MedLife a incheiat prima etapa de secventiere a probelor provenite din Republica Moldova. 93 din 94 de probe prelucrate sunt cu tulpina britanica a coronavirusului

MedLife a incheiat prima etapa de secventiere a probelor provenite din Republica Moldova. 93 din 94 de probe prelucrate sunt cu tulpina britanica a coronavirusului

Divizia de cercetare a Grupului MedLife a secventiat un prim lot de 94 de probe provenite din Republica Moldova, dintre care 93 au fost identificate cu tulpina B.1.1.7, cea din urma proba fiind cu tulpina veche a virusului SARS-CoV-2.

• Rezultatele obtinute pe baza de secventiere indica faptul ca in acest moment riscurile de a contacta alte tulpini decat cea britanica in zonele de tranzit de la granita cu Republica Moldova sunt mici.

• In urmatoarele trei saptamani, MedLife va evalua un nou lot de probe din Republica Moldova pentru a urmari daca exista schimbari.

• Compania este in discutii avansate si cu alte tari invecinate pentru a evalua situatia epidemiologica la nivel regional si a anunta in timp real autoritatile cu privire la eventualele riscuri.

• Pe langa procesul de secventiere desfasurat pentru Republica Moldova, MedLife a continuat sa monitorizeze situatia si pe teritoriul Romaniei. Astfel, pe cele 94 de noi probe evaluate a fost identificata exclusiv tulpina britanica, fara alte tulpini de interes epidemiologic.

Sistemul Medical MedLife a extins studiul de secventiere desfasurat cu fonduri si resurse proprii, prelucrand un prim lot de 94 de probe provenite de la pacienti din Republica Moldova. Dintre acestea, 93 au fost identificate cu tulpina B.1.1.7, originara din Marea Britanie. Astfel, in baza rezultatelor, specialistii diviziei de cercetare a Grupului MedLife atrag atentia asupra probabilitatii ca aceasta tulpina sa devina dominanta si pe teritoriul tarii vecine, asa cum a devenit si in Romania.

“In urma cu doar o saptamana, anuntam o prevalenta de 100% a tulpinii britanice pe un lot de probe provenite de la pacienti din Romania. Din pacate, nici vecinii nostri nu stau mai bine. Pe baza rezultatelor obtinute, exista o probabilitate ca tulpina B.1.1.7 sa devina dominanta si in Republica Moldova. Totusi, informatiile obtinute in urma secventierii nu ar trebui sa ne suprinda, avand in vedere situatia alarmanta cu care se confrunta Moldova in aceasta perioada si gradul ridicat de transmitere a acestei tulpini. in continuare, accentul trebuie pus pe secventiere, pentru monitorizarea noilor tulpini, si pe cresterea capacitatii de vaccinare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si coordonator al studiului de secventiere derulat de MedLife.

In afara de tulpina britanica, pana in prezent nu au fost identificate alte tulpini ale coronavirusului pe teritoriul Moldovei

Echipa diviziei de cercetare MedLife anunta ca nu au fost identificate alte tulpini de interes epidemiologic pe lotul de probe provenite din Republica Moldova. De altfel, pana in prezent, autoritatile moldovene nu au anuntat prezenta tulpinilor braziliana sau sud-africana pe teritoriul tarii lor. in schimb, primele cazuri de infectare cu tulpina britanica au fost anuntate in a doua jumatate a lunii martie, in urma expedierii unui lot de 23 de probe catre un institut de virusologie din Berlin. Dintre acestea, 11 probe au fost confirmate cu tulpina originara din Marea Britanie.

“Rezultatele obtinute pe baza de secventiere indica faptul ca in acest moment riscurile de a contacta alte tulpini decat cea britanica in zonele de tranzit de la granita cu Republica Moldova sunt mici. Vom continua sa evaluam situatia, astfel incat odata cu identificarea unor noi tulpini de inters epidemiologic sa putem anunta imediat autoritatile”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte & CEO MedLife Group.

MedLife a continuat monitorizarea situatiei epidemiologice si in Romania. Pe noul lot de probe evaluat nu au fost identificate si alte tulpini decat cea din Marea Britanie

Pe langa procesul de secventiere desfasurat pentru Republica Moldova, MedLife a continuat sa monitorizeze situatia si pe teritoriul Romaniei. Astfel, pe noul lot cu cele 94 de probe evaluate a fost identificata exclusiv tulpina britanica, fara alte tulpini de interes epidemiologic. Compania va continua sa monitorizeze situatia la nivel national, luand in calcul, metoda de prescreening pentru a creste capacitatea de evaluare in perioada urmatoare.

Compania este in discutii avansate si cu alte tari invecinate pentru a continua secventierea

Aditional procesului de monitorizare a pandemiei la nivel local, vrem sa continuam sa evaluam situatia epidemiologica la nivel regional. De altfel, suntem in discutii avansate cu mai multe tari vecine pentru a prelua probe in vederea secventierii. in felul acesta ne propunem nu doar sa monitorizam pandemia, dar si sa identificam eventualele riscuri din zonele de tranzit”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO al Grupului MedLife.

Inca din primele luni ale pandemiei, MedLife a initiat cu fonduri si resurse proprii un demers de secventiere a genomului virusului SARS-CoV-2, oferind autoritatilor informatii despre originea si evolutia coronavirusului. Pana in prezent, divizia de cercetare a companiei a prelucrat peste 60% din totalul probelor secventiate la nivel national, identificand 331 de cazuri de infectare cu tulpina britanica si 2 cazuri de infectare sud-africana.
***
Despre Sistemul Medical MedLife:
Sistemul Medical MedLife a pornit acum 26 de ani, s-a dezvoltat sanatos si a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania. Antreprenorii romani, care au pus bazele acestei companii, au investit si s-au implicat pentru a aduce schimbare in sistemul de sanatate romanesc, au crezut in inovatie si au indraznit sa tinteasca cat mai sus, pentru a oferi pacientilor romani calitate, profesionalism, grija si respect pentru nevoile lor.

Compania opereaza cea mai extinsa reea de clinici, una din marile reele de laboratoare medicale, spitale generale i specializate i are cea mai mare baza de clieni corporate pentru Pachete de Prevenie in Sanatate din ara. Este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, unul dintre cei mai mari jucatori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes in ceea ce priveste atat cresterea organica, cat si cresterea prin achizitii. Echipa sa puternica si experimentata de management, alcatuita 100% din romani, a fost capabila sa creeze si sa gestioneze aceste oportunitati de crestere, dobandind cunostinte si experienta valoroase, care sa ii permita gasirea celei mai bune cai pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie romaneasca cu traditie, MedLife a ales sa se listeze la Bursa din Romania, fiind un model al listarilor pe piata locala de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanta corporativa pe care o are implementata, a inspirat si alte companii locale spre a porni pe acest drum si a ajuta la dezvoltarea capitalului romanesc si a economiei. Actiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium, avand simbolul de tranzactionare ″M″.

In perioada de pandemie MedLife a reusit sa joace un rol esential in societate si sa capete un statut de lider detasat in monitorizarea pandemiei prin implicarea activa in zona de cercetare.

Compania continua sa investeasca in proiecte cu impact asupra comunitatii locale in tehnologie si infrastructura. Creaza locuri de munca si dezvolta un ecosistem care contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei Romanii sanatoase.