valorii personale, pe care il poti insufla dovedindu-i ca te bazezi pe el in moduri tangibile.
Atunci cand activitatea pe care acesta o face iti inspira un grad de satisfactie si de energizare, opreste-te si indreapta-ti atentia spre activitatea aceea. Cel mai probabil ai preluat, in mod empatic, nivelul de satisfactie al adolescentului tau. Acest gen de activitate merita explorat si in sarcini ulterioare, ajutand la crearea unei conexiuni noi, cu ranforsarea emotiilor pozitive dintre membrii familiei, si sentimentul adolescentului ca ceea ce face important si, totodata, validat.
Daca este prioritar pentru tine ca adolescentul tau sa creada ca esti un parinte cool, iti raspunzi propriilor nevoi, dar nu si celor ale copilului tau. Daca te regasesti frecvent in situatii in care te simti ranit, sau simti ca trebuie sa iti compromiti valorile personale in fata adolescentului, intreaba-te ce anume ii blocheaza acestuia constientizarea propriilor atitudini si a modului in care relationeaza.
Inainte de a-i cere adolescentului sa schimbe o atitudine care ti se pare deranjanta, analizeaza-i limbajul corporal si expresiile faciale, pentru a-i intelege starile si raspunsul emotional la ceea ce i se cere. Daca observi ca devine suparat, gandeste-te la ce anume i se pare copilului amenintator, rusinos sau o chestiune dificila. Cu alte cuvinte, conecteaza punctele dintre ceea ce simte copilul si ceea ce exprima. Acest exercitiu te va ajuta sa ajungi mult mai usor la mediul emotional al copilului tau.
A-ti manifesta direct interesul in viata adolescentului, inseamna a aduce empatia in prim plan, in cadrul relatiei voastre. Fie ca alegi sa te concentrezi pe un subiect anume, sau pe intreaga relatie, poti negocia cu adolescentul diferite aspecte, intr-o maniera care sa releve atat respect, cat si iubire si intelegere.
Alcatuiti fiecare o lista care sa cuprinda 3 pana la 5 lucruri pe care fiecare dintre voi il asteapta de la celalalt. In continuare, faceti o lista cu lucrurile pe care credeti ca celalalt le asteapta de la voi. Schimbati listele, comparati, si decideti impreuna cum anume va puteti indeplini unul altuia asteptarile curente.
Aminteste-ti ca aceasta relatie este o lucrare in curs, in care este nevoie si de investitie, dar si de feedback, in egala masura, si ca, prin constientizare continua si un nivel ridicat de empatie, puneti bazele solide a unui viitor adult stabil si sigur pe el, in orice circumstante.