Tumorile cutanate maligne, constand in principal din carcinom bazocelular, carcinom cu celule scuamoase si melanomul malign, sunt extrem de frecvente. Diagnosticul se face prin examinarea vizuala a suprafetei pielii, dermatoscopie si biopsia oricarei leziuni suspecte.
Cele mai frecvente trei tipuri de cancer de piele sunt: carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul cu celule bazale si melanomul malign.
• Carcinomul bazocelular este cea mai frecventa tumora maligna a pielii. Cele mai multe leziuni apar in special pe cap si pe scalp, nas, gat si maini. Orice zona a corpului expusa la razele UV ale soarelui poate fi afectata.
Riscul estimat pe viata este mai mare la barbati decat la femei si creste odata cu varsta.
Factorii de risc includ expunerea la soare, pielea deschisa, razele UVA si UVB, frecventarea solarului, imunitatea scazuta, expunerea la radiatii si istoricul personal si familial de cancer cutanat.
• Carcinomul cu celule scuamoase este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele si impartaseste multi dintre factorii de risc cu carcinomul bazocelular, inclusiv expunerea pe termen lung la soare, frecventarea solarului, sexul masculin, pielea deschisa si varsta peste 60 de ani.
Factorii de risc suplimentari includ arsurile solare din copilarie, fumatul, expunerea la radiatii ionizante, traiul la altitudini mari, infectia cu papilomavirus uman, ulcere si imunosupresie cronica.
• Melanomul malign este al treilea cel mai frecvent tip de cancer de piele si are o mortalitate crescuta. Apare cel mai frecvent la pacientii albi. Media varstei de diagnosticare a melanomului malign este de 40 de ani.
Femeile cu varsta peste 40 de ani au o incidenta crescuta din cauza utilizarii solarelor si expunerii la razele UV fara fotoprotectie. Zonele corpului cel mai frecvent afectate sunt zonele expuse la soare, scalpul fiind mai rar implicat.
Cel mai puternic factor de risc pentru melanom ramane prezenta a numerosi nevi (alunite) sau a nevilor cu aspect atipic impreuna cu un istoric familial pozitiv pentru melanom malign.
Expunerea adecvata a pielii si observarea atenta sunt imperative pentru identificarea tuturor tipurilor de cancer de piele. Acordati o atentie deosebita zonelor corpului care sunt expuse la soare.
Carcinomul bazocelular se prezinta cel mai adesea sub forma de cupola sau leziune in forma de perla care poate deveni ulcerata sau multilobulara ca aspect.
Vasele telangiectazice sunt un semn distinctiv al carcinomului bazocelular; alte caracteristici pot include papule cerate cu depresie centrala, eroziune, ulceratie, sangerare, exudat, formarea de cruste, margini elevate, transluciditate si pigmentatie negru/maro/albastruie.
Carcinomul cu celule scuamoase difera in aspect de carcinomul bazocelular, prezentandu-se ca ulceratie persistenta, uneori acoperita de cruste, cu hiperkeratoza si eritem.
Prezentarea clinica a melanomului malign se caracterizeaza prin „ABCDE”: asimetrie, contur neregulat, variatie de culoare, diametru mai mare de 6 mm si infiltrare.
Caracteristicile melanomului malign sunt distincte si detectarea precoce este esentiala pentru rezultate optime.
Sunt necesare biopsii pentru a identifica modificari histologice la nivel celular la toti pacientii care prezinta suspiciunea de cancer cutanat.
Carcinomul bazocelular avanseaza direct si distruge tesutul inconjurator. Diagnosticul trebuie confirmat prin biopsia leziunii.
Pentru carcinomul cu celule scuamoase, biopsia excizionala cu margini de siguranta de 4 mm este de obicei suficienta pentru tumorile bine definite care au o dimensiune mai mica de 2 mm; se recomanda o marja de 6 mm pentru tumorile mai mari care se extind in tesuturile subcutanate.
Marginile de siguranta de 6 mm sunt recomandate pentru carcinoamele scuamo-celulare ale urechii, buzelor, scalpului, pleoapelor si nasului.
Daca exista suspiciunea de melanom malign, este necesara o biopsie excizionala totala, preferabil cu margini de siguranta inguste.
• Tratamentul pentru carcinomul bazocelular depinde de dimensiunea leziunii, localizarea acesteia si tipul de celula care prolifereaza la nivelul tumorii.
Excizia ramane tratamentul preferat pentru tumorile mari cu margini bine delimitate localizate pe arii ale corpului care nu prezinta un risc inalt de recurenta.
Chirurgia Mohs este preferata pentru carcinomul bazocelular din zone cu risc crescut de recurenta, zone cu impact estetic, pentru tumorile cu dimensiuni mari sau cele ale caror margini sunt slab delimitate.
Carcinoamele bazocelulare cu dimensiuni mai mici de 6 mm si cu forma nodulara pot fi tratate prin electrodesicare si chiuretaj.
• Tratamentul pentru carcinomul cu celule scuamoase include excizia, Chirurgie Mohs, electrodesicare si chiuretaj, criochirurgie si radioterapie.
• Excizia precoce si completa este tratamentul curativ pentru melanomul malign.
Melanomul in situ (limitat la epiderm) ar trebui sa fie excizat cu o marja de 0,5 mm.
Stadializarea se face pe baza clasificarii TNM a leziunii (Tumora primara, adenopatii regionale/ Noduli, prezenta de Metastaze) . Stadializare clinica si patologica pentru melanomul malign consta in identificarea leziunii primare si extinderea acesteia la distanta prin explorari paraclinice si imagistice speciale (examen CT, RMN) si evaluarea anatomopatologica a leziunii primare (tumora per se) si a adenopatiilor regionale.
Majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de o expunere indelungata la razele ultraviolete (UV). Razele UV provin de la soare, paturi de bronzat si lampi solare. Razele UV pot deteriora celulele pielii.
Practicati siguranta
Protectia impotriva razelor UV este importanta pe tot parcursul anului, nu doar in timpul verii. Razele UV va pot ajunge in zilele innorate si racoroase si se reflecta pe suprafete precum apa, ciment, nisip si zapada.
Stai la umbra
Purtati imbracaminte care va acopera bratele si picioarele. Purtati o palarie cu bor larg pentru a va umbri fata, capul, urechile si gatul. Purtati ochelari de soare care blocheaza atat razele UVA, cat si razele UVB.
Utilizati o protectie solara cu spectru larg cu un factor de protectie solara (SPF) de 20 sau mai mare
Evitati bronzarea in interior
Bronzarea interioara (folosirea unui pat de bronzat, a unei cabine, a unui sezlong sau a unei lampi solare) expune utilizatorii la niveluri ridicate de UV. In timp, o expunere prea mare la razele UV poate provoca cancer de piele, cataracta si neoplazii oculare.
Un bronz nu indica o stare de sanatate buna. Cand razele UV ajung la stratul interior al pielii, pielea produce mai multa melanina. Melanina este pigmentul care confera pielii culoarea sa. Se deplaseaza spre straturile exterioare ale pielii si devine vizibila ca un bronz. Orice modificare a culorii pielii dupa expunerea la UV (indiferent daca este bronz sau ars) este un semn de ranire a tegumentului.
Screening
Grupul de lucru pentru serviciile de prevenire din SUA (USPSTF) a ajuns la concluzia ca nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda sau a fi impotriva screening-ului de rutina (examinarea totala a corpului de catre un medic) pentru a detecta cancerul de piele intr-un stadiu incipient. Aceasta recomandare este adresata persoanelor care nu au antecedente de cancer de piele si care nu au alunite suspecte sau alte pete.
Raportati medicului dumneavoastra orice alunita neobisnuita sau alte modificari ale pielii. De asemenea, discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti un risc crescut de cancer de piele.
Petrecerea timpului in aer liber poate imbunatati sanatatea si bunastarea generala. Timpul in aer liber poate promova, de asemenea, sanatatea mintala si reducerea stresului. In timp ce se bucura de beneficiile de a fi in aer liber, oamenii pot reduce riscul de cancer de piele din cauza unei expuneri prea mari la UV utilizand protectie solara. Protejati-va ramanand la umbra, purtand haine de protectie si aplicand din nou o protectie solara cu spectru larg cu un factor de protectie solara (SPF) de 20 sau mai mare.
Bibliografie
Garrubba, C., & Donkers, K. (2020).Skin cancer. Journal of the American Academy of Physician Assistants, 33(2), 49–50.doi:10.1097/01.jaa.0000651756.15106.3e
https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/outdoors.htm