Testul six minutes walk prezice mortalitatea la pacientii cu fibroza pulmonara

Odistanta mica parcursa intr-un mod de plimbare in 6 minute este asociata cu cresterea mortalitatii la pacientii cu fibroza pulmonara idiopatica care sunt pe lista de asteptare a transplantului de plaman, conform rezultatelor unui studiu publicat in septembrie in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. "Studiile functionale pot fi de ajutor in prezicerea supravietuirii la pacientii cu fibroza pulmonara idiopatica", a declarat Dr. Steven M. Kawut si colegii sai de la Universitatea Columbia, New York. "Diferitele distante parcurse de pacienti la testul de plimbare in 6 minute a urmarit sa identifice pacientii cu risc crescut de deces."
Cercetatorii au studiat retrospectivun esantionalcatuit din 454 pacienti cu fibroza pulmonara idiopatica din perioada 30 iunie 2004 si pana in iulie 2005. Echipa a examinat asocirea dintre supravietuitorii de pe lista de asteptare pentru transplantul pulmonar si testul six minutes walk. Subiectii au parcurs o distanta medie in 6 minute de 240-260 metri. In total, 63 decedati (14%) au fost raportati si 191 de pacienti (42%) au facut transplant de plaman.O asociere importanta s-a observat intre un test minutes walk scazut si cresterea mortalitatii (p<0.0001). Echipa de cercetatori a constatat ca distanta de 207 metri a fost indicatorul optim de predictie pentru mortalitate la 6 luni, avand o sensibiltate de 74% si o specificitate de 73%.
Dupa ajustarea factorilor demografici, antropometrici, hipertensiunii pulmonare si a afectiunilor medicale asociate, rata mortalitatii la pacientii cu un test six minutes mai mic de 207 metri a fost de patru ori mai mare decat a pacientilor care au obtinut la testul six minutes walk o distanta de cel putin 207 metri. Dr. Kawut si colegii sai au afirmat ca "in ciuda subiectivitatii masurarii testului six minutes walk", acesta pune in evidenta factorii care apar ca rezultat al fibrozei pulmonare idiopatice care nu sunt adecvati ca instrument de masurare comparativ cu aprecierea functiei cardiace si pulmonare.