Testarea pentru COVID in farmacii ar putea incepe intr-o saptamana

Testarea pentru COVID-19 in farmacii ar putea sa inceapa intr-o saptamana, anunta Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, potrivit Digi24.

Kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile isi pot fixa un cost de testare, potrivit ordinului Ministerului Sanatatii.

Autoritatile se bazeaza pe farmacii pentru testare si o mai bune raportare a rezultatelor care sa arate situatia reala. Rezultatele vor trebui trimise de farmacie catre Directia de Sanatate Publica. Se estimeaza ca intre 10-20% din farmaciile din tara vor putea face teste COVID.

„Ordinul este deja in transparenta decizionala pe site-ul ministerului. Se doreste ca testele sa fie accesibile astfel incat persoanele care au cea mai mica suspiciune de infectie COVID, au minime simptome, sa poata sa-si faca acest test intr-un mod simplu, la indemana, fara sa astepte foarte mult. Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmacistilor si cu mai multe asociatii de farmacii din tara, in colaborare cu Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania si Ministerul Sanatatii”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Andreea Moldovan.

Testarea va incepe in paralel cu dezbaterea ordinului de ministru si cu instructajul farmacistilor, anunta secretarul de stat. Aceasta mai declara ca inca de la inceput autoritatile s-au putut baza pe sprijinul farmacistilor, care si-au exprimat dorinta sa ii testeze pe cei care isi doresc acest lucru.

„De la inceput au fost multi farmacisti care si-au exprimat dorinta sa testeze. Va fi un ajutor mare si deja suntem intrebati cand va incepe trainingul pentru farmacisti, cum se va desfasura tot acest proces. Trainingul merge in paralel, materialele informative sunt in curs de finalizare, avem de la testarea in scoli un numar mare de informatii disponibile, pe care le utilizam si pentru farmacii, inclusiv clipuri cu modalitatea de testare si se va face un instructaj online care sa vina cu raspunsurile care pot sa apara din partea farmacistilor”, a explicat Andreea Moldovan la Digi24.

Nu se va face testare in toate farmaciile, ci doar in cele care indeplinesc anumite conditii - sa fie amplasata intr-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzator, sa fie dotata cu mobilierul necesar si sa aiba o suprafata de minim 4 mp utili, delimitata de spatiul oficinei.

Personalul implicat in activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protectie compus din: masca chirurgicala/FFP2/FFP3, viziera/ochelari de protectie, manusi de examinare de unica folosinta, halat de unica folosinta, conform Ordinului Ministerului Sanatatii. Mai multe detalii AICI.

Surse:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/cand-va-incepe-testarea-pentru-covid-in-farmacii-secretar-de-stat-este-foarte-important-ca-acest-test-sa-fie-recoltat-corect-1485633
http://www.ms.ro/acte-normative-in-transparenta/#fcbbe2a42p

Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale? Ce spune Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii a facut cateva precizari cu privire la vaccinurile anti-COVID aprobate pana acum. Expertii in sanatate sustin ca inainte sa fie autorizate, vaccinurile au trecut prin studii clinice de faza 1, 2 si 3, demonstrandu-se astfel eficacitatea si siguranta acestora. Prin urmare, vaccinurile anti COVID-19 nu sunt experimentale.

Faptul ca ele continua sa fie monitorizate atent nu inseamna ca sunt in faza de experimentare. De altfel, toate medicamentele autorizate, chiar si cele care exista de foarte multi ani pe piata, sunt supuse acestui proces de monitorizare neintrerupta, numit farmacovigilenta.

Intr-un studiu clinic, care poate include doar cateva zeci de mii de voluntari (din motive logistice si economice), nu se pot analiza efectele unui medicament pentru toate categoriile de oameni, iar anumite reactii adverse sunt atat de rare, incat nu apar in timpul studiului.

De aceea, pe prospectul anumitor medicamente (vaccinuri, medicamente biologice sau substante noi aparute dupa 2011) apare un triunghi negru insotit de mentiunea: Acest medicament face obiectul unei monitorizari suplimentare, care ne indica faptul ca pentru o perioada de cativa ani, pe baza informatiilor obtinute din utilizarea pe scara larga, balanta beneficiu-risc este reevaluata frecvent. Chiar daca studiile clinice ne indica o probabilitate foarte mare ca aceasta balanta va inclina spre beneficii, este bine sa ramanem vigilenti si atenti la posibilele efecte nedorite.

Motivul pentru care, in cazul vaccinurilor aprobate de EMA ( Pfizer/ BioNTech, Moderna, AstraZeneca si Johnson&Johnson), studiile de faza 3 sunt inca in desfasurare are legatura cu cateva intrebari la care inca nu s-a raspuns, precum: Exista protectie pe termen lung? Va fi necesara o noua doza de rapel si daca da, cand anume? Cum variaza nivelul de anticorpi din sange in timp? Intrebari importante, dar nu atat de urgente, incat sa fi amanat vaccinarea populatiei, riscand un numar mare de decese si imposibilitatea controlarii pandemiei pentru mai multi ani, explica Ministerul Sanatatii, intr-o postare pe pagina oficiala de Facebook.

Surse:
https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/posts/1409833069371454
https://www.ema.europa.eu/en/documents/assessment-report/comirnaty-epar-public-assessment-report_en.pdf
https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/post-authorisation/pharmacovigilance/periodic-safety-update-reports-psurs
https://vk.ovg.ox.ac.uk/vk/vaccine-development

O noua tulpina a coronavirusului a fost depistata in Romania! Ar putea reduce usor eficienta vaccinurilor

O noua tulpina a coronavirusului, care ar putea reduce eficienta vaccinurilor, a fost depistata in Romania! Aceasta noua varianta prezinta atat caracteristicile tulpinii britanice, cat si si mutatia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienta vaccinurilor impotriva coronavirusului. Noua mutatie, depistata initial la un spital din Tokyo, Japonia, a fost identificata in Romania pe baza secventierilor efectuate la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava (USV), proba recoltata provenind de la un pacient fara un istoric recent in Marea Britanie.

In cadrul Laboratorului de Metagenomica si Biologie Moleculara al Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava au fost realizate, in ultimele doua saptamani, secventierea a 91 probe provenite de la pacienti depistati pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judetelor Suceava, Cluj, Iasi, Timis si Botosani.

Din probele analizate, au fost depistate 88 noi cazuri apartinand tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscuta ca avand originea in Marea Britanie, si un caz apartinand noii tulpini B.1.1.7 + E484K.

Desi numarul cazurilor identificate cu noua varianta (B.1.1.7 + E484K) este relativ redus, in acest moment, fiind prezentate doar 43 de cazuri in Raportul britanic din 1 aprilie 2021, principala ingrijorare provine din capacitatea variantelor ce contin si mutatia E484K de a prezenta o rezistenta mai mare la anticorpii generati de vaccin, reducand astfel eficienta vaccinurilor.

Potrivit comunicatului emis de Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, in luna martie, noua varianta (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusa ca varianta ingrijoratoare (variant of concern - VoC) si in lista Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), care monitorizeaza situatia epidemiologica la nivelul Uniunii Europene.

Ce spun autoritatile despre noua mutatie, care ar putea reduce eficienta vaccinurilor

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a explicat intr-o interventie la Antena 3, ca aceasta noua mutatie provoaca doar „o eficacitate usor mai redusa a vaccinurilor in acest moment” si ca nu ar trebui sa ne sperie. Acesta a explicat ce presupune noua tulpina a coronavirusului:

„Este adevarat ca cele doua tulpini au o oarecare rezistenta la vaccin, asta inseamna o eficacitate usor mai redusa a vaccinurilor disponibile in acest moment. Singura modalitate prin care putem controla aparitia de noi variante virale, sa nu ii mai dam posibilitatea acestei tulpini circulante sa cumuleze noi variante este sa ne protejam cat mai multi dintre noi. Pe de-o parte prin vaccinare, iar pe de alta parte respectand masurile de protectie. Datele Pfizer din SUA arata ca la sase luni de la rapel, se pastreaza la peste 91% protectia inclusiv fata de noua tulpina E484K. Nu trebuie sa ne sperie sau sa intram in panica”, a precizat coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita.

Noua mutatie a coronavirusului, denumita E484K (sau „Eek”) ii ingrijoreaza pe cercetatorii japonezi. 70% dintre pacientii COVID testati luna trecuta la un spital din Tokyo au fost depistati cu aceasta tulpina, Japonia confruntandu-se astfel cu un nou val de infectari, cu trei luni inaintea Jocurilor Olimpice.

Surse:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-japan-idUSKBN2BR03W
https://www.mediafax.ro/coronavirus/o-noua-tulpina-sars-cov-2-ce-poate-reduce-eficienta-vaccinurilor-descoperita-in-romania-20026040
https://www.antena3.ro/emisiuni/punctul-de-intalnire/valeriu-gheorghita-mutatie-vaccin-597820.html

Peste 5.200 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in Romania

Alte 5.231 de cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 37.530 teste RT-PCR si teste rapide antigenice. De asemenea, in ultima zi au decedat alte 196 de persoane, iar la terapie intensiva sunt internati 1.466 de pacienti.

Bilantul a ajuns la 983.217, potrivit datelor publicate marti de Grupul de Comunicare Strategica.

Coronavirus in Romania pe 6 aprilie. Situatia pe judete

Aproape 1.700 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in Capitala in ultimele 24 de ore. Topul judetelor cu cele mai multe noi imbolnaviri, peste 380, este deschis de Cluj.

•Bucuresti - 1.685 cazuri noi;

•Cluj - 385 cazuri noi;

•Ilfov - 340 cazuri noi;

•Timis - 235 cazuri noi.

Usoara crestere a ratei de infectare in Bucuresti, indicele COVID fiind marti de 7,46, fata de 7 in urma cu o zi. Judetele cu cea mai mare rata de infectare sunt:

•Ilfov - 10,23 cazuri la mia de locuitori;

•Bucuresti - 7,46 cazuri la mia de locuitori;

•Cluj - 6,86 cazuri la mia de locuitori;

•Brasov - 5 cazuri la mia de locuitori.

Coronavirus in Romania pe 6 aprilie. 196 decese in ultimele 24 de ore

Pana astazi, 24.386 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

In intervalul 05.04.2021 (10:00) – 06.04.2021 (10:00) au fost raportate 196 de decese (109 barbati si 87 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 ani, 1 deces la categoria de varsta 30-39 ani, 5 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 12 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 65 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 64 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 48 decese la categoria de peste 80 de ani.

184 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 7 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 5 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Cate persoane sunt internate la ATI?

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 14.052. Dintre acestea, 1.466 sunt internate la ATI.

Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.849.813 teste RT-PCR si 661.094 de teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.809 teste RT-PCR (15.422 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 9.387 la cerere) si 12.721 de teste rapide antigenice.

Coronavirus in Romania - situatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 67.046 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 16.724 de persoane se afla in izolare institutionalizata.

De asemenea, 47.882 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 122 de persoane.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 5.462 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 774 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.

880.429 de pacienti au fost declarati vindecati.

Cati romani s-au vaccinat pana acum

Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate
Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 2.132.024 persoane.

Au fost administrate, in total, 3.359.006 doze de vaccin, dintre care:

- 2.724.259 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;

- 248.469 doze din vaccinul Moderna;

- 386.278 doze din vaccinul AstraZeneca.

Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 11.252, din care 94 sunt in curs de investigare.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.497 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.118 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 5 in SUA, 8 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 46 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 13 in Cipru, 2 in India, 5 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 3 in Singapore, 3 in Tunisia, 8 in Republica Coreea, 2 in Bosnia si Hertegovina, 2 in Serbia si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 189 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 5 in Irlanda, 2 in Elvetia, 2 in Austria, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.

Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.