Au fost descoperite leziuni multiple ale organelor in randul tinerilor si persoanelor fara boli cronice la 4 luni dupa ce s-au imbolnavit de COVID-19

Infectia cu noul coronavirus poate fi o boala pe termen lung pentru unele persoane, potrivit unui raport realizat de Institutul National pentru Cercetari in Sanatate din Marea Britanie.

Multe persoane se plang de faptul ca inca nu si-au revenit complet in urma infectiei cu coronavirus, nici macar la cateva saptamani sau luni dupa ce s-au vindecat. Cel mai frecvent sunt acuzate stari de oboseala, durere, probleme de memorie si respiratie. Acest fenomen poarte numele de „Long COVID” sau ”Coronavirusul de lunga durata” si se manifesta prin simptome recurente, ce afecteaza multiple organe si provoca pana la 172 de simptome, printre care convulsii violente, tremor accentuat, confuzie, piele iritata, precum si probleme ale inimii, pierderea mirosului si a fustului, tinitus, dureri musculare, dureri de umeri si de gat, caderea parului.

Coronavirusul de lunga durata se poate manifesta nu doar la cei care au avut o forma grava a bolii, ci si in randul tinerilor si persoanelor fara boli cronice, care au avut o simptomatologie usoara, potrivit raportului realizat de Institutul National pentru Cercetari in Sanatate din Marea Britanie. Raportul evalueaza impactul pe termen lung pe care virusul SARS-COV-2 il are asupra sanatatii organelor la aproximativ 500 de subiecti cu risc scazut. Investigatia implica o combinatie de investigatii RMN, analize de sange, masuratori fizice si chestionare online. Varsta medie a participantilor este de 44 de ani.

Potrivit primelor rezultate ale studiului, aproape 70% dintre cei testati au unul sau mai multe organe afectate, inclusiv inima, plamanii, ficatul si pancreasul, la patru luni de la debutul COVID-19.

In unele cazuri, a existat si o corelatie intre organele afectate si simptome. De exemplu, deficientele cardiace sau pulmonare sunt legate de respiratie, iar deficientele hepatice sau pancreatice de simptomele gastrointestinale.

Insa datele nu au fost inca evaluate stiintific pe scara larga, explica autorul studiului Amitava Banerjee, cardiolog si profesor la University College London. Aceasta mai explica faptul ca niciun dintre pacientii examinati nu au fost supusi unor investigatii amanuntite inainte sa dezvolte COVID-19 si nu se stie daca unii dintre ei ar fi avut deja unele deficiente, desi acest lucru este putin probabil avand in vedere varsta si starea lor de sanatate.

Surse:
https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/long-haul-covid-gp-symptoms-18650333
https://www.theguardian.com/world/2020/nov/15/damage-to-multiple-organs-recorded-in-long-covid-cases
https://www.bbc.com/news/health-54622059

Apa de gura ar putea ucide noul coronavirus in 30 de secunde, arata noi cercetari

Apa de gura a devenit parte din rutina zilnica a multor persoane, mai ales dupa ce s-a vehiculat ca ar fi un instrument cheie in lupta impotriva noului coronavirus. In ultima perioada, majoritatea producatorilor de apa de gura si-au actualizat informatiile cu privire la COVID-19, mentionand ca produsele lor nu au fost testate in prealabil impotriva niciunei tulpini de coronavirus, acestea indepartand doar bacteriile.

Insa un studiu recent, citat de BBC si Independent, arata faptul ca apa de gura care contine cel putin 0,07%, clorura de cetilpiridinium (CPC), un ingredient care se regaseste in mai multe tipuri de apa de gura, ar putea neutraliza virusul in 30 de secunde.

Studiul, insa, nu a fost inca evaluat si analizat de alti oameni de stiinta, cum este procesul obisnuit al unei cercetari academice, a explicat Richard Stanton, autorul principal al cercetarii. Urmeaza sa fie realizat un studiu clinic pentru a demonstra daca, intr-adevar, apa de gura este eficiente in reducerea nivelului de COVID-19 din saliva pacientilor confirmati pozitiv internati in Spitalul Universitar Wales din Cardiff. Dovezile urmeaza sa fie publicate la inceputul anului urmator.

Dr. Nick Claydon, specialist in paradontologie la Spitalul Universitar Wales din Cardiff, este de parere ca aceasta cercetare este foarte valoroasa. Claydon este de parere ca daca vor fi suficiente dovezi cu privire la faptul ca apa de gura ar fi eficienta in combaterea noului coronavirus, aceasta ar putea deveni o parte importana a rutinei oamenilor in pandemie, alaturi de spalarea mainilor, purtarea mastilor si distantarea sociala.

Surse:
https://www.bbc.com/news/uk-wales-54971650
https://www.independent.co.uk/news/science/coronavirus-mouthwash-kill-covid-19-b1723922.html

Cel mai mare numar de cazuri de coronavirus de pana acum: 10.142 imbolnaviri in ultimele 24 de ore

Romania trece din nou de 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. Alte 10.142 de cazuri de coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore, din 37.906 teste efectuate. Este cel mai mare numar de imbolnaviri care s-a inregistrat, pana acum, in Romania. Precedentul record a fost in 12 noiembrie - 10.142 de cazuri.

Bilantul a ajuns la 383.743, potrivit datelor furnizate miercuri de Grupul de Comunicare Strategica. De asemenea, s-au inregistrat alte 168 de decese, in timp ce la ATI sunt internati 1.174 de pacienti.

Capitala raporteaza in continuare cele mai multe cazuri noi de coronavirus, respectiv 1.141, in crestere fata de ziua precedenta. Urmeaza judetele Constanta - 528, Cluj - 501 si Iasi - 437, unde se observa, de asemenea, o tendinta ascendenta in ceea ce priveste numarul de cazuri noi de COVID-19.

23 de judete si municipiul Bucuresti au o rata de infectare de peste 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, cel mai mare indice fiind la Sibiu - 10,58. In Bucuresti se inregistreaza o usoara scadere, astazi fiind raportat un indice la 14 zile de 6,49.

Judetele in care rata de incidenta a cazurilor a trecut de 7 sunt:
• Sibiu - 10,58 cazuri la mia de locuitori
• Ilfov - 9,87 cazuri la mia de locuitori
• Cluj - 8,78 cazuri la mia de locuitori

• Brasov - 7,52 cazuri la mia de locuitori
• Timis - 7,12 cazuri la mia de locuitori

Tot in ultimele 24 de ore au fost raportate 168 de decese (102 barbati si 66 femei), mai putine fata de ieri, cand s-au inregistrat 186 decese. Pacientii erau internati in spitalele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 4 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 16 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 42 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 62 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 44 decese la categoria de peste 80 de ani.

163 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 5 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.
De la debutul pandemiei, 261.387 de pacienti au fost declarati vindecati.