Litiaza aparatului urinar sau nefrolitiaza este definita prin prezenta calculilor (pietrelor) in tractul urinar. Este o afectiune frecventa, avand o prevalenta in jur de 7-10% si fiind mai des intalnita in tarile dezvoltate. Incidenta sa a crescut in ultimele decenii datorita modificarilor in dieta, dar si datorita cresterii obezitatii, gutei, diabetului zaharat si a altor afectiuni predispozante. Este o boala cu inalt risc de recurenta, afecteaza barbatii de 2-3 ori mai frecvent si apare cu incidenta maxima in decada 3-4 de viata.
Care sunt simptomele care ar trebui sa te trimita la medic?
Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie:
Litiaza aparatului urinar se manifesta foarte frecvent printr-o colica renala care este expresia migrarii calculului din rinichi prin ureter pe care il blocheaza total sau partial. Colica renala este o durere foarte intensa (unii o compara cu durerile nasterii) cu debut acut, apare in spate, in regiunea lombara (de o parte sau cealalta a coloanei vertebrale lombare) si iradiaza anterior si inferior catre abdomenul inferior si organele genitale externe (vulva la femeie si scrot la barbat).
Este o durere asociata cu stare de agitatie importanta, pacientul nu isi poate gasi nicio pozitie care sa ii amelioreze simptomele. Se poate asocia cu urina rosie (hematurie) prin leziunile pe care le produce calculul (adesea fatetat si cu numeroase colturi) la nivelul mucoasei ureterului prin care coboara. Se poate asocia si cu fenomene extraurinare cum ar fi greata, varsaturi, cresterea tensiunii arteriale. Uneori se asociaza si cu febra, frisoane, ceea ce inseamna ca se asociaza infectia urinara; urina este nu numai inchisa la culoare sau rosie, dar si tulbure in acest ultim caz.
Din pacate, exista si cazuri in care litiaza urinara evolueaza asimptomatic sau cu simptome minime pe care pacientul le ignora sau le atribuie altei probleme, de exemplu unei dureri de coloana. Lipsa simptomelor nu semnifica o forma mai usoara de boala. Nefrolitiaza cu evolutie asimptomatica poate fi diagnosticata tardiv cu ocazia unei complicatii sau cu ocazia necesitatii initierii dializei.
Cum si de ce se formeaza pietrele la rinichi?
Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie: Rinichiul este unul din organele care elimina deseurile din organismul uman. Urina pe care o excreta rinichii este o solutie concentrata de “deseuri”care contine numeroase elemente care au tendinta sa se cristalizeze: calciu, oxalat, acid uric, fosfat etc. in mod normal, la indivizii sanatosi, aceste elemente nu cristalizeaza datorita altor substante (citrati, pirofosfati, magneziu, potasiu etc) care inhiba cristalizarea lor. Ruperea acestui echilibru prin eliminarea unei cantitati reduse de urina concentrata, prin cresterea concentratiei substantelor care cristalizeaza, prin scaderea concentratiei celor protectoare sau prin modificari ale pH-ului urinii duce, in final, la formarea de pietre in tractul urinar.
Ce complicatii ce pot aparea?
Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie: Nefrolitiaza poate evolua cu numeroase complicatii. Acestea pot fi de natura mecanica – obstructia de tract urinar manifestata prin colica renala sau prin insuficienta renala acuta obstructiva (oprirea totala a functiei rinichiului prin blocarea ambilor rinichi de catre pietre) sau de natura infectioasa – diverse infectii renale sau perirenale ce pot duce la septicemie. Obstructia persistenta poate duce la atrofierea si pierderea functiei rinichiului afectat. De asemenea, pacientii cu nefrolitiaza au risc crescut de cancer de uroepiteliu. Evolutia naturala a bolii bilaterale netratate este catre pierdere progresiva a functiei renale pana la stadiul de insuficienta cronica terminala cand pacientul nu mai poate supravietui fara dializa. Adesea complicatiile se asociaza, ceea ce face din aceasta afectiune o problema importanta de sanatate.
Cum poti preveni formarea pietrelor la rinichi?
Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie: Dieta este elementul cheie in prevenirea pietrelor la rinichi.
Cura de diureza este una din masurile cele mai importante. Pacientul este instruit sa consume lichide – preferabil apa plata – intr-o cantitate care sa asigure un volum de urina de circa 2000-2500 ml pe zi cu o densitate redusa a urinii. Acest lucru se realizeaza prin aport constant de lichide pe toata durata zilei si chiar seara la culcare. Nu este de recomandat a inlocui apa cu bauturi carbogazoase sau sucuri de fructe pentru ca acestea pot chiar sa favorizeze formarea pietrelor. De asemenea, este de evitat excesul de cafea si ceai verde si negru deoarece acestea cresc excretia urinara de calciu.
La individual sanatos, o dieta echilibrata animala si vegetala cu un aport de suficient de lichide asigura preventia aparitiei nefrolitiazei. La pacientul care a prezentat un prim episod de nefrolitiaza, dieta va fi modificata in functie de anomaliile biochimice diagnosticate sau de structura biochimica a calculului. Respectarea recomandarilor medicului este deosebit de importanta deoarece este foarte usor de face greseli ce pot favoriza progresia bolii. De exemplu, daca in cazul unei litiaze de urat este cunoscut si corect a limita aportul de purine din dieta (organe, carne de animal tanar, vanat, etc), in cazul nefrolitiazelor calcice nu este intotdeauna valabila recomandarea unei diete restrictive in calciu.
Printre masurile care previn litiaza sunt incluse si: alimentatie bogata in fibre, evitarea excesului de sare si proteine animale, controlul greutatii corporale, al glicemiei, prevenirea sedentarismului. Controlul periodic la medical de familie este esential pentru diagnosticarea precoce a nefrolitiazei, ca de altfel in orice alta boala cronica.
Care sunt factorii de risc?
Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie: Factorii de risc ai litiazei renale pot fi impartiti in:
• Factori dietetici: aport redus de lichide (valabil pentru toate tipurile de calculi); pentru litiaza din calciu: exces de sare, cafea sau ceai negru, exces de proteine animale, aportul de calciu; pentru litiaza uratica: aport crescut de purine
• Factori nondietetici: profesii in climat fierbinte; clima fierbinte si uscata; anumite boli cum ar fi hiperparatiroidismul, guta, diabetul zaharat, infectiile urinare recurente, etc; malformatii sau boli genetice (hiperoxaluria congenitala, boala polichistica renala etc); antecedentele familiale de litiaza.
Ce trebuie sa faci pentru a mentine sanatatea rinichilor?
Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie: Rinichii pot fi asemanati cu o uzina care “elibereaza” organismul de deseurile pe care le produce. Aceste deseuri rezulta din dieta, din activitatea fizica, din medicamentele utilizate sau din afectiunile cronice. Ca urmare, cu cat “aprovizionam” rinichii cu mai multe deseuri, cu atat mai repede acestia se pot imbolnavi. in termini practici, mentinerea sanatatii rinichilor inseamna:
• Aport suficient de lichide si o dieta cu produse bogate in apa (fructe, legume)
• Evitarea excesului de carne, in special carne rosie; evitarea in special a produselor procesate, bogate in conservanti si aditivi, evitarea conservelor
• Evitarea excesului de cafea si ceai negru/verde; consumarea cu moderatie a sucurilor de fructe, a bauturilor carbogazoase si dulci
• Prevenirea obezitatii prin dieta si activitate fizica constanta
• Monitorizarea si tratarea prompt a afectiunilor cronice predispozante
• Evitarea abuzului de medicamente fara prescriptia medicului
Care sunt metodele de eliminare a calculilor renali?
Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie:Modalitatea de eliminare a calculilor depinde de marimea si sediul lor.
Calculii din rinichi pot fi sfarmati cu ajutorul ultrasunetelor printr-o procedura numita litotritie extracorporeala; daca sunt de dimensiuni crescute, calculi din rinichi pot beneficia de alte interventii urologice. Majoritatea interventiilor urologice actuale sunt minim invasive.
Calculii sub 6 mm care au migrat in ureter si il blocheaza pot fi eliminati spontan sau cu ajutorul unor medicamente. in cazul esecului tratamentului medical sau in cazul unor calculi mai mari se indica deblocarea ureterului prin manevre urologice. Cel mai adesea, prima interventie este aceea de a monta un stent pe ureter care produce dezobstructia carii urinare; ulterior, cura definitiva a litiazei se efectueaza prin interventii urologice
Cum se face detoxifierea rinichilor?
Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie: Raspunsul la aceasta intrebare este, de fapt, raspunsul la intrebarea “cum facem ca sa nu imbolnavim rinichii?” deoarece rinichii sunt cei care ne detoxifica pe noi. Ca urmare, cu cat facem mai frecvent abuz de alimente nesanatoase – grase, intens proteice, sarate, conservate, cu cat bem lichide mai putine, cu cat ne ingrasam mai mult si suntem mai sedentar, cu cat luam mai des cu “pumnul” medicamente pentru orice simptom etc. cu atat punem rinichiul la un efort mai mare. Daca avem concomitent o predispozitie genetica, o boala cronica precum diabet sau guta, o malformatie de care nu stim etc. cu atat este “mai usor” sa obosim rinichii. Oboseala rinichilor se traduce simplu prin scaderea capacitatii lor de a ne elimina din corp deseurile, deci de a ne detoxifia.