Toti oamenii sunt expusi riscului de guta, insa studiile au aratat ca barbatii dezvolta rar aceasta afectiune inainte de adolescenta, iar femeile o dezvolta rar inaintea de menopauza.
Guta este o forma complexa de artrita care poate afecta pe oricine. Se caracterizeaza prin dureri bruste si severe, umflaturi, roseata si sensibilitate la una sau mai multe parti ale corpului: urechi, incheieturi, genunchi, glezne si articulatiile mici ale mainilor. Acidul uric este un element organic care rezulta in urma digestei purinelor din alimente.
In mod normal, acidul uric este filtrat de organism si eliminat prin intermediul cailor renale si urinare. Atunci cand organismul nu elimina acidul uric, acesta se cristalizeaza si se depun apoi pe articulatii cauzand inflamatie si durere.
Nivelurile ridicate de acid uric din organism cauzeaza de obicei guta, dar alte cauze includ lipsa de efort, consum ridicat de alcool, stres, aport excesiv de proteine sau factori genetici. Articulatia afectata este fierbinte, umflata si foarte sensibila incat chiar si cea mai mica atingere poate parea intolerabila. Simptomele de guta pot fluctua, dar exista modalitati de a gestiona simptomele si de a preveni puseurile de durere.
Simptomele gutei
Dureri articulare intense. Guta afecteaza de obicei degetul mare, dar poate afecta orice articulatie. Durerea este probabil mai severa in primele patru pana la 12 ore de la debut.
Disconfort persistent. Dupa ce durerea severa dispare, pot ramane unele disconforturi articulare care pot dura de la cateva zile la cateva saptamani.
Inflamatie si roseata. Articulatia afectata devine umflata, sensibila, calda si rosie.
Mobilitate redusa. Pe masura ce guta progreseaza, mobilitatea se ingreuneaza.
Factori de risc
In cazul unui grad ridicat de acid uric in organism este foarte probabil sa se dezvolta guta. Factorii care cresc nivelul de acid uric in organism includ:
• Dieta. O dieta bogata in carne rosie si crustacea, consumul de bauturi indulcite cu zahar din fructe (fructoza) maresc nivelul de acid uric, ceea ce creste riscul de guta. Consumul de alcool, in special de bere, creste riscul de guta.
• Greutatea corporala. Daca o persoana este supraponderala, organismul produce mai mult acid uric, iar rinichii il elimina cu dificultate.
• Conditii medicale. Anumite boli si afectiuni cresc riscul de guta. Acestea includ hipertensiunea arteriala netratata, afectiuni cronice, precum diabetul, obezitatea, sindromul metabolic si bolile de inima si rinichi.
• Istoricul familial. Daca alti membri ai familiei au dezvoltata aceasta afectiune, este foarte probabil ca aceasta sa se transmita si la alti membri.
Top remedii naturale pentru guta
Giloy. Conform unui studiu din 2017, extractul de Giloy este eficient in tratamentul gutei, intrucat contribuie la scaderea nivelurilor crescute de acid uric din organism. In plus, acest extract are efect antiinflamator si calmeaza durerea.
Curcumin. Extractul de Curcumin a fost folosit de multi ani in medicina Ayurveda pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Curcuminul are capacitatea de a regla numerosi factori inflamatori: cytokine, kinaze proteice, molecule redox si enzime cauzatoare de inflamatii. Curcuminul poate suprima o proteina numita factor nuclear-kappa B (NF-kappa B), care joaca un rol major in afectiunile inflamatorii, inclusiv guta.
Ghimbir. Si ghimbirul este o planta cu o istorie indelungata a utilizarii in medicina traditionala si alternativa, ca remediu pentru raceala, gripa, probleme digestive si afectiuni inflamatorii. Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir. Este responsabil pentru o mare parte din proprietatile antiinfalamatoare si antioxidante ale ghimbirului. Conform unui studiu, ghimbirul reduce durerea provocata de acumularea de acid uric, in cazul gutei si reduce inflamatia.
Phyllanthus niruri. Denumit si Chanca Piedra, aceasta planta a fost folosita in medicina traditionala ca tratament pentru guta. Planta contine compusi fitochimici care pot creste fluxul de urina, distruge bacteriile si virusurile daunatoare si pot reduce inflamatia. Studiile au aratat ca Chanca Piedra reduce nivelul acidului uric si poate ajuta la prevenirea atacurilor de guta.
Telina. Telina (Apium graveolens) contine multi compusi benefici precum luteolina, 3-n-butilftalida (3nB) si beta-selinena, cu un rol major in tratamentul gutei. Cercetatorii au descoperit ca luteolina din telina a redus productia de oxid nitric din acidul uric, reducand astfel inflamatia indusa de acidul uric in cazul gutei. In plus, luteolina este un flavonoid care poate reduce direct productia de acid uric. Inhiba xantina oxidaza, o enzima existenta in purina, care produce surplusul de acid uric.
GutaPrim- Fara guta, viata e placuta
GutaPrim este o formula complexa din 19 extracte premium dedicate pentru eliminarea excesului de acid uric si reducerea inflamatiei. Extractele naturale superioare sustin activ organismul pentru a drena fluidele in exces, acidul uric si pentru a reda mobilitatea articulatiilor afectate de guta.
Beneficii:
• Reduce valorile de acid uric
• Elimina excesul de apa prin caile renale si urinare
• Curata sistemul urinar
• Reduce inflamatia la nivel articular
• Asigura sanatatea articulatiilor
• Asigura metabolismul proteinelor
• Elimina toxinele din organism
• Asigura sanatatea sistemului digestiv
• Mentine o digestie sanatoasa si stimuleaza absorbtia nutrientilor
• Regleaza greutatea corporala
• Are efect antioxidant