Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica - ginecologie:
Cancerul de col uterin este un neoplasm malign al colului uterin sau cervixului cum mai este numit. Se poate manifesta prin sangerare vaginala, dar simptomele sunt de multe ori absente pana cand cancerul e deja intr-un stadiu avansat.
Infectia cu virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus sau HPV) este un factor necesar in aparitia cancerului de col uterin, cu foarte mici exceptii.
Potrivit Institutului National de Cancer din SUA, cercetari recente au aratat ca in orice moment in lume, 42,5% dintre femei prezinta infectii cu HPV, iar mai mult de jumatate dintre persoanele active sexual au fost infectate cu HPV cel putin o data in viata.
Pe plan mondial cancerul de col uterin ocupa locul doi (dupa cancerul mamar) in cadrul tumorilor maligne la femei, reprezentand 6% din totalul cancerelor la femei.
Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica - ginecologie:
Cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot sa apara cand boala este intr-un stadiu avansat. Prin urmare, este important ca femeia sa se testeze, chiar daca nu prezinta simptome. Intrucat cancerul colului uterin are o lunga perioada de evolutie sub forma unor leziuni precursoare, depistarea si tratarea acestora reprezinta o masura extrem de eficienta de prevenire a cancerului de col invaziv. Prognosticul cancerului de col uterin este strans corelat cu extinderea bolii in momentul stabilirii diagnosticului.
Examenul de screening tip Babes-Papanicolau (PAP-test) poate identifica leziunile cu potential canceros. Tratamentul bazat pe rezultatele acestui test poate preveni aparitia cancerului.
In tarile dezvoltate, folosirea larga a programelor de detectare devreme a cancerelor de col uterin (numit si screening) a redus incidenta cancerului invaziv de col uterin cu 50% sau mai mult.
In Romania, conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cancerul de col uterin se afla pe primul loc ca si prevalenta intre cancerele la femei, si este a doua cauza de moarte intre cancerele la femei. In Romania, cancerul de col uterin reprezinta 15% din totalul tumorilor maligne, fiind pe primul loc in cadrul cancerelor genitale feminine (aproximativ 67% din cancerele sferei genitale) si a doua cauza de deces prin cancer la femei. Zilnic, opt romance sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar alte sase mor din cauza lui.
Vaccinul impotriva virusului papiloma uman (HPV) este eficient si a fost autorizat in S.U.A. si Uniunea Europeana incepand cu 2006. Deoarece vaccinul protejeaza numai impotriva unor anumite tulpini virale cu risc crescut, se recomanda in momentul de fata ca femeile vaccinate sa urmeze in continuare recomandarile de efectuare a testelor de tip Papanicolau. Se pot vaccina atat baietii cat si fetele preferabil inaintea inceperii viatii sexuale.
Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica - ginecologie:
Consultul ginecologic este in general indicat anual pentru femeile intre 20-65 de ani. In cadrul acestor consulturi se va stabili in mod personalizat frecventa screeningului.
Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica - ginecologie:
Consultul ginecologic este in general indicat anual. In cadrul acestor consulturi se va stabili in mod personalizat frecventa screeningului cancerului de san, de col uterin si daca este cazul a altor cancere.
Genotipare virala prin testare ADN-HPV cu risc oncogenic inalt la intervale de 5 ani, dupa varsta de 30 de ani.
Cotestare: prin testare ADN-HPV si prin examen citologic Babes-Papanicolaou, in intervalul de varsta 30-65 de ani la intervale de 5 ani.
Citologie: prin test Babes Papanicolaou in sistem conventional sau in mediul lichid, in intervalul de varsta 21- 65 de ani, la un interval de 3 ani, daca doua teste consecutive au fost negative pentru leziuni intraepiteliale.
In Romania nu exista un program de screening national pentru cancerul de col uterin pentru populatia generala dar screeningul folosind frotiul Babes- Papanicolau conventional este gratuit la cerere in cabinetele ambulatorii de ginecologie care au contract cu Casa Nationala de Asigurari pentru aceasta analiza. Pacientele trebuie sa se programeze si sa prezinte un bilet de trimitere de la medicul de familie. Pentru cotestare contra cost (frotiu Papanicolau in mediu lichid si tipaj HPV) va puteti adresa ginecologului.
In Romania vaccinul HPV este disponibil gratuit la cerere pentru fetitele care nu si au inceput viata sexuala prin intermediul medicului de falmilie pe baza unor liste de asteptare. Vacinul este comercializat in farmacii contra cost. Pentru alte grupe de varsta, pentru indicatie, va puteti adresa ginecologului.
Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica - ginecologie:
Screeningul cuprinde o examinare ginecologica in cadrul careia se recolteaza cu o periuta celule de la suprafata si din interiolului colului uterin realizandu se un frotiu conventional sau in mediu lichid. Se poate folosi co-testarea atunci cand se realizeaza tipajul viral HPV care identifica prezenta infectiei anumitor tulpini HPV agresive la acest nivel.
De obicei rezultatele sunt disponibile in maxim 3 saptamani.
Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica - ginecologie:
In tarile dezvoltate, folosirea larga a programelor de detectare devreme a cancerelor de col uterin (numit si screening) a redus incidenta cancerului invaziv de col uterin cu 50% sau mai mult.
Testul Papanicolau combinat cu examenul ginecologic in cadrul programului de screening si tratamentul adecvat atunci cand este necessar reduce riscul de deces asociat cancerului de col cu pana la 80%.
Vaccinarea impotriva HPV previne infectia cu anumite genotipuri
cu risc crescut, ceea ce duce la o scadere a riscului de cancer de col uterin. Femeile vaccinate vor participa la screening ca si cele nevaccinate.
Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica - ginecologie:
Rezultat negativ inseamna ca acest test nu a depistat celule anormale si este negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne. Prescurtat in formularul citologic, rezultatul negativ va arata ca NILM (negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne).
Riscul de aparitie al cancerului de col uterin in acest caz este foarte scazut si se recomandat PAP-testul o data la 3 ani (screening-ul de rutina).
Participarea la screening-ul de col uterin in mod regulat reprezinta o metoda sigura si eficienta de prevenire a cancerului de col uterin.
Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica - ginecologie:
In cazul unor femei, rezultatul PAP-testului poate fi pozitiv fata de posibile leziuni intraepiteliale sau maligne. In mod normal, aceasta inseamna ca au fost identificate unele anormalitati in celulele de pe colul uterin. Prescurtat in formularul citologic rezultatul pozitiv va arata anomalii: de grad scazut (ASC-US, LSIL) sau de grad inalt (ASC-H, HSIL).
Planul de urmarire sau tratament tine cont de tipul de displazie, varsta, dorinta de procreere si de obicei se indica analize sau investigatii suplimentare.
Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica - ginecologie:
Participarea la screening-ul de col uterin in mod regulat reprezinta o metoda sigura si eficienta de prevenire a cancerului de col uterin
Incidenta cancerului de col uterin este semnificativ mai crescuta la femeile cu:
status socio-economic scazut,
debut precoce al vietii sexuale,
numar crescut de parteneri sexuali,
istoric de boli cu transmitere sexuala,
sarcini – nasteri multiple,
fumatoare,
utilizatoare de contraceptive orale,
anumite boli autoimune (riscul este crescut numai in cazul tratamentului cu azatioprina),
cu imunosupresie cronica (HIV, transplant renal).
Principalul factor etiologic al cancerului de col uterin si al precursorilor sai este infectia persistenta cu tulpini de risc inalt ale virusul Papilloma uman (HPV - Human Papilloma Virus). HPV, detectat prin tehnologie moleculara, este prezent in aproximativ 90% din cancerele invazive ale colului uterin si leziunile lor precursoare. Pentru a putea progresa catre o leziune neoplazica, infectia HPV trebuie sa aiba un caracter persistent.
Vaccinul anti HPV protejeaza impotriva celor mai agresive tipuri de virus. Acesta nu este utilizat pentru a trata bolile determinate de HPV. Vacinul nu are niciun efect la persoanele care deja prezinta o infectie persistenta sau boala asociata oricarui tip de HPV din vaccin. Cu toate acestea, la persoanele care sunt deja infectate cu unul sau mai multe tipuri de HPV din vaccin poate proteja in continuare impotriva bolilor asociate cu celelalte tipuri de HPV din vaccin
Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica - ginecologie:
Modificarile de nivel scazut sunt frecvente si au o evolutie benigna, necesitand doar o urmarire mai minutioasa, cat si examinari mai frecvente.
Daca se depisteaza o anormalitate de celule de grad inalt, probabilitatea ca ele vor disparea de la sine este scazuta. Veti avea nevoie de o examinare suplimentara mai detaliata coplopscopie cu prelevarea probelor de pe col uterin (biopsie), si posibil tratament chirurgical. Celulele anormale de grad sporit trebuie indepartate pentru a nu se transforma in celule maligne. Tratamentele nu afecteaza, de obicei, viata sexuala sau abilitatea de a avea copii.
Descoperirea cancerului de col in stadii incipiente face posibila vindecarea acestuia. Tratamentul consta in interventie chirurgicala.
Descoperirea unui cancer de col inoperabil creste durata supravietuirea si scade morbiditatea cu cat tratamentul este inceput mai devreme. Tratamentul consta in chimioterapie impreuna cu radioterapie in stadiile avansate ale bolii.