Medicii spun ca exista dovezi limitate cu privire la modul in care suplimentele pot afecta sau nu raspandirea infectiei cu SARS-CoV-2 sau progresia bolii.
Nu stim daca administrarea de vitamine sau suplimente va va ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva noului coronavirus sau sa va afecteze severitatea simptomelor daca il contactati. Insa expertii spun ca unele suplimente pot afecta severitatea simptomelor atunci cand vine vorba de alte infectii virale.
Medicii si oamenii de stiinta au inca multe intrebari fara raspuns despre noul coronavirus si despre modul in care acesta afecteaza corpul nostru odata ce suntem expusi.
Se recomanda spalarea frecventa a mainilor si distantarea sociala pentru a opri raspandirea virusului.
Dar multi oameni se intreaba: exista ceva ce putem face pentru a consolida apararea sistemului nostru imunitar si pentru a combate virusul daca intram in contact? Exista suplimente care ar putea ajuta?
Sistemul nostru imunitar este conceput pentru a recunoaste lucrurile care sunt straine in corpul nostru si pentru a elimina acele lucruri straine. Daca sistemul imunitar ar fi prea activ, ar ataca propriile noastre tesuturi, ceea ce se poate intampla in unele boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida si boala Crohn.
Pe baza cercetarilor privind efectele zincului impotriva altor virusuri, exista unele sugestii ca mineralele pot diminua severitatea simptomelor, asa ca, daca incepeti sa prezentati simptome ale unui virus, inclusiv noul coronavirus, se recomanda administarea pastilelor de zinc pentru a va proteja gatul. Dar chiar acum, nu exista nicio dovada sigura ca va functiona.
Ca intotdeauna, spuneti medicului dumneavoastra despre toate suplimentele pe care le luati sau intentionati sa le luati, deoarece acestea pot prezenta riscuri neintentionate pentru sanatate pentru anumite grupuri sau pot interactiona cu alte medicamente pe care le luati.
Dovezile disponibile sugereaza ca anumite suplimente pot ajuta atunci cand vine vorba de reducerea infectiei sau a duratei bolii. Dar putine dovezi sugereaza ca suplimentele te ajuta, de fapt, sa te protejeze impotriva prinderii unui agent patogen.
Si nu exista dovezi ca vreun supliment este un glont de argint care va creste la nivel global raspunsul imun impotriva oricaror amenintari.
Iata ce stim.
1. Socul
Exista date care sugereaza ca socul (luat in ceaiuri, pastile, guma) poate reduce reproducerea virusului gripal si ii poate ajuta pe oameni sa se recupereze mai repede din gripa. Un studiu publicat in martie 2019 a constatat ca compusii din concentratia socului pot inhiba intrarea si replicarea virusului in celulele umane si pot contribui la intarirea raspunsului imun al unei persoane la virus. Nu exista date foarte bune pentru raceala obisnuita si categoria a treia de varsta.
2. Zincul
Zincul are unele date care sugereaza ca va poate sprijini sistemul imunitar si va poate ajuta sa luptati mai repede impotriva infectiilor in racelile obisnuite. O meta-analiza publicata an revista JRSM in mai 2017 a gasit dovezi ca pastilele de zinc pot scurta durata racelii obisnuite cu peste 30 la suta. Constatarile au recomandat ca pastilele sa nu contina acid citric sau citrat de sare.
Tin sa reamintesc faptul ca, zincul nu a fost testat special cu noul coronavirus, dar a fost testat cu alte virusuri. Cand vine vorba de alte virusuri, pastilele de zinc functioneaza prin inhibarea activitatii virusului de la nivelul gatului, cand infectia abia incepe sa se raspandeasca, diminuand aceste simptome. Asadar, luarea acestor pastile la scurt timp dupa ce incepeti sa aveti simptome va poate ajuta.
3. Vitamina C
Vitamina C este asociata cu unele beneficii pentru raceli, spun diversi oameni de stiinta (raceala obisnuita poate fi cauzata de un tip de coronavirus.). O meta-analiza a 29 de studii, inclusiv 11.306 de persoane, a analizat modul an care administrarea a cel putin 200 miligrame (mg) pe zi de vitamina C a afectat riscul si gestionarea racelilor.
Studiul, publicat an Cochrane Database of Systematic Reviews, a constatat ca vitamina C nu a redus incidenta racelilor la adulti, dar a scurtat durata racelilor cu 8%. Un subgrup de studii din analiza Cochrane a analizat alergatorii de maraton, schiori ai trupelor armatei care faceau exercitii grele in conditii foarte reci si au constatat ca suplimentele de cel putin 200 mg de vitamina C in fiecare zi pareau sa reduca riscul de a contacta o raceala cu 50 la suta.
Se recomanda sa obtineti vitamina C de care aveti nevoie zilnic si sa va concentrati pe obtinerea acesteia din surse alimentare, mai degraba, decat din suplimente. Cantitatea zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti este de 75 pana la 90 mg pe zi, potrivit Institutului National de Sanatate. O portocala contine aproximativ 75 mg, un ardei verde contine aproximativ 60 mg, iar o jumatate de cana de varza de Bruxelles are aproape 50 mg.
Nu este recomandat sa luati doze foarte mari de vitamina C; odata ce dozele depasesc 400 mg, vitamina C este doar excretata in urina, conform scrisorii de sanatate de la Harvard.
4. Vitamina D
Vitamina D este importanta pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic. Si nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu raceli frecvente si gripa, potrivit Institutului National de Sanatate.
Deoarece primim multa vitamina D de care avem nevoie din soare, multi oameni vad ca nivelul lor scade in lunile de iarna, puncteaza oamenii de stiinta. Nu este necesar sa va verificati nivelurile pentru a lua in siguranta vitamina D; se recomanda 600 pana la 800 UI sau 15 pana la 20 micrograme daca decideti sa luati suplimente.
O meta-analiza a studiilor prospective publicata in revista BMJ in 2017 a constatat ca vitamina D a redus sansele de a dezvolta o infectie respiratorie cu 42% la persoanele cu deficit de vitamina D.
Nota: Dozajul conteaza. Administrarea unei doze zilnice de D3 intre 300 UI si 4.000 UI a fost mai eficienta decat administrarea unei doze lunare mari, conform raportului BMJ.
Ceea ce indica dovezile colective este ca lipsa de vitamina D poate impiedica furtuna citokinica si capacitatea organismului de a se proteja impotriva COVID-19. Daca nu sunteti deficitar, vitamina D nu va oferi cu adevarat o multime de beneficii suplimentare, dar daca sunteti deficitar, administrarea suplimentului poate intari imunitatea, spun doctorii.
5. ACV (otetul de cidru de mere)
Desi otetul de cidru de mere (ACV) se mandreste cu alte beneficii pentru sanatate, nu exista dovezi care sa demonstreze ca ACV afecteaza functia imunitara sau ca luarea regulata va imbunatateste sansele de a lupta impotriva virusurilor.
6. Turmericul
Turmericul sau curcuma, desi exista unele dovezi, curcuma poate produce unele beneficii pentru sanatate, inclusiv ajutarea la gestionarea colesterolului ridicat, a controlului glucozei si a problemelor digestive, nu exista dovezi specifice ca pot ajuta la combaterea unui virus.
Exista, totusi, dovezi care sugereaza ca unul dintre compusii activi din curcuma (curcumina) actioneaza intr-un fel asupra functiei imune, desi modul in care aceste efecte pot sau nu sa beneficieze sanatatea este inca neclar, potrivit unei revizuiri publicate in Journal of Clinical Immunology.