Pandemia COVID-19 a luat intreaga lume prin surprindere, avand un impact negativ asupra vietii sociale, a economiei, a sanatatii si a altor sisteme sau structuri esentiale. In intreaga lume, sistemele de asistenta medicala nu au fost concepute pentru a face fata unei astfel de crize imprevizibile si au necesitat o mobilizare urgenta a resurselor pentru a face fata situatiei, acest lucru afectand intreaga populatie.
Din cauza riscului de infectare cu virusul SARS-CoV-2, accesul populatiei la anumite servicii de sanatate a fost restrictionat sau ingreunat, consecintele de viitor fiind negative in unele cazuri. Spre exemplu, multe dintre vizitele programate la medic au fost amanate, iar banalele controale preventive au fost anulate, toate aceste aspecte nefiind optime pentru sanatatea populatiei.
Chiar daca in ultima perioada s-a vorbit doar despre infectia cu virusul SARS-CoV-2, nu trebuie uitat faptul ca exista si alte patologii. Asadar, numerosi pacienti trebuie ingrijiti in mod adecvat, chiar daca accentul se pune in momentul de fata pe aceasta noua infectie. Din pacate, pandemia COVID-19 a facut ca multe probleme medicale sa fie ignorate sau amanate, iar consecintele nu au intarziat sa apara.
Prin controale medicale realizate la timp, pacientii pot beneficia de ingrijiri adecvate, complicatiile pot fi prevenite in mod eficient, iar riscul consecintelor negative asupra sanatatii poate fi minimizat cat mai mult.
Trebuie stiut ca asistenta medicala este oferita si in timpul pandemiei, iar pacientii nu trebuie sa evite sa ceara ajutorul. Pandemia COVID-19 a reprezentat si reprezinta inca o criza mondiala, dar trebuie ca populatia sa o depaseasca, asa ca sunt adoptate constant masuri optime de a face fata.
Chiar daca la inceputul pandemiei accesul la asistenta medicala a fost ingreunat, cu timpul acest disconfort s-a minimizat prin adoptarea unor masuri eficiente de protectie, dar au fost implementate si noi metode prin care pacientii sa poata lua legatura cu cadrele medicale si sa primeasca ajutorul de care au nevoie.
Pandemia a inchis anumite usi atunci cand vine vorba despre asistenta medicala si ajutorul oferit pacientilor, dar a deschis multe altele. Pacientii nu trebuie sa astepte ca pandemia sa dispara daca suspecteaza ca sufera de anumite probleme de sanatate, deoarece acestea se pot agrava si pot duce la complicatii ireversibile si chiar cauzatoare de deces.
De asemenea, pacientii cronici trebuie sa continue sa tina legatura cu medicii lor, chiar daca acest lucru nu mai inseamna neaparat o vizita in cabinet. Unele boli cronice pot fi evaluate chiar la domiciliul pacientului, in timp ce altele necesita in continuare o abordare clasica.
Telemedicina a luat amploare peste tot in lume, mai ales ca masurile de izolare si carantinare sunt stricte, iar consultatiile de tip online au din ce in ce mai mult succes. Serviciile medicale sunt oferite cu brio de la distanta, iar riscul de infectie este minimizat.
Totusi, exista si cazuri in care vizita la medic este absolut necesara, iar programarile vor fi facute imediat, cu avantajul ca salile de asteptare nu vor mai fi pline, distanta dintre pacienti va fi mult mai mare, iar riscul de infectare mult mai mic.
Spre exemplu, un pacient ce observa simptome compatibile cu cele ale unei boli oncologice sau are suspiciunea ca sufera de o astfel de boala poate beneficia de sprijinul telemedicinei prin consultatii de specialitate, urmand ca ulterior sa fie programat pentru investigatii mai amanuntite (analize de sange, biopsii, IRM, CT etc.), dar si pentru tratament adecvat.
Situatia actuala a ingradit semnificativ accesul la asistenta medicala pentru multi pacienti. De asemenea, persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, dar care sufera si de alte boli, le poate fi mai greu sa beneficieze rapid de o buna asistenta medicala, mai ales din cauza izolarii si a carantinarii, dar metodele prezentate anterior pot fi de un real ajutor.
Totusi, exista situatii in care amanarea evaluarilor medicale si a tratamentelor corespunzatoare este riscanta si pune in pericol viata, asa ca asistenta medicala va fi acordata imediat, chiar si in plina pandemie.
Situatiile ce necesita asistenta medicala imediata sunt aceleasi ca si inainte de pandemie. Asadar, persoanele ce sufera diferite traumatisme severe, arsuri sau hemoragii importante vor necesita imediat ingrijiri de specialitate. De asemenea, persoanele care considera ca se confrunta cu un infarct miocardic sau cu un accident vascular cerebral trebuie sa primeasca cat de curand asistenta medicala.
Durerile sau intepaturile in piept, tulburarile de respiratie, ametelile severe, confuzia, paralizia fetei si incapacitatea de a misca membrele reprezinta doar cateva dintre simptomele ce trebuie sa reprezinte un semnal de alarma. Persoanele ce au suferit diferite traumatisme semnificative la nivelul capului sau coloanei vertebrale trebuie, de asemenea, sa discute cat mai rapid cu un medic in vederea unor investigatii de specialitate.
Persoanele infectate cu coronavirus, dar si cele suspectate de infectie, trebuie sa stie ca vor beneficia de ingrijiri medicale corespunzatoare pentru afectiunile de care sufera, chiar daca au asociata si aceasta patologie. In plus, aceste persoane trebuie sa anunte imediat medicul daca intampina manifestari grave, precum dificultati de respiratie sau febra ridicata.
Virusul SARS-CoV-2 a afectat planeta intr-un mod neasteptat, iar toata omenirea incearca sa ii combata efectele si sa se intoarca la viata avuta anterior. Pacientii trebuie sa inteleaga ca ingreunarea accesului la asistenta medicala nu este o masura luata impotriva lor, ci doar un efect nedorit pe care il are pandemia COVID-19 asupra sistemului de sanatate.
Totusi, se incearca luarea de masuri compensatorii si care sa le ofere pacientilor sprijinul de care au nevoie, de exemplu prin detasarea medicilor pe teren sau prin dezvoltarea si punerea in practica a telemedicinei. De asemenea, masurile luate in spitale, clinici, cabinete medicale etc. sunt unele de protectie pentru populatie si au ca scop prevenirea infectarii, astfel incat viata sa revina la normal cat mai rapid.
De exemplu, accesul la consultatii fizice doar pe baza de programare nu trebuie privit ca pe un lucru negativ, ci ca pe o modalitate de a reduce aglomeratia din salile de asteptare si riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2. In concluzie, orice persoana poate beneficia de o buna asistenta medicala in pandemie, doar ca in unele cazuri aceasta va fi acordata sub diferite alte metode fata de cum populatia era obisnuita inainte.