MedLife a identificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africana in Romania

MedLife a identificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africana in Romania. “Tulpina britanica pare sa fie deja dominanta pe teritoriul tarii. Cel mai probabil va urma o noua crestere a numarului de cazuri”

• Tulpina sud-africana, mai putin sensibila la vaccinuile aprobate in Romania, este pentru prima data detectata pe teritorul Romaniei de specialistii MedLife.
• Dintr-un lot de 93 de probe analizate in mod aleatoriu, 2 contin tulpina din Africa de Sud si 72 contin tulpina britanica.
• in probele secventiate de MedLife, in procent de 77% pe teritoriul Romaniei, prevalenta pe loturile studiate cu privire la tulpina britanica a evoluat de la 12% la 77% in mai putin de 2 luni.
• Cresterea continua a ratei de infectare in ultima perioada si a numarului de pacienti internati la ATI intareste faptul ca tulpina din Marea Britanie a devenit dominanta pe teritoriul tarii.
• Vaccinarea si masurile de siguranta - purtarea mastii, igiena mainilor si distantarea sociala - raman esentiale pentru a reduce impactul valului 3 al pandemiei.
• Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat pana in prezent 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie si 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africana dintr-un total de aproape 600 probe analizate, respectiv 77% la nivelul Romaniei.
• Numarul cazurilor raportate de infectare cu tulpina britanica a ajuns la 272 in Romania dintre care nu mai putin de 151 au fost identificate de specialistii MedLife, restul fiind detectate de institutiile publice.

In urma analizarii unui nou lot de 93 de probe in cadrul studiului de secventiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele doua cazuri de infectare cu tulpina sud-africana de pe teritoriul Romaniei. Una dintre probe provine de la un pacient din Bucuresti, iar cealalta este a unei persoane din Pitesti.

Totodata, specialistii MedLife au identificat in aceasta etapa a studiului inca 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanica B.1.1.7, ceea ce inseamna o prevalenta de 77% pe lotul analizat. Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanica provin din Bucuresti – 61 de pacienti, din Constanta – 4 pacienti, din Dambovita – 2 pacienti, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galati – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient si din Teleorman – 1 pacient.

Cele 93 de probe analizate in acest lot au fost prelevate in mod aleatoriu in perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienti infectati si confirmati cu virusul SARS-CoV-2 in urma testarii RT-PCT, probele fiind furnizate de Directiile de Sanatate Publica.

Divizia de cercetare MedLife a identificat pana in prezent 151 de cazuri de infectare cu varianta britanica a coronavirusului, dintr-un total de aproape 600 de probe secventiate de la inceputul acestui an. Pe loturile analizate anterior nu au fost identificate mutatiile specifice altor tulpini.

“Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originara in Africa de Sud, depistate in Romania. Din pacate, acum avem un motiv in plus de ingrijorare, stiind ca si tulpina sud-africana a ajuns pe teritoriul tarii noastre. in plus, nici evolutia in ceea ce priveste tulpina britanica nu este una favorabila daca luam in considerare faptul ca am ajuns la o prevalenta de 77% pe lotul analizat versus 12%, atat cat am inregistrat in luna ianuarie. Practic, in mai putin de 2 luni, numarul cazurilor cu noua tulpina a crescut de 6 ori, cel putin pe loturile noastre de studiu. Raspandirea acestei tulpini explica si trendul ascendent in ceea ce priveste infectarile si numarul persoanelor internate la ATI in ultima perioada. Credem ca valul 3 si poate chiar 4 al pandemiei vor fi in stransa legatura cu aparitia si raspandirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anuntat institutiile statului despre aceste evolutii, in avans, inclusiv prin comunicari publice. Tocmai de aceea, exista necesitatea unui program national de secventiere, astfel incat sa avem informatii actualizate despre modificarile pe care le sufera acest virus si sa fim pregatiti sa actionam in consecinta”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si coordonator al studiului de secventiere derulat de MedLife.

OMS: Tulpina din Africa de Sud este la fel de contagioasa ca si tulpina din Marea Britanie

Potrivit reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tulpina sud-africana este caracterizata de cresterea capacitatii de contagiere, la fel ca si tulpina din Marea Britanie, insa nu exista date care sa indice faptul ca ar provoca mai multe cazuri grave decat celelalte mutatii ale virsului. De asemenea, specialistii explica faptul ca pana acum nu s-a observat cresterea ratei de deces din cauza noii tulpini, insa aceasta are un impact major asupra raspandirii mai usoare a virsului.

Varianta B.1.351 a fost identificata pentru prima data la mijlocul lunii decembrie in Africa de Sud, iar pana in prezent a fost depistata in aproape 50 de tari.

Eficienta vaccinurilor impotriva mutatiei sud-africane

Desi s-a tot vorbit despre eficienta limitata a vaccinurilor impotriva mutatiei sud-africane, specialistii atrag atentia ca nu exista suficiente dovezi care sa indice ineficienta anumitor vaccinuri in raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanica, braziliana, sud-africana). in plus, un studiu realizat in Africa de Sud arata ca desi eficienta vaccinului AstraZeneca este mai mica in fata acestei mutatii, nicio persoana din esantionul analizat nu a dezvoltat forme critice dupa infectia cu SARS-CoV-2 si nici nu a murit. De asemenea, rezultatele unui studiu american arata ca aceasta mutatie nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului impotriva virusului.

“In acest moment se fac eforturi uriase la nivel mondial pentru testarea eficacitatii vaccinurilor contra noilor tulpini ale virusului, ramane de vazut care vor fi rezultatele si deciziile pe termen lung. insa, ce ar trebui sa urmarim, de fapt, este daca vaccinurile reduc numarul cazurilor grave si severe. Pana la urma, obiectivul principal este sa prevenim complicatiile si decesele cauzate de COVID-19“, a adaugat Dumitru Jardan.

Vaccinarea si masurile de protectie raman esentiale pentru a reduce impactul urmatoarelor valuri ale pandemiei

Pana la imunizarea in masa, prin vaccinare sau in urma infectarii cu virusul SARS-CoV-2, specialistii in sanatate publica considera vaccinarea si masurile de protectie cele mai importante arme in lupta cu aceasta pandemie.

Previziunile noastre din ianuarie din pacate s-au confirmat, tulpina din Marea Britanie pare a fi dominanta la nivel national. Mai mult, aparitia primelor cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud reprezinta un nou semnal de alarma, atat pentru populatia larga, cat si pentru autoritati. Riscurile relaxarii precoce sunt inca foarte mari, de aceea autoritatile trebuie sa evaluaze atent evolutia situatiei pandemice. in continuare, vaccinarea si masurile de siguranta – purtarea mastii, distantarea si igiena mainilor – sunt esentiale pentru a reduce impactul urmatoarelor valuri ale pandemiei.De asemenea, este tot mai evidenta necesitatea unui program de secventiere la nivel national, tinand cont de recomandarile Uniunii Europene de a secventia minimum 5% din totalul probelor pozitive. MedLife si-a aratat inca de anul trecut disponibilitatea de a sprijini autoritatile prin extinderea programului de secventiere a virusului SARS-CoV-2, avand capacitatea si resursele necesare de a secventia gratuit si in urmatoarele doua luni pana la 5% din totalul probelor RT-PCR pozitive prelucrate in laboratoarele noastre. Vom continua sa derulam acest program de cercetare exclusiv din resurse proprii pentru a urmari evolutia tulpinii din Africa de Sud, dar si pentru a identifica in timp util noua tulpina braziliana sau alte tulpini relevante ale virusului. Ca si in cazul firmelor private de prestigiu din intreaga lume, suntem mandri de faptul ca exclusiv cu resurse proprii ne-am constituit ca principal actor din domeniul sanatatii, ca dovedim ca medicina privata romaneasca poate ajuta statul roman in gestionarea si monitorizarea pandemiei”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.
***
Sistemul Medical MedLife a demarat primul studiu de cercetare in luna aprilie 2020, fiind primul si cel mai amplu studiu din Europa Centrala si de Est privind gradul de imunizare naturala a populatiei pentru Covid 19. De la inceputul pandemiei si pana in prezent, MedLife a derulat 7 studii, oferind autoritatilor informatii importate cu privire la imunizarea naturala a populatiei, la nivel national si in focare specifice, evolutia in dinamica a anticorpilor impotriva COVID 19, originea virusului SARS-CoV-2 care circula pe teritoriul Romaniei, modalitatea de transmitere sau prezenta altor tulpini.
in prezent compania are in derulare studiul de secventiere a virusului prin care urmareste evolutia virusului si aparitia noilor tulpini, precum si un alt studiu cu privire la gradul de imunizare a populatiei post-vaccinare. MedLife a luat legatura cu institutiile statului si cele europene, oferind in timp real informatii cruciale, in premiera, pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, ca element privat unic in acest proces complex de stabilizare a sanatatii populatiei si a economiei.