Hipercolesterolemia reprezinta cresterea concentratiei serice (din sange) a colesterolului. Acesta reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a stoca energia. Dr. Irina Macovei-Dorobantu, medic specialist cardiolog la ARES ofera explicatii despre valorile normale ale colesterolului, in functie de profilul cardiovascular al pacientului.
Colesterolul total este format din fractiuni lipidice: LDL colesterol, HDL colesterol si trigliceride. Hipercolesterolemia sau dislipidemia apare cand exista niveluri crescute ale unei fractiuni a colesterolului sau a mai multor fractiuni.
Cum se evalueaza profilul lipidic?
Evaluarea corecta a lipidogramei se realizeaza prin recoltarea unei probe de sange dupa minim 10-12 ore de la ultima masa si absenta consumului de alcool in ultimele 24-48 de ore. Se recomanda dozarea anuala a profilului lipidic (LDL colesterol, HDL colesterol , colesterol total si trigliceride) sau mai des, in functie de valorile acestuia pentru a evalua eficacitatea tratamentului hipolipemiant.
Valorile optime ale colesterolului total sunt sub 200 mg/dl la adult si sub 170 mg/dl la adolescent.
Valorile optime ale LDL colesterolului - considerat forma cu potential aterogen ( care determina aparitia placilor de aterom la nivelul arterelor) difera in functie de patologiile asociate ale pacientului, existand astfel:
• pacienti cu risc cardiovascular foarte inalt (pacienti cu istoric de infarct miocardic acut, accident vascular, prezenta diabetului zaharat complicat, boala renala cronica in stadiu avansat) la care tinta este de LDL < 55 mg/dl
• pacienti cu risc cardiovascular inalt (hipertensivi, diabet fara complicatii, disfunctie renala moderata, la care tinta este de LDL < 70 mg/dl
• pacienti cu risc cardiovascular moderat (pacienti cu varsta pana in 35 ani cu diabet zaharat de tip 1, pacienti mai tineri de 50 ani cu diabet zaharat de tip 2), tinta < 100 mg/dl
• pacienti cu risc cardiovascular scazut (pacienti cu valori crescute ale LDL care nu asociaza alti factori de risc cardiovasculari), tinta < 116 mg/dl.
HDL colesterolului este considerat fractiunea lipidica cu proprietati anti-aterosclerotice, protejand sistemul arterial de depunerile de colesterol. in cazul HDL colesterol, nivelurile crescute sunt invers corelate cu riscul de boala cardiovasculara. Valorile optime sunt peste 60 mg/dl.
Valorile optime ale trigliceridelor sunt sub 150 mg/dl.
Cine risca sa aiba colesterolul marit?
Dislipidemiile (cresterile fractiunilor colesterolului) pot fi primare - datorate predispozitiei genetice si secundare altor boli.
Cauzele secundare de crestere a LDL colesterolului:
• dieta - aport caloric crescut, obezitate, consum excesiv de lipide saturate, alcool
• medicamente: diuretice, contraceptive orale, terapie de substitutie hormonala, glucocorticoizi, derivati de acid retinoic, medicatie antiretrovirala
• diabet zaharat
• hipotiroidism
• boli cronice hepatice
• pancreatita
• nefropatiile - sindrom nefrotic, insuficienta renala
Cauze secundare de crestere a trigliceridelor:
• dieta bogata in grasimi saturate, aport caloric crescut prin glucide simple (fructoza)
• diabet zaharat dezechilibrat
• consum de alcool
• hipotiroidie
• sarcina- in mod fiziologic se dubleaza in trimestrul 3
• medicamente: glucocorticoizi, estrogeni, tamoxifen, acid retinoic, diuretice tiazidice, ciclosporina, antipsihotice
Exista o categorie de persoane la care se pot depista valori crescute ale LDL sau trigliceridelor inca de la varste tinere, inclusiv din copilarie. Acestea pot suferi de dislipidemii genetice, defecte ale genelor care controleaza modul in care este metabolizat si eliminat colesterolul din organism. Astfel, se acumuleaza cantitati mari de LDL sau trigliceride in sange, ceea ce poate duce la afectarea prematura a arterelor coronare (vasele de sange care hranesc muschiul inimii) sau a arterelor carotide (vasele de sange care alimenteaza creierul), ceea ce poate determina infarct miocardic acut sau accident vascular acut.
Odata diagnosticata o persoana cu o forma de dislipidemie familiala, este necesara efectuarea unui screening a rudelor de gradul I, fiind boli care se transmit din generatie in generatie. Pe langa modificarea stilului de viata si o dieta riguroasa, saraca in grasimi, aceste boli necesita tratament medicamentos hipolipemiant (care sa scada valorile LDL/trigliceridelor) si controale cardiologice periodice.