MedLife anunta concluziile primei etape in studiul privind raspunsul imun al organismului dupa vaccinarea anti-COVID-19

MedLife anunta concluziile primei etape in studiul privind raspunsul imun al organismului dupa vaccinarea anti-COVID-19: “Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic. Doar 1% dintre persoanele vaccinate din studiul nostru s-au infectat cu SARS-CoV-2 la zece zile dupa rapel”

• Vaccinurile Pfizer studiate sunt sigure si eficiente. 99,7% din persoanele care au participat in studiu au dezvoltat anticorpi neutralizanti cu valori mai mari de 80 AU/ml1 la 8-15 zile de la rapel. Doar pentru 0,3% din participantii la studiu, titrul de anticorpi dupa rapel nu depaseste aceasta valoare.
• Persoanele care au trecut anterior prin infectie cu SARS-CoV-2 pot dezvolta un titru de anticorpi de pana la 14 ori mai mare dupa administrarea primei doze de vaccin, fata de cei care nu au avut infectie COVID-19. Probabil se impune evaluarea de catre Ministerului Sanatatii a vaccinarii acestor persoane cu o singura doza pentru a optimiza campania de vaccinare.
• Dupa rapel, valoarea titrului de anticorpi creste cu 30% in randul persoanelor care au avut COVID-19 si de pana la 6 ori in randul celor care nu au trecut prin infectie.
• Valoarea titrului de anticorpi este cu 40% mai mica in randul persoanelor care sufera de cel putin 2 afectiuni cronice.
• Persoanele care manifesta reactii dupa vaccinare dezvolta un titru mai mare de anticorpi.
• Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic. Doar 1 din 10 persoane care au intrat in contact direct cu o persoana infectata a facut boala, si au declarat, fara exceptie, o forma usoara sau medie, fara semne de pneumonie.

• NOTA: Toate testele de serologice IgG anti-S au fost efectuate in acest studiu pe Liason Diasorin, iar pentru IgG anti-N s-au folosit echipamente Abbott Alinity. Rezultatele obtinute prin alte metode analitice nu sunt intercomparabile

Sistemul Medical MedLife anunta finalizarea primei etape a studiului privind raspunsul imun al organismului in urma vaccinarii impotriva COVID-19, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike. Concluziile au la baza un esantion de 889 de persoane, cu varste cuprinse intre 20 si 70 ani, alese in mod aleatoriu din randul personalului medical si auxiliar al companiei, din toate regiunile tarii. Reprezentantii MedLife anunta ca rezultatele sunt reprezentantive pentru segmentul de populatie din Romania, rezidenta in mediul urban, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech.

Doar 0.3% persoane nu au dezvoltat anticorpi nici dupa administrarea rapelului

Rezultatele finale ale studiului desfasurat de MedLife arata ca 99,7% dintre participanti au dezvoltat anticorpi neutralizanti cu valori mai mari de 80 AU/ml la 8-15 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Pentru restul de 0,3%, titrul de anticorpi nu depaseste aceasta valoare nici dupa acest interval de la rapel.

In urma analizei datelor, specialistii au observat ca antecedentele COVID-19 aduc diferentieri in ceea ce priveste titrul de anticorpi dobanditi. Astfel, persoanele care au trecut prin infectie cu SARS-CoV-2 in trecut dezvolta un titru de anticorpi neutralizanti de pana la 14 ori mai mare chiar dupa prima doza de vaccin, comparativ cu cei care nu au venit anterior in contact cu virsusul. in schimb, pentru doua treimi din cei care nu au avut COVID-19, titrul de anticorpi depaseste valoarea de 80 AU/ml abia dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Asadar, probabil se impune evaluarea de catre Ministerului Sanatatii a vaccinarii persoanelor care au trecut prin boala cu o singura doza pentru a optimiza campania de vaccinare.

In ceea ce priveste evolutia anticorpilor dupa prima si a doua doza de vaccin, s-a observat ca dupa rapel, valoarea titrului de anticorpi creste cu 30% in randul persoanelor care au avut COVID-19 si de 6 ori in randul celor care nu au trecut prin infectie cu coronavirus.

Tinerii dezvolta valori mai mari ale titrului de anticorpi post-vaccinare

Potrivit reprezentantilor MedLife, valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile dupa rapel coreleaza semnificativ cu varsta. Cele mai ridicate valori se inregistreaza in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani si scad gradual la celelalte categorii de varsta, ajungand la valori cu peste 30% mai mici in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani.

In ceea ce priveste diferentele intre femei si barbati, acestea se pot observa mai accentuat abia dupa varsta de 50 ani, barbatii din aceasta categorie prezentand niveluri cu aproape 40% mai mici ale titrului de anticorpi post-vaccinare decat femeile de aceeasi varsta.

De asemenea, valori mai mici ale anticorpilor au fost inregistrate si in randul personelor care au grupa sanguina 0I, indiferent de RH.

Persoanele cu comorbiditati, in special cele cu obezitate si afectiuni oncologice, dezvolta valori mai mici ale titrului de anticorpi si au un nivel mai scazut de protectie

Conform studiului MedLife, comorbiditatile reprezinta un factor de impact asupra titrului de anticorpi post-vaccinare. Astfel, s-a observat ca persoanele care sufera de cel putin 2 afectiuni cronice dezvolta valori cu 40% mai mici ale titrului de anticorpi, sub media populatiei analizate. Mai mult decat atat, obezitatea si afectiunile oncologice se asociaza cu niveluri si mai mici ale titrului de anticorpi, la jumatate fata de cele masurate in randul persoanelor care sufera de alte afectiuni cronice.
Persoanele care manifesta reactii dupa vaccinare dezvolta un titru mai mare de anticorpi

Din totalul participantilor la studiu, 45% nu au prezentat simptome specifice nici dupa administrarea primei doze, nici dupa rapel, acestia dezvoltand titruri de anticorpi cu 20% mai mici comparativ cu cei care au avut reactii post-vaccin. Din categoria celor care au semnalat reactii adverse fac parte, preponderent, persoane tinere, femei si persoane care au trecut prin infectia COVID-19 si care au dezvoltat forme medii sau severe. Pentru aproape doua treimi din esantion, simptomele au disparut dupa o zi de la vaccinare sau mai putin, in timp ce aproximativ 5% dintre persoanele vaccinate au acuzat prezenta reactiilor timp de o saptamana sau mai mult.

Semnificativ mai multe reactii adverse au fost inregistrate dupa rapel, numarul lor coreland si cu gradul de severitate al infectiei avute anterior, insa cele mai frecvente au fost: durere la locul administrarii, stare de oboseala, dureri de cap, frisoane si dureri musculare.

Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic

In cadrul studiului a mai fost analizat riscul de imbolnavire post-vaccinare. Rezultatele au indicat ca nu mai mult de 1 din 10 persoane care au intrat in contact cu o persoana infectata au facut boala, respectiv 1% din persoanele vaccinate, detaliu care intareste faptul ca riscul de infectare post-vaccinare este foarte mic.

Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu titru mic de anticorpi dobanditi dupa rapel, dar chiar si in randul acestui segment, rata de infectare este mica, de aproximativ 2%. Cei care s-au imbolnavit au dezvoltat forme usoare (71%) sau medii, fara semne de penumonie (29%). Studiu mai arata ca doua treimi dintre cei care au facut boala dupa vaccin au fost in contact direct cu o persoana infectata din gospodarie.

Studiul defasurat de MedLife reprezinta o radiografie specifica tarii noastre referitoare la raspunul imun al organismului in urma vaccinarii, iar rezultatele obtinute in aceasta prima etapa sunt incurajatoare nu numai prin faptul ca procentul persoanelor care dezvolta un titru semnificativ de anticorpi dupa vaccinare este aproape de 100%, ci si prin prisma minimizarii riscului de imbolnavire in cazul persoanelor vaccinate. Asadar, aceste date confirma eficienta vaccinarii in lupta cu pandemia atat din punct de vedere al sanatatii, cat si din perspectiva repornirii economiei la nivel national. Faptul ca avem date clare care ne arata ca vaccinarea functioneaza ar trebui sa reprezinte un imbold atat pentru populatia care inca nu s-a vaccinat, cat si pentru autoritati, in vederea cresterii eforturilor de informare si a capacitatii de vaccinare la nivel national”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

Detalii despre esantion si abordarea metodologica

Pentru studiul desfasurat de MedLife in perioada ianuarie – martie 2021 au fost selectate persoane apartinand personalului medical si auxiliar din cadrul comapniei, carora li s-au recoltat probe biologice in vederea detectarii anticorpilor specifici SARS-CoV-2 IgG anti-Spike si IgG anti-Nucleocapsida, dupa prima si a doua doza de vaccin Pfizer BioNTech. Testele de serologice IgG anti-S au fost efectuate pe Liason Diasorin, iar pentru IgG anti-N s-au folosit echipamente Abbott Alinity. Rezultatele obtinute prin alte metode analitice nu sunt intercomparabile.

In plus, subiectii selectati au participat la un sondaj pe baza unui chestionar structurat ce a vizat urmatoarele obiective de cercetare: existenta antecedentelor COVID-19, incidenta simptomelor dupa administrarea primei doze de vaccin si a rapelului, prezenta afectiunilor cronice, precum si profilul genetic (grupa sanguina, factorul RH).

NOTA: Studiul de fata a fost efectuat pentru evaluarea eficientei vaccinului produs de Pfizer BioNTech intrucat tot personalul medical care a participat in cadrul studiului a fost vaccinat la inceputul campaniei cu acest vaccin pe baza deciziei guvernamentale.
***
Despre Sistemul Medical MedLife:
Sistemul Medical MedLife a pornit acum 26 de ani, s-a dezvoltat sanatos si a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania. Antreprenorii romani, care au pus bazele acestei companii, au investit si s-au implicat pentru a aduce schimbare in sistemul de sanatate romanesc, au crezut in inovatie si au indraznit sa tinteasca cat mai sus, pentru a oferi pacientilor romani calitate, profesionalism, grija si respect pentru nevoile lor.

Compania opereaza cea mai extinsa reea de clinici, una din marile reele de laboratoare medicale, spitale generale i specializate i are cea mai mare baza de clieni corporate pentru Pachete de Prevenie in Sanatate din ara. Este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, unul dintre cei mai mari jucatori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes in ceea ce priveste atat cresterea organica, cat si cresterea prin achizitii. Echipa sa puternica si experimentata de management, alcatuita 100% din romani, a fost capabila sa creeze si sa gestioneze aceste oportunitati de crestere, dobandind cunostinte si experienta valoroase, care sa ii permita gasirea celei mai bune cai pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie romaneasca cu traditie, MedLife a ales sa se listeze la Bursa din Romania, fiind un model al listarilor pe piata locala de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanta corporativa pe care o are implementata, a inspirat si alte companii locale spre a porni pe acest drum si a ajuta la dezvoltarea capitalului romanesc si a economiei. Actiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium, avand simbolul de tranzactionare ″M″.

In perioada de pandemie MedLife a reusit sa joace un rol esential in societate si sa capete un statut de lider detasat in monitorizarea pandemiei prin implicarea activa in zona de cercetare.

Compania continua sa investeasca in proiecte cu impact asupra comunitatii locale in tehnologie si infrastructura. Creaza locuri de munca si dezvolta un ecosistem care contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei Romanii sanatoase.