Craniotomia cu pacientul treaz

Ce este craniotomia

Operatia pe creier este, chiar si in ziua de azi, una dintre cele mai riscante si infricosatoare operatii prin care un pacient poate trece. Acest tip de operatie se numeste craniotomie si nu de putine ori se efectueaza pe un pacient treaz si alert.

Craniotomia cu pacient treaz este tratamentul chirurgical pentru anumite leziuni neurologice, precum tumori pe creier sau crize epileptice.

Notiuni generale de anatomie

Creierul uman este un oargan unic situat in cutia craniana sau craniu, avand rolul de a controla toate functiile si activitatile organismului prin intermediul nervilor si altor structuri care il conecteaza cu intreg corpul. Acest control nu se face nespecific, ci din contra, anumite parti din creierul nostru controleaza anumite functii specifie.

Astfel, este important sa stim ca avem o zona specifica pentru vedere, una pentru vorbire si una pentru miscare, fiecare actionand activ si direct asupra acestor abilitati umane esentiale.

De ce este pacientul treaz?

Desi poate parea si mai periculos, craniotomia cu pacient treaz reduce mult anumite riscuri, cum ar fi lezarea zonelor din creier responsabile de vedere, vorbire si controlul miscarilor. Am vazut anterior ca acest tip de operatie se efectueaza de regula pentru tumori sau focare epileptice.

In cazul in care tumora sau aria din creier considerata centrul crizelor de epilepsie este situata in apropierea zonelor de control ale vederii, vorbirii sau miscarii, cel mai probabil pacientul va trebui sa fie treaz in timpul operatiei.

Medicul chirurg va adresa intrebari pentru a verifica integritatea acestor functii, de vedere, vorbire si miscare, si va urmari modul in care creierul reactioneaza. Pe baza raspunsurilor date de catre pacient, chirurgul isi poate confirma ca opereaza exact ariile care trebuie, fara a leza alte structuri apropiate.

Aceste 3 zone specifice sunt dificil de identificat cu exactitate inainte de operatie, deci faptul ca pacientul este treaz ajuta chirurgul sa stie exact care sunt acele zone, pentru a evita complet lezarea sau indepartarea lor.

Inainte de interventie

In primul rand, echipa terapeutica va determina daca acest tip de operatie este cea mai buna alegere in cazul dat. Anumitor pacienti nu le este recomandat acest tip de craniotomie, cum sunt persoanele cu obezitate sau cu apnee in timpul somnului.

Daca operatia este potrivita si dumneavoastra sunteti de acord sa fiti treaz in timpul acesteia, vi se va explica ceea ce urmeaza sa se intample si va vor fi expuse atat beneficiile cat si riscurile craniotomiei cu pacient treaz.

Craniotomia cu pacientul treaz ofera o lista lunga de avantaje. Aceasta poate opri crizele de epilepsie, se poate indeparta complet o tumora sau poate fi micsorata considerabil tumora, ceea ce duce la prelungirea vietii pacientului si la imbunatatirea calitatii vietii pe termen lung.

In acelasi timp, exista riscuri si efecte adverse in urma craniotomiei, de care pacientul trebuie sa fie constient inainte de operatie.

Riscurile craniotomiei cu pacientul treaz:
• Modificari ale vederii
• Dificultati de vorbire sau invatare
• Pierderi de memorie
• Edem cerebral sau prezenta fluidelor in craniu
• Meningita
• Slabiciune musculara
• Accident Vascular Cerebral

Inainte de operatie, neurochirugul va face un mic test: veti avea de recunoscut cateva imagini sau cuvinte pe cartonase sau pe calculator, pentru a compara raspunsurile cu cele date ulterior in timpul operatiei.

In timpul interventiei chirurgicale

Operatia incepe prin anestezie, un medic anestezist va va administra medicamente care sa va adoarma pentru anumite etape din operatie. Neurochirurgul va aplica anestezice locale si la nivelul scalpului pentru a va asigura confortul.

In timpul procedurii, veti avea capul fixat cu ajutorul unui suport pentru ca neurochirurgul sa aiba acuratete. O parte din parul dumneavoastra va fi ras.

Urmeaza incizia efectiva si indepartarea craniului pentru a putea accesa creierul. In timpul acestor prime etape de indepartare a oaselor cutiei craniene, veti fi sub efectul anesteziei pentru a nu simti durere sau disconfort. Mai apoi, pentru partea de operatie in care trebuie sa raspundeti la intrebari, anestezistul va opri administrarea medicamentelor si va va mentine treaz si constient.

Neurochirurgul va folosi ceea ce se numeste “mapping” al creierului pentru a gasi exact acele 3 zone care controleaza vederea, vorbirea si miscarea. Acesta va avea deci o harta a creierului cu toate punctele de control si structurile acestuia. Astfel, se va putea taia cat mai mult din tumora, respectiv din focarul epileptic, fara a distruge in vreun fel zonele importante si sanatoase.

In timpul interventiei veti fi rugat sa recunoasteti acele imagini sau cuvinte vazute anterior pe cartonase sau calculator, sa ridicati un deget sau sa faceti alte miscari, sa vorbiti si sa raspundeti la intrebari. Raspunsurile dumneavoastra sunt esentiale pentru buna desfasurare a operatiei, intrucat neurochirurgul va putea proteja ariile functionale ale creierului.

Chirurgul este sustinut de o intreaga echipa medicala care va monitoriza continuu, cu ajutorul testelor de imagistica precum RMN sau imagini 3D, structura si aspectul creierului dumneavoastra inainte si in timpul interventiei, pentru a se asigura ca totul este in regula, in siguranta.

Functiile vitale cum sunt pulsul, tensiunea arteriala, respiratia vor fi si ele evaluate constant. La finalul craniotomiei, chirurgul va reatasa craniul, timp in care veti fi din nou anesteziat.

Astfel, prin eforturile intregii echipe medicale si bineinteles, raspunsurile dumneavoastra, operatia va avea cel mai bun rezultat posibil, cu cele mai mici riscuri posibile.

Dupa finalizarea craniotomiei

Dupa procedura, chirurgul poate solicita un nou test RMN pentru a confirma indepartarea tumorii sau a focarului epileptic. Veti sta cateva zile in spital in sectia de terapie intensiva, pentru recuperare.

Revenirea completa la viata cotidiana cu activitatile obisnuite si munca va fi posibila dupa cel putin 6 saptamani, dar se poate extinde pana la 3 luni, in cazurile complexe.

Rezultatele craniotomiei cu pacientul treaz

Daca operatia a fost facuta pentru a corecta epilepsia, ar trebui sa vedeti imbunatatiri in aparitia crizelor de epilepsie chiar dupa operatie. In cazul unor pacienti, episoadele epileptice dispar complet, in timp ce in alte cazuri acestea sunt mai rare si mai putin intense in urma craniotomiei. In foarte putine cazuri episoadele de epilepsie nu se modifica in niciun fel.

Daca tratamentul a fost pentru a indeparta o tumora, in general neurochirurgul indeparteaza intreaga tumora. S-ar putea totusi sa aveti nevoie de radioterapie sau chimioterapie, tratamente care au ca scop distrugerea ultimelor resturi de tumora si prevenirea recidivarii tumorii.

Concluzie

Craniotomia cu pacientul treaz se efectueaza din ce in ce mai des in lumea intreaga si bineinteles si in Romania. Este o interventie chirurgicala foarte eficienta si pentru care se iau toate masurile de siguranta pentru a evita orice fel de leziuni sau alterari alte functiilor organismului.

Neurochirurgul va actiona doar asupra tumorilor sau centrelor de epilepsie, evitand tesuturile sanatoase prin tehnologia de “brain-mapping” intraoperator.

Pacientii care trec prin aceasta operatie intervin direct in propria lor vindecare, prin raspunsurile date in timpul operatiei si dorinta lor de cooperare cu intreaga echipa medicala.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/awake-brain-surgery/about/pac-20384913
https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/ionm/types/intraoperative-brain-mapping.html