Persoanele imunizate complet ar putea renunta la masca in spatii inchise? Ce spune Valeriu Gheorghita

Persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin anti-COVID nu transmit coronavirusul aproape niciodata, potrivit celui mai recent anunt al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite. In aceste conditii, pot persoanele imunizate complet, care nu fac parte din categoria de risc, sa renunte la mastile de protectie in spatiile inchise?

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a facut cateva declaratii in acest sens, pentru Digi24. Acesta sustine ca datele primite de la autoritati arata cat se poate de clar o reducere a transmiterii infectiei cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate, dar si o reducere a transmiterii la ceilalti membri ai familiei cu cel putin 30% daca cel putin un membru este vaccinat.

„Datele Centrului american pentru Controlul Bolilor, cat si ale Centrului european pentru Controlul Bolilor arata cat se poate de clar o reducere a transmiterii infectiei cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate si sunt studii facute, de pilda, pe membrii familiei, unde cel putin unul dintre ei a fost vaccinat, si au aratat o reducere a transmiterii la ceilalti membri ai familiei cu cel putin 30%, daca cel putin un membru era vaccinat. Deci da, sunt date cat se poate de clare in momentul de fata, care nu provin numai din studii, ci si din analizele efectuate pe persoanele vaccinate in cadrul campaniilor de vaccinare, care ne arata o reducere importanta a riscului de transmitere”, a explicat Valeriu Gheorghita.

Cat despre masca de protectie in spatiile inchise, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare recomanda, in continuare, prudenta si respectarea masurilor de preventie, inclusiv purtarea mastii de protectie, avand in vedere ca suntem in plina ascensiune a valului 3.

„Cred ca la acest moment este prudent, fiind in plina ascensiune a valului 3, sa respectam cu strictete masurile de preventie, tocmai pentru a nu contribui inevitabil la cresterea numarului de cazuri. Chiar daca am fost vaccinati, e important sa intelegem ca pana nu avem un numar suficient de mare de persoane vaccinate nu suntem in siguranta. in ceea ce priveste renuntarea la aceste masuri de preventie strict la persoanele care sunt vaccinate si care nu au un profil medical la risc de a dezvolta o forma severa, care nu sunt imunodeprimati, aici, cred ca punctual putem adopta aceste masuri la un moment dat, dar trebuie sa asteptam o decizie la nivel national pentru acest lucru”, a precizat medicul militar.

Surse:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ar-putea-persoanele-vaccinate-cu-doua-doze-sa-renunte-la-masti-in-spatii-inchise-ce-spune-medicul-valeriu-gheorghita-1479737
https://www.businessinsider.com/cdc-director-data-vaccinated-people-do-not-carry-covid-19-2021-3

STUDIU: Celulele T ale sistemului imunitar protejeaza si impotriva noilor tulpini de coronavirus

O componenta importanta a sistemului imunitar protejeaza si impotriva noilor tulpini de coronavirus, arata un studiu recent realizat in Statele Unite. Este vorba despre asa-numitele celule T, care raspund prin combaterea infectiei in versiunea initiala a noului coronavirus si care par sa protejeze si impotriva celor trei variante ingrijoratoare ale coronaviruslui - tulpina britanica, braziliana si sud-africana.

Potrivit studiului efectuat de Institutul National de Alergii si Boli infectioase (NIAID) din Statele Unite celulele T par sa joace un important rol suplimentar de protectie, pe langa anticorpi.

Cercetatorii au analizat probe de sange recoltate de la 30 de persoane care s-au recuperat dupa COVID-19 inainte de aparitia noilor tulpini contagioase. In aceste probe a fost identificata o forma specifica de celula T care era activa impotriva virusului si a fost analizata reactia acestor celule T fata de tulpina britanica, sud-africana si cea braziliana. Astfel, cercetatorii au constatat ca raspunsul celulelor T a ramas in mare parte intact, ceea ce inseamna ca aceste celule sunt capabile sa recunoasca toate mutatiile din variantele studiate.

Nu este primul studiu de acest fel care s-a realizat, in ultimul an. Aceste rezultatate se adauga altor cercetari in urma carora s-a sugerat, de asemenea, ca raspunsul protector oferit de celulele T pare sa ramana intact impotriva tulpinilor coronavirusului.

Autorii studiului au mentionat, insa, ca sunt necesare studii mai ample pentru confirmarea acestor concluzii. Este necesara monitorizarea continua in cazul variantelor care scapa protectiei oferite de anticorpi si de celulele T. Cu toate acestea, studiul a fost evaluat si de alti oameni de stiinta si acceptat pentru publicare in reviste de specialitate.

Surse:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-variants-idUSKBN2BM3BZ
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/t-cells-recognize-recent-sars-cov-2-variants
https://www.medscape.com/viewarticle/948577

Vaccinurile anti-COVID pot avea reactii adverse pe termen lung? Ce spune Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii raspunde, in continuare, celor mai mari ingrijorari ale romanilor cu privire la vaccinarea anti-COVID. Majoritatea celor care ezita sa se imunizeze impotriva noului coronavirus se tem de aparitia unor efecte adverse pe termen lung dupa vaccinare, iar autoritatile vin cu cateva precizari in acest sens.

Ministerul Sanatatii sustine ca, pana in prezent, nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care sa apara dupa vaccinare. Vaccinurile sunt cele mai reglementate si verificate substante de uz medical, fiind supuse testarii continue. Astfel, atunci cand anumite reactii adverse apar, acestea sunt verificate si, daca se demonstreaza ca vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz (precum in cazul Rotashield).

Majoritatea reactiilor adverse minore, locale (durere la locul injectarii) sau generale (febra) apar in primele ore de la vaccinare. in unele cazuri, reactiile adverse severe pot aparea in cateva ore pana la cateva zile de la vaccinare, mai precizeaza Ministerul Sanatatii, intr-o postare pe pagina oficiala de Facebook.

La fel ca alte medicamente, efectele adverse dupa vaccinare sunt o realitate, insa, pana in prezent, nu s-a demonstrat o relatie intre vaccinare si efecte adverse, care sa apara la ani de zile dupa administrarea unui vaccin.

Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienti cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care exista teama ca ar putea fi cauzate de reactii adverse aparute din cauza vaccinarii. Aceste studii au demonstrat ca nu exista o relatie de cauzalitate intre cele doua. Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat ca anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul in populatia nevaccinata.

Surse:
https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/posts/1407181726303255

Peste 3.600 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore in Romania

Alte 3.611 cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma a 14.303 de teste RT-PCR si rapide antigenice efectuate. De asemenea, in ultima zi au decedat alte 120 de persoane, iar la terapie intensiva sunt internati 1.478 de pacienti.

Bilantul a ajuns la 977.986, potrivit datelor publicate luni de Grupul de Comunicare Strategica.

Coronavirus in Romania pe 5 aprilie. Situatia pe judete

Capitala conduce in topul noilor cazuri de COVID-19 raportate in ultimele 24 de ore, cu peste 1.000 de imbolnaviri. Topul judetelor cu cele mai multe cazuri este deschis de Cluj, cu 218. Urmeaza Ilfov, Constanta, Brasov si Galati, cu peste 150 de cazuri noi de COVID-19.

•Bucuresti - 1.063 cazuri noi;

•Cluj - 218 cazuri noi;

•Ilfov - 195 cazuri noi;

•Constanta - 184 cazuri noi;

•Brasov - 179 cazuri noi;

•Galati - 154 cazuri noi.

In ceea ce priveste rata de infectare, judetul Ilfov a raportat in ultimele 24 de ore peste 10 cazuri la mia de locuitori, in timp ce in Bucuresti incidenta a scazut la 7. Judetele cu cea mai mare rata de infectare sunt:

•Ilfov - 10,14 cazuri la mia de locuitori;

•Bucuresti - 7 cazuri la mia de locuitori;

•Cluj - 6,87 cazuri la mia de locuitori.

In restul judetelor rata de infectare este sub 6 cazuri la 1000 locuitori.

Coronavirus in Romania pe 5 aprilie. 120 decese in ultimele 24 de ore

Pana astazi, 24.190 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

In intervalul 04.04.2021 (10:00) – 05.04.2021 (10:00) au fost raportate 120 de decese (64 barbati si 56 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Calarasi, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Maramures, Mehedinti, Neamt, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui, Valcea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 30-39 ani, 5 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 7 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 41 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 35 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

116 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 4 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.

Cate persoane sunt internate la ATI?

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 14.165. Dintre acestea, 1.478 sunt internate la ATI.

Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.825.004 teste RT-PCR si 648.373 de teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 8.452 de teste RT-PCR (6.013 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 2.439 la cerere) si 5.851 de teste rapide antigenice.

Coronavirus in Romania - situatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 65.775 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 16.635 de persoane se afla in izolare institutionalizata.

De asemenea, 48.144 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 99 de persoane.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 3.033 de apeluri la numarul unic de urgenta 112.

875.487 de pacienti au fost declarati vindecati.

Cati romani s-au vaccinat pana acum

Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate

Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 2.110.922 persoane.

Au fost administrate, in total, 3.307.636 doze de vaccin, dintre care:

- 2.680.808 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;

- 244.526 doze din vaccinul Moderna;

- 382.302 doze din vaccinul AstraZeneca.

Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 11.133, din care 94 sunt in curs de investigare.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.497 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.118 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 5 in SUA, 8 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 46 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 13 in Cipru, 2 in India, 5 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 3 in Singapore, 3 in Tunisia, 8 in Republica Coreea, 2 in Bosnia si Hertegovina, 2 in Serbia si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 189 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 5 in Irlanda, 2 in Elvetia, 2 in Austria, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.

Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.