Conform unui studiu amplu se constata cifre socante: aproape un milliard de persoane din intreaga lume au presiunea arteriala crescuta si peste jumatate de milliard vor gazdui acest “ucigas latent” pana in 2025.
In prezent, aceasta nu este o problema specifica doar statelor occidentale care se confrunta cu o rata a obezitatii din ce in ce mai mare ci si in unele parti ale Africii, Europei unde presiunea arteriala crescuta a devenit un lucru foarte frecvent.
Aceste date se traduc prin milioane de decese in intreaga lume provocate de bolile de inima. Cu toate acestea hipertensiunea nu suscita atentia care i se cuvine dar care i se acorda din plin gripei aviare, de exemplu, care pana in prezent a ucis mai putin de 200 de oameni.
”Hipertensiunea a devenit un subiect perimat. Nu mai este la moda”, a declarat Dr. Jean Ostergren de la Spitalul Universitar Karolinska, din Suedia.
Cercetatorul este co-autor al unui studiu privind impactul global al presiunii arteriale crescute. Scopul studiului este de a convinge tarile lumii sa-si concentreze eforturile pentru a lupta impotriva acestei dereglari a organismului, asa cum au facut-o si in trecut in cazul bolilor infectioase.
Celalalt autor al acestui studiu, Dr. Sidney Smith, de la Universitatea din North Carolina, a precizat ca hipertensiunea afecteaza nu numai inima ci si alte organe importante.
Presiunea arteriala crescuta este principala cauza a atacurilor cerebrale si a insuficientei renale. Totodata, ea joaca un rol foarte important in aparitia dementei si a afectarii vizuale (orbire).