Abdominoplastia, solutia rapida pentru un abdomen atractiv

Ce este abdominoplastia

Abdominoplastia sau Retragerea abdomenului este o operatie estetica folosita pentru a micsora abdomenul si a-l face mai ferm, mai tonifiat. Procedura implica indepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul abdomenului mijlociu si inferior pentru a tonifia musculatura si fascia peretelui abdominal. Acest tip de interventie chirurgicala este, in general, ales de catre pacientele care au trecut prin sarcini multiple sau de catre persoanele care au slabit considerabil.

Cand ar trebui facuta?

Abdominoplastiile, desi din ce in ce mai populare, nu ar trebui folosite ca o alternativa la scaderea in greutate. Aceasta nu va asigura un proces de slabire sanatos si echilibrat. Abdominoplastia poate fi o interventie minima sau una foarte laborioasa, in functie de cantitatea de piele si grasime. Este important sa va informati in acest sens, sa va analizati cu atentie propria situatie si sa nu va grabiti in luarea unei decizii finale.

Cine sunt cei mai buni candidati pentru abdominoplastie?

O astfel de interventie este potrivita atat pentru femei, cat si pentru barbatii care au o stare de sanatate generala buna si o greutate stabila in ultima perioada. Cel mai bine ar fi sa nu fiti fumator.

In general, medicul chirurg va recomanda aceasta operatie femeilor care, in urma uneia sau mai multor sarcini, au dobandit musculatura intinsa si piele in exces, interventia fiind foarte eficienta in remodelarea musculaturii si pierderea excesului de piele. De asemenea, femeile sau barbatii care au fost la un moment dat obezi, au pierdut o cantitate considerabila din greutate au ramas, cel mai probabil, cu un exces de piele si grasime in zona abdomenului, care nu poate fi tratata altfel decat chirurgical. Acestor pacienti le foloseste, cu adevarat si in modul cel mai corect, operatia de abdominoplastie.

Cand ar trebui evitata aceasta operatie?

In cazul in care sunteti o femeie ce planuieste sa aiba copii in viitorul apropiat sau indepartat, ar fi mai bine sa amanati aceasta operatie pentru mai tarziu, dupa ce ati dus la capat sarcina/sarcinile. In timpul operatiei, muschii verticali ai abdomenului sunt practic stramtati, modelati, iar in timpul unei sarcini acestia se vor dilata la loc, deci abdominoplastia va fi facuta in zadar.

De asemenea, daca sunteti intr-un proces de slabire, continuu sau intermitent, si deci inca planuiti sa pierdeti in greutate, amanati operatia pentru atunci cand ajungeti si mentineti o greutate stabila.

Procedura de abdominoplastie

Un lucru important pe care ar trebui sa il stiti despre aceasta interventie este faptul ca lasa cicatrici la nivelul abdomenului. Cicatricea va fi de-a lungul liniei bikini, de lungime variabila, in functie de volumul de piele indepartata. Pentru interventiile minore, cicatricea va fi destul de scurta.

Pentru a efectua procedura, primul pas este un consult si o discutie cu un medic chirurg plastician. Acesta va va prezenta optiunile si recomandarile sale, in functie de dorintele si necesitatile dumneavoastra.

Odata stabilita procedura exacta, aceasta poate dura intre o ora si 5 ore. Este esential sa nu confundam abdominoplastia cu liposuctia (extragerea grasimii, fara remodelare musculara sau indepartarea pielii). Desi cele doua sunt proceduri diferite si pot fi efectuate individual, liposuctia poate fi realizata in timpul abdominoplastiei, in functie de necesitati.

Pentru operatie, se va aplica anestezie generala, ceea ce inseamna ca veti fi adormit pe tot parcursul acesteia. in cazul in care nu ramaneti internat peste noapte dupa interventie, ar fi ideal sa aveti pe cineva care sa va conduca acasa si sa petreaca timp cu dumneavoastra, in primele zile.

Tipuri de abdominoplastie

• Abdominoplastia completa
Aceasta este optiunea pentru pacientii care au cea mai mare nevoie de remodelare si corectie a abdomenului. Incizia este facuta la linia bikini, cam la acelasi nivel la care incepe parul pubian. Chirurgul manipuleaza apoi musculatura si restul tesuturilor. In acest tip de operatie va fi realizata o incizie si la nivelul ombilicului (buricul), pentru a-l separa de tesuturile ce urmeaza sa fie indepartate (grasime si piele). Cateva tuburi de drenaj vor fi sau nu vor fi aplicate sub pielea dumneavoastra, urmand sa fie indepartate in cateva zile dupa operatie.

• Abdominoplastia partiala sau ,,mini’’
Inciziile sunt mai scurte, realizate pe pacientii cu putina piele in exces, cazuri mai usoare. Ombilicul nu sufera modificari in acest tip de operatie, iar intreaga procedura dureaza intre 1 si 2 ore. si in acest caz ar putea fi instalate tuburi de drenaj, pentru o perioada scurta de timp.

• Abdominoplastia circumferentiala
Aceasta include si partea din spate, la pacientii unde grasimea este distribuita si la nivelul spatelui inferior, la nivelul soldurilor, alaturi de grasimea de pe abdomen. Desi se poate realiza doar liposuctia, abdominoplastia ofera avantajul de remodelare la nivelul mai multor straturi de tesut, ceea ce ofera corpului o forma generala mult mai buna si mai estetica.

Cine face abdominoplastia?

Fiind o operatie estetica, medicul la care trebuie sa apelati daca va doriti o abdominoplastie este un medic specialist chirurg plastician, fie care lucreaza intr-un spital public, fie in institutii private. Acesta va efectua operatia si va va urmari evolutia in timp. Costul operatiei nu este acoperit de casa de asigurari, ci va trebui achitat integral de catre pacient, in functie de locul si medicul care se ocupa de operatie.

Ce se intampla dupa operatie?

Indiferent de tipul acesteia (completa sau partiala), cicatricea lasata va fi bandajata strans, iar dumneavoastra va trebui, cel mai probabil, sa purtati un bandaj elastic sau compresiv pentru o perioada dupa. in acest caz, e important sa urmati toate sfaturile medicului chirurg in legatura cu intretinerea bandajului, cu pozitiile si miscarile pe care aveti voie sa le faceti in perioada imediata. Exercitiul fizic va fi interzis pentru aproximativ 6 saptamani, iar munca va trebui sa astepte cam 1 saptamana. Este esential ca locul unde a fost facuta incizia sa nu fie supus unor forte mari, abraziunilor sau miscarilor grele in timpul vindecarii.

Riscuri si complicatii

Dupa cum e de asteptat, veti trece printr-o perioada cu dureri si umflaturi dupa operatie, aceasta fiind o recuperare destul de grea, in majoritatea cazurilor. Pot aparea vanatai si senzatia de a nu va simti abdomenul. Cu toate astea, cu putina grija si administrare de medicamente prescrise de catre medicul dumneavoastra, recuperarea va decurge mai usor si veti simti ca operatia chiar a meritat.

Ca in orice interventie chirurgicala, exista anumite riscuri, care se accentueaza in cazul in care aveti alte patologii (diabet, probleme cardiace, pulmonare sau circulatorii) :
• Hematom (sangerare)
• Cicatrici exagerate
• Infectii
• Serom (acumulare de lichid)
• Vindecare prea lenta
• Cheaguri de sange

Rezultatele abdominoplastiei

In urma acestei operatii, rezultatele pot fi, intr-adevar, uimitoare. Initial noul dumneavoastra abdomen va fi acoperit de o zona tumefiata, usor dureroasa, iar faptul ca nu veti putea sta drept va va da impresia ca nu aveti rezultatele dorite.

Dupa ceva timp, insa, veti avea un abdomen mult mai plat, mai tare, tonifiat si cu un contur frumos, proportional si potrivit cu forma corpului si greutatea dumneavoastra. Cicatricea lasata de locul inciziei va persista cateva luni pana la un an, pana se va estompa natural, intr-o anumita proportie.

Concluzie

Abdominoplastia este o operatie din ce in ce mai utilizata, care va poate usura mult procesul de remodelare corporala, in special in cazul mamicilor. Desi recuperarea este anevoioasa, rezultatele sunt spectaculoase, iar abdomenul dumneavoastra isi va recapata forma de dinainte, poate chiar imbunatatit.