Maini si picioare umflate? Afla factorii cauzatori ai edemului

Despre umflarea picioarelor si a mainilor

Umflarea picioarelor si a mainilor este un semn tot mai des intalnit in special in randul femeilor, dar nu este exclus sa apara si la barbati. Aceasta umflare se numeste edem, iar in functie de localizarea poate fi: edem gambier, edem la nivelul glezeni sau chiar la nivelul mainilor.

Cauzele cele mai frecvente ce duc la aparitia instalarii edemelor sunt: retentia apei si sau o posibila inflamatie, dar nu exclude nici o posibila afectiune fie ea acuta sau cronica.

Majoritatea cauzelor sunt date din cauza sistemului circulator sau limfatic si tine si de buna functionare a rinichilor sau in functie de modul cum sunt desfasurate activitatile cotidiene.

Factori cauzatori ai edemului

Factori cauzatori ai edemului pot fi:
- sedentrismul
- perioada menstruatiei
- menopauza
- sarcina
- medicatia (antiinflamatorii, antidiabetice, antihipertenive)
- limfedem
- terapie hormonala
- chimioterapia
- insuficienta renala
- ciroza
- insuficienta cardiaca
- sindrom nefrotic
- insuficienta venoasa cronica
- tromboza venoasa profunda
- tromboflebita

Urmatoarele cauze ce determina edem de tip inflamator pot fi date de:
- traumatise
- fracturi la nivelul glezeni, mainilor
- guta
- artrita reumatoida
- entorse
- celulita ce reprezent o infectie la nivelul pielii
- artroze, bursite, chist Baker, ruptura de tendon ahilin
- leziuni tegumentare

Dintre toate afectiunile si cauzele enumerate mai sus cele mai frecvente sunt Insuficienta Venosa Cronica ce are ca remediu medicatia specifica utilizata pe termen lung,dar si unele suplimente ce au in compozitie extract standardizat de castan cu rol de blocare a enzimelor ce pot deteriora peretii capilarelor.

Semne si simptome

Asa numitul edem are si anumite semne specifice cum ar fi:
- umflarea tesutului subdiacent
- pielea devine intinsa si stralucitoare
- tesutul tegumentar lasa gropita la apasare, iar acest lucru este numit si semnul godeului

In cazul formelor usoare, edemul poate disparea de la sine, insa in cazurile mai avansate in care exista niste antecedente patologice persitenta lor reprezinta un semn de alarma si legatura cu un medic specialist trebuie luata imediat.

Cand trebuie sa cerem parerea specialitului?

Atunci cand:
- edemul persista mai multe zile
- culoarea tegumentului se schimba
- apar durerile
- apar durerile in piept, respiratie dificila
- pielea este rece sau foarte calda
- cand edemul se instaleaza brusc si fara un motiv concret
- in urma unui traumatism minor
- in cazul in care se incepe o medicatie noua deoarece edemul poate fi un efect advers

Ce facem pana ajungem la medic?

1. Limitam consumul de sare la minim.

2. Noaptea, ridicam picioarele pe o perna.

3. Purtati ciorapi cmpresivi, dar cu atentie.

4. Daca aveti un loc de munca unde statul pe scaun depasete 8 ore, pauzele trebuie facute cat mai des.

5. Faceti miscare zilnic in limita tolerabilitatii.

6. Nu administrati medicamente fara recomandare medicului.

Ce complicatii pot aparea daca nu ne prezentam la medic?

Daca suferiti de diabet si edemele persista se pot instala ulcerele ca rezultat unui flux sanguin inadecvat, iar acestea se pot suprainfecta foarte repede si pot aparea abcese, celulita de tip infectios sau chiar necroza.

Tratament

In cazul in care umflarea picioarelor sau chiar a mainilor nu dispare de la sine, trebuie cautata cauza responsabila de aparitia edemelor.

Controlul la medicul de specialitate trebuie sa includa vizita initiala unde se recomanda un set de analize si investigatii paraclinice care pot determina eventualele comorbiditati.

Dupa ce este stabilita cauza si avem rezultatele tuturor analizelor se pregateste planul de gestionare al cazului ce cuprinde initial tratamentul de fond al comorbiditatilor, apoi eliminarea edemului cu ajutorul medicatiei cu rol diuretic.

Pentru a evita instalarea altor edeme dupa solutionarea problemei se recomanda pastrarea unui regim de viata cat mai sanatos, evitarea mancarurilor foarte sarate, dar si a bauturilor alcoolice.

O alta alternativa ce poate fi utilizata cu succes atunci cand nu exista contraindicatii este cea a remediilor naturiste.

Aceste remedii naturiste pentru picioare umflate asa cum se spune in popor pot cuprinde:
- diverse bai calde cu infuzie de plante
- suplimentarea dietei cu magneziu fie sub forma de solutie efervescenta sau chiar comprimate; nu este nici o problema daca magneziul are si vitamina B6 adaugat in supliment
- preparatele din ghimbir ajuta la eliminarea lichidelor acumulate in exces si la diluarea sodiului, ca factor principal in aparitia edemelor
- diverse ceaiuri cu rol diuretic
- purtarea ciorapilor compresivi
- bai calde cu sare Epsom, dar atentie daca suferiti de neuropatie diabetica atentie mare ca apa sa nu fie foarte fierbinte si sa fie testata initial cu mainile pentru a evita un eventual accident, deoarece aceste persoane din cauza disfunctiei diabetice nu percep foarte bine cat de ridicata este temperatura apei. Rolul sarei Epsom este de a ameliora durerea si senzatia de „picioare grele”.

Masajul este unul dintre cele mai eficiente si benefice terapii pentru edeme, mai ales in cazul persoanelor cu contraindicatii la anumite medicamente diuretice. O atentie deosebita trebuie sa aiba si cel care executa masajul mai ales daca nu este un kinetoterapeut deoarece daca presiunea este prea mare poate sa lezeze anumite capilare si sa produca echimoze (vanatai)fara sa isi dea seama.

Pentru masaj se recomanda alegerea unor creme sau geluri adecvate pacientului, fara sa produca iritatii tegumentare si sa dea rezultate vizibile inca de la prima administrare. Timpul alocat masajului nu trebuie sa depaseasca in medie 30-60 minute, iar intervalele sunt stabilite in functie de gravitatea situatie.

Daca edemul este unul cronic,instalat de multe zile sau chiar luni atunci se recomanda un masaj zilnic de minim 30minute/zi;daca edemul este prusc instalat masajul poate fi facut la 2 zile.

Atentie insa ca nu orice edem trebuie masat,deoarece exista situatii cand edemul este dat de o posibila fractura si atunci prin masaj riscam sa deplasam anumite oase si sa facem mai mult rau decat bine. Un alt astept ce trebuie retinut este ca daca exista rani deschise la nivelul mainilor sau picioarelor, nu este indicat masajul pentru a nu suprainfecta zona si pentru a nu irita mai tare zona deschisa prin aplicarea cremelor.

Alte tratamente si remedii alternative:
- miscarea zilnica este cel mai bun si gratuit remediu pentru a ameliora edemele;
- ridicarea picioarelor pe o perna noaptea favorizeaza intoarcerea fluxului de sange venos si treptat poate inlatura senzatia de greutate sau chiar diminuarea edemelor;
- examinati prescriptiile medicale pentru a vedea daca exista medicamente care ar determina instalarea edemului;
- evitarea incaltamintei si a imbracamintei foarte stransa;
- respectarea consumului de lichide;
- consumul de apa cu lamaie a persoanele ce nu au afectiuni gastrice poate aduce beneficii asupra eventualelor toxine acumulate in organism;
- suplimentarea cu preparate ce ajuta la buna functionare a vaselor limfatice, a capilarelor, dar si a venelor si pot avea in compozitia lor fractiuni micronizate de bioflavonoide, extracte de coaja din coaja citricelor, extract din seminte de struguri si de castan ce duce treptat la disparitia senzatiei de greutate la nivelul picioarelor. Aceste suplimente se iau la recomandarea medicului si nu se initiaza administrarea daca exista o intoleranta la una din substante;
- scaderea in greutate poate fi un remediu benefic pe toate planurile pentru personele care sufera de obezitate;
- este interzisa stoparea medicatiei din proprie initiativa deoarece si acest lucru ar putea genera edem fara sa realizezi acest lucru.