De ce efectele adverse dupa rapel sunt mai severe decat dupa prima doza a vaccinului anti-COVID?

Nu de putine ori, cei care s-au vaccinat complet impotriva noului coronavirus, au acuzat efecte secundare mai severe dupa rapel decat dupa administrarea primei doze a vaccinului anti-COVID. Ministerul Sanatatii, impreuna cu profesorul de sanatate publica Razvan Chereches de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, explica de ce efectele adverse dupa rapel sunt mai severe decat efectele adverse dupa prima doza!

Studiile au aratat ca, de exemplu, pentru vaccinul Pfizer, 7% dintre persoane au dezvoltat simptome (febra in mod special) dupa prima doza, iar 31% au dezvoltat febra dupa rapel. In ceea ce priveste vaccinul Moderna, 1% dintre persoane au dezvoltat simptome (febra in mod special) dupa prima doza, iar 17% dintre persoane au avut febra dupa administrarea celei de-a doua doze.

Oboseala si durerile de cap tind sa apara mai degraba dupa a doua doza decat dupa prima doza, iar persoanele de peste 55 de ani tind sa aiba reactiile adverse dupa rapel similare cu reactiile adverse dupa prima doza. Reactiile adverse dupa rapel tind sa fie usor mai intense la persoanele mai tinere de 55 de ani.

In ceea ce priveste reactiile dupa administrarea controversatului vaccin AstraZeneca, Razvan Chereches sustine ca, potrivit unui studiu care a analizat efectele vaccinului AstraZeneca, putine persoane au facut tromboze dupa ce s-au vaccinat. Mai exact, doar 30 de persoane au facut tromboze din 5 milioane vaccinate cu serul AstraZeneca. In schimb, 100.000 de persoane au facut tromboze din 5 milioane care au fost infectate cu COVID-19.

De altfel, potrivit CNCAV, s-a decis continuarea campaniei de vaccinare in Romania cu toate vaccinurile impotriva COVID-19, autorizate in momentul de fata la nivel european, inclusiv AstraZeneca.

Pana la finalizarea evaluarii cazurilor semnalate de tulburari de coagulare a sangelui de catre Comitetul de farmacovigilenta al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) si emiterea unei recomandari in cadrul intalnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 maartie, EMA recomanda continuarea vaccinarii, subliniind ca beneficiile vaccinarii in prevenirea formelor grave de COVID-19 si deces depasesc riscul aparitiei de reactii adverse.

„Cazurile de tulburari de coagulare au aparut la un numar redus de pacienti vaccinati, fara sa depaseasca frecventa raportata in populatia generala nevaccinata. Trebuie avut in vedere ca aceste tulburari au diferite cauze si pot aparea independent de administrarea vaccinului. in prezent, expertii de la nivel european analizeaza cu maxima rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili daca exista o relatie de cauzalitate intre administrarea vaccinului si aceste evenimente”, se arata intr-un comunicat al CNCAV.

Surse:
https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/posts/1394061454281949
https://vaccinare-covid.gov.ro/precizari-privind-vaccinarea-cu-vaccinul-produs-de-compania-oxford-astrazeneca/
https://www.ema.europa.eu/en/news/emas-safety-committee-continues-investigation-covid-19-vaccine-astrazeneca-thromboembolic-events
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24662431-expertul-sanatate-publica-razvan-chereches-studiu-arata-doar-30-persoane-din-5-milioane-vaccinate-astrazeneca-facut-tromboze-cred-putem-incepem-linistim.htm
https://www.cmaj.ca/content/193/1/E10

INSP: Tulpina britanica circula deja in 62% din judetele tarii si va curpinde intreg teritoriul Romaniei in viitorul apropiat

Tulpina britanica a coronavirusului a ajuns in peste jumatate din judetele tarii, potrivit celei mai recente analize epidemiologice a Institutului National de Sanatate Publica.

Varianta B.1.1.7, depistata initial in Marea Britanie, circula deja in 25 judete ale tarii, inclusiv in Bucuresti, si exista o probabilitate mare sa cuprinda intreg teritoriul Romaniei.

De la inceputul anului pana pe 14 martie inclusiv au fost facute 849 de secventieri, dintre care 381 au fost confirmate cu varianta britanica (linia genetica B.1.1.7), 2 cu varianta sud-africana (linia genetica B.1.351) si 2 cu varianta braziliana (linia genetica P.1). Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 45,3%, potrivit INSP. Fata de analiza anterioara, din data de 22 februarie 2021, rata de confirmae a crescut cu 18%.

Distributia pe judete celor 385 de cazuri confirmate cu noile variante ale coronavirusului este urmatoarea:

•Tulpina britanica B.1.1.7 (381 de cazuri): Arges (2), Municipiul Bucuresti (186), Bihor (5), Braila (1), Botosani (5), Caras-Severin (4), Cluj (14), Constanta (7), Covasna (18), Dambovita (8), Dolj (2), Galati (5), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Iasi (1), Ilfov (18), Mures (3), Neamt (6), Prahova (2), Suceava (22), Teleorman (1), Timis (53), Valcea (4), Vrancea (1), Vaslui (3), ”din strainatate” -cazuri de import (6);

•Tulpina sud-africana B.1.351 (2 cazuri): Arges (1), Bucuresti (1);

•Tulpina braziliana P.1 (2 cazuri): Bucuresti (2).

Faptul ca pentru 26 dintre judete (62%), provenind din toate regiunile tarii, exista evidente de existenta a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denota o raspandire extinsa. in plus, aceasta distributie reflecta mai degraba solicitarile de testare din partea judetelor si nu distributia reala a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsa.

Rezultatele secventierilor au fost comunicate de 4 laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Bals, MedLife si Universitatea “stefan cel Mare” Suceava (USV).

Distributia pe grupe de varsta a cazurilor confirmate cu varianta britanica a coronavirusului

Potrivit INSP, cele mai multe cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 s-au inregistrat la grupa de varsta 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (86,4%) au avut varsta mai mare de 25 de ani.

Au fost inregistrate 3 cazuri la copii cu varsta sub 1 an, pentru 2 dintre copii fiind mentionata apartanenta la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost mentionat nicio legatura epidemiologica.

Referitor la distributia pe grupe de varsta si sexe reprezentata in Fig.4, se observa un numar mai mare de cazuri la sexul masculin la 45-54 de ani, respectiv la sexul feminin la 25-34 si 35-44 de ani. Prin aceasta nu se poate concluziona ca varianta B.1.1.7 este mai frecventa la barbatii din grupa de varsta 45-54 de ani, respectiv la femeile din grupele de varsta 25-34 si 35-44 de ani, ci doar ca acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic.

Distributia cazurilor confirmate cu varianta britanica dupa tipul de legatura epidemiologica

In urma anchetelor epidemiologice realizate, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti (DSP) nu au mentionat nicio legatura epidemiologica identificata pentru 238 de cazuri (62%).

Calatoria in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a fost mentionata pentru numai 5 cazuri (1,3%). Pentru 3 cazuri a fost mentionat istoric de calatorie in alte tari. 112 cazuri (29%) au avut contact cu caz confirmat cu noua varianta B.1.1.7 si/sau au fost parte componenta a unor focare familiale sau de colectivitate. Patru cazuri (1%) au fost incadrate ca infectii asociate asistentei medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul. De la 19 cazuri (5%) nu au putut fi obtinute informatii din cauza refuzului, respectiv a imposibilitatii contactarii telefonice a persoanei.

Proportia cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificata nicio legatura epidemiologica, acest fapt denota circulatia intensa a variantei britanice a SARS-CoV-2 in comunitate.

Au fost inregistrate pana in prezent 10 decese la cazuri confirmate cu tulpina britanica, in municipiul Bucuresti (2) si judetele Covasna (1), Dambovita (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Valcea (1) si Vaslui (1).

Patru decese au fost inregistrate la sexul feminin, iar 6 la cel masculin. Opt dintre cazurile decedate (80%) avusesera conditii medicale pre-existente, iar pentru alte 2 cazuri acestea nu au fost raportate, insa varsta (71, respectiv 91 de ani) reprezinta prin ea insasi un factor de risc pentru severitatea bolii. Niciunul dintre cazurile decedate nu fusesera vaccinate anti-COVID-19.

Asadar, varianta britanica a SARS-CoV-2 circula deja in 62% din judetele tarii si exista o probabilitate mare de a cuprinde intreg teritoriul Romaniei in viitorul apropiat. INSP precizeaza ca sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testarii prin metoda RT-PCR, utilizand kituri care sa tinteasca toate cele 3 variante care determina ingrijorare, urmand ca un set de probe sa fie secventiate, concluzioneaza INSP.

Sursa: http://cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/2329-cazuri-covid-19-cu-noi-variante-analiza-epidemiologica-a-385-cazuri/file
Moderna a inceput studiile clinice pentru un nou vaccin anti-COVID

Compania Moderna a inceput studiile clinice pentru un nou vaccin impotriva COVID-19!

Noul vaccin ar putea fi mai usor de distribuit, in special in tarile in curs de dezvoltare, unde problemele de distributie creeaza probleme campaniilor de vaccinare.

Studiul se afla in faza timpurie si urmeaza sa evalueze siguranta si gradul de imunitate oferit de vaccinul de generatie noua, numit mRNA-1283, conceput sa fie administrat in trei doze. Serul va fi injectat unor adulti sanatosi, atat intr-o singura doza cat si in doua doze, la un interval de 28 de zile.

De asemenea, Moderna intentioneaza sa evalueze noul vaccin ca posibil rapel, in studii viitoare.
Saptamana trecuta, Moderna a inceput un studiu de testare a unor vaccinuri candidate pentru COVID-19 care au ca tinta varianta B.1.351, aparuta prima oara in Africa de Sud, transmite Reuters.

Surse:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-moderna-idUSKBN2B71OE
https://news.yahoo.com/moderna-begins-testing-covid-19-165351173.html

Peste 6.000 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in Romania

Alte 6.118 de cazuri de COVID-19 au fost raportate in Romania in ultimele 24 de ore, din peste 38.000 de teste efectuate, PCR si rapide. Este cel mai mare bilant din ultimele trei luni. Ultima oara cand s-a depasit pragul de 6.000 de imbolnaviri a fost in 12 decembrie, cand au fost raportate 6.333 de cazuri COVID.

De asemenea, in ultima zi au decedat alte 133 de persoane, iar la terapie intensiva sunt internati 1.226 de pacienti. Bilantul a ajuns la 868.799, potrivit datelor transmise marti de Grupul de Comunicare Strategica.

Coronavirus in Romania pe 16 martie. Situatia pe judete

Capitala a raportat aproape 800 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore, iar topul judetelor este deschis de Timis, cu peste 400 de imbolnaviri.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 raportate azi sunt:

• Bucuresti - 783 cazuri noi;

• Timis - 411 cazuri noi;

• Cluj - 356 cazuri noi;

• Brasov - 273 cazuri noi;

• Hunedoara - 213 cazuri noi.

Rata de infectare este, in continuare, mare in Bucuresti si in judetele Timis si Ilfov, unde depaseste 5 la mia de locuitori. Judetele Brasov si Cluj au o rata de infectare de peste 4 cazuri la o mie de locuitori.

• Timis - 6,20 cazuri la mia de locuitori;

• Ilfov - 5,94 cazuri la mia de locuitori;

• Bucuresti - 5,16 cazuri la mia de locuitori;

• Brasov - 4,49 cazuri la mia de locuitori;

• Cluj - 4,48 cazuri la mia de locuitori.

Coronavirus in Romania pe 16 martie. 133 decese in ultimele 24 de ore

Pana astazi, 21.698 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

In intervalul 15.03.2021 (10:00) – 16.03.2021 (10:00) au fost raportate 133 de decese (75 barbati si 58 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Bacau, Bistrita-Nasaud, Bihor, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Bucuresti.

Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 30-39 ani, 5 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 9 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 27 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 45 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 45 decese la categoria de peste 80 de ani.
132 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Cate persoane sunt internate la ATI?

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.096. Dintre acestea, 1.226 sunt internate la ATI.

Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.361.756 de teste RT-PCR si 451.560 de teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.186 de teste RT-PCR (16.882 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 9.304 la cerere) si 12.185 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare facuta de GCS, au fost raportate si rezultatele a 383 de teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore si transmise pana la data de 16 martie a.c.

Coronavirus in Romania - situatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 54.612 persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 14.757 de persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 52.495 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 85 de persoane.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 5.659 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.

Cati romani s-au vaccinat pana acum

Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 1.487.183 persoane.

Au fost administrate, in total, 2.210.140 de doze de vaccin, dintre care:

- 1.828.777 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;

- 142.402 doze din vaccinul Moderna;

- 238.961 doze din vaccinul AstraZeneca.

Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 7.324, din care 34 sunt in curs de investigare.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.487 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.541 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.118 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 8 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 46 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 2 in Singapore, 3 in Tunisia, 7 in Republica Coreea, 2 in Bosnia si Hertegovina si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 186 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 4 in Irlanda, 2 in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.

Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.