2020…un an cu de toate! Probabil ca toti numaram zilele pana se termina acest an, incarcat puternic emotional. A fost un an interesant, cu multe provocari, mult stres si panica, griji, si poate cu ceva experiente neplacute pentru unii dintre noi. Insa, inainte de a continua lista de “reprosuri” fata de acest an, trebuie sa recunoastem ca provocarile acestui 2020 ne-a adus si multe beneficii.
Am invatat sa ne protejam si avem mai multa grija de noi, sa constientizam ca in era “timpului pe fuga” este imperios necesar sa ne facem timp de sanatatea noastra si a celor dragi, am invatat sa gestionam stresul si sa ne facem timp si sa ne bucuram de micile hobby-uri sau lucruri care ne bucura sufletul.
Pentru ca acest an s-a invartit in jurul sanatatii, haideti sa vedem care sunt vitaminele si mineralele esentiale pentru o a ne asigura o sanatate optima in Noul An.
Vitamina D3. Supranumita si Vitamina soarelui, aceasta vitamina are multiple roluri pentru sanatate, cele mai importante la nivelul sistemului osos si imunitar. Vitamina D3 creste rezistenta organismului fata de anumite boli, este un puternic imunostimulator, fortificand sistemul imunitar. La nivelul sistemului osos, creste flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor , imbunatateste functionarea sistemului muscular si sustine sanatatea dintilor. Vitamina D3 (colecalciferol) extrasa din lana de oaie este unica sursa naturala de D3 si garanteaza absorbtia ridicata a calciului in organism. Vitamina D3 se recomanda in lunile sezonului rece cand expunerea la lumina solara este scazuta, persoanelor care petrec mult timp in spatii inchise si care locuiesc in zone poluate, pentru intarirea sistemului imunitar, in deficient de calciu (hipocalcemie), femeilor aflate la premenopauza si menopauza predispuse la scaderea densitatii osoase, femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor care sufera de depresie de sezon sau anxietate. Doza optima de Vitamina D3 este de 3000 UI/zi in caz de carente usoare si pentru mentinerea nivelului optim de Vitamina D3 si 5000 UI -10.000 UI/zi pentru adulti in caz de deficit major de vitamina D3, mai ales in asociere cu afectiuni severe autoimune, neurodegenerative, diabet, afectiuni troidiene, depresie, lucrari dentare ce necesita aditiei de os.
Calciu. Este un mineral esential, intrucat aproape fiecare celula din corpul nostru foloseste intr-un fel acest mineral, de la sistemul nervos, muscular, osos si inima. Pe masura ce imbatranim, absorbim din ce in ce mai putin calciu din dieta noastra, determinand organismul sa ia din ce in ce mai mult calciu din oasele noastre. In timp, acest proces de imbatranire poate provoca sau contribui la osteopenie sau osteoporoza. Concetratia cea mai mare de calciu se afla la nivelul scheletului si dintilor, iar aportul corespunzator a acestuia se traduce prin oase sanatoase, unghii puternice si dinti lispsiti de carii. Spre deosebire de calciul de sinteza, in urma caruia apar calcifieri si depuneri pe organe, calciul organic are o rata de absorbtie mult mai ridicata, iar distributia sa in organism este uniforma.
Magneziu. Magneziul este al patrulea cel mai abundent mineral din organism. Este necesar pentru mai mult de 600 de reactii enzimatice din organism, jucand multiple importante in sanatatea corpului si a creierului: influenteaza favorabil sistemul nervos si muscular, contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, inlatura stresul si oboseala acumulata. De asemenea, acest oligoelement esential ajuta la reglarea zaharului in sange si la sanatatea inimii, prin transportul propice al potasiului, calciului, precum si a altor nutrienti, prin membranele celulare. Nu in ultimul rand, magneziul este un bun detoxifiant, impiedicand actiunea metalelor grele si a chimicalelor din organism, iar ulterior conducand la eliminarea acestora. Nivelurile scazute de magneziu pot duce la probleme cu metabolismul vitaminei D, slabirea oaselor, batai neregulate ale inimii si tensiune arteriala neregulata, iritabilitate si anxietate, crampe musculare si oboseala. Pentru un aport optim de magneziu se recomanda administrarea de magneziu organic care are o rata de absorbtie cu 50% mai mare fata de magneziul de sinteza.
Zinc. Este un mineral esential, implicat in majoritatea proceselor vitale din corp. Avem nevoie de zinc deoarece fortifica sistemul imunitar, asigura sanatatea sistemului osos, a pielii, parului si unghiilor, sustine procesul de diviziune celulara, reduce starile de oboseala si extenuare, protejeaz celulele de stresul oxidativ, asigura metabolismul energetic normal si creste rezistenta sistemului nervos. Cele mai bogate surse naturale de zinc sunt semintele de dovleac, carnea de vita, caju, naut, carnea de pasare si ciupercile.
Conform cercetarilor, administrarea de Zinc bisglicinat are o absorbtie ridicata, cu 43% mai mare decat gluconatul de Zinc. In plus, aceasta forma de zinc se absoarbe complet la nivel intestinal si nu blocheaza absorbtia altor elemente nutritive.
Fier. Este un mineral esential in transportul oxigenului in organism si formarea sangelui. Organismul uman are nevoie de fier pentru efectuarea mai multor procese metabolice vitale, de la productia de energie, la procesul de crestere si dezvoltare, sinteza hormonilor si functionalitatea sistemului imunitar. Rolul cel mai importat al fierului este de a produce doua molecule importante: hemoglobina si mioglobina. Hemoglobina este masa coloranta a globulelor rosii din sange si este necesara pentru transportul oxigenului la toate celulele din corp. Mioglobina asigura transportul oxigenului la nivelul sistemului muscular. Lipsa fierului scade producia de hemoglobina si reduce aportul de oxigen al organismului. Deficitul de Fier este destul de frecvent fiind cauzat adesea de lipsa aportului de fier din alimentatie. Fierul ca supliment alimentar este disponibil in mai multe forme.
Cea mai eficienta ca biodisponibilitate si absorbtie este fierul bisglicinat. Aceasta este o forma superioara de fier chelat cu doua molecule ale aminoacidului glicina, asigurand absorbtia ridicata. Nu are efecte secundare la nivel gastro-intesinal precum greata, diaree, constpatie, varsaturi sau indigestie si are o biodisponibilitate ridicata, de aproximativ 90%.
Complexul de B-uri. Vitaminele B ajuta organismul sa metabolizeze proteinele, grasimile si carbohidratii care sunt transformati in combustibil in timpul digestiei. O deficienta a acestui complex poate cauza diverse probleme de sanatate: oboseala cronica, boli cardiace, boli neurologice si chiar infertilitate. Cele mai importante vitamine din complexul de B-uri sunt B12 si B9 sau acidul folic. Vitamina B12 este un nutrient care mentine sanatatea celulelor sanguine si ajuta corpul sa creeze ADN. De asemenea, este important in prevenirea tipurilor de anemie.
Acidul folic ajuta la productia de tesut si ajuta organismul sa creeze noi proteine si celule roii din sange. Este deosebit de important pentru femeile care incearca sa ramana insarcinate, deoarece acidul folic reduce riscul anumitor defecte congenitale. Majoritatea oamenilor reusesc sa obtina un optim de vitamine B din alimentatie, insa veganii sau vegetarienii le obtin greu intrucat majoritatea vitaminelor din acest complex se gaseste in proteinele animale. Drojdia-de-bere este foarte bogata in complexul de B-uri. Comparativ cu vitaminele de sinteza, B-urile extrase din Drojdia-de- bere au o rata ridicata de absorbtie.
Pentru ca suplimentele alimentare nu inlocuiesc un regim alimentar variat, va sfatuim sa puneti pret pe calitatea alimentelor si pe o dieta echilibrata, sa renuntati la obiceiurile nesanatoase si la alimentele de tip fast food, sa beti suficienta apa si sa petreceti cat mai mult timp in natura si alaturi de cei dragi.