Cum afecteaza COVID-19 copiii?

Rutina copiilor in pandemie

Rutina zilnica a copiilor a fost complet modificata de aceasta pandemie, lucru care a dus la un disconfort enorm. Inchiderea scolilor, izolarea sociala si carantina sunt doar cateva dintre masurile adoptate de autoritati pentru siguranta populatiei, dar care afecteaza viata celor mici. Copiii au, de asemenea, numeroase intrebari cu privire la coronavirus, iar la acestea trebuie sa fie oferite raspunsuri adecvate varstei si care nu alimenteaza flacara anxietatii.

In plus, adultii trebuie sa ii invete pe copii masurile ce pot ajuta la limitarea raspandirii infectiei, de exemplu notiuni cu privire la distantarea sociala, spalarea mainilor si purtarea mastii de protectie. Toate aceste comportamente promoveaza sanatatea si ajuta la gestionarea pandemiei, asa ca toate persoanele, indiferent de varsta, ar trebui sa si le insuseasca.

Efectele infectiei COVID-19 asupra copiilor

Copiii, inclusiv cei de varste foarte fragede, pot contracta infectia cu noul tip de coronavirus. Multi dintre acesti copii nu dezvolta simptome sau tind sa aiba simptome usoare, precum febra usoara, oboseala si tuse. Totusi, exista si posibilitatea instalarii unor simptome si complicatii severe, cu toate ca sansele sunt mult mai mici. Copiii cu afectiuni de sanatate subiacente pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta complicatii grave.

Una dintre cele mai recente complicatii observate in vazul copiilor poarta denumirea de sindrom inflamator multisistemic. Acest sindrom este sever si poate pune in pericol viata copiilor, deoarece afecteaza inima si alte organe importante din organism.

Cele mai frecvent intalnite simptome ale sindromului inflamator multisistemic in cazul copiilor sunt reprezentate de febra ce persista mai mult de cateva zile, eruptii cutanate, conjunctivita, dureri de stomac, greata si varsaturi, diaree, uscaciune si crapare a buzelor, inrosire si crestere in volum a limbii.

De asemenea, poate fi observat edem la nivelul membrelor, slabiciune neobisnuita, iritabilitate si/sau somnolenta. Este important de cunoscut faptul ca si alte afectiuni pot provoca aceste simptome, asa ca medicii vor pune diagnosticul si pe baza altor elemente, precum examenul fizic si diferite explorari paraclinice.

Parintii trebuie sa se adreseze medicului atunci cand copilul dezvolta simptome, chiar daca acestea sunt usoare. In plus, medicul trebuie anuntat neaparat daca cel mic prezinta febra timp de mai multe zile sau daca simptomele se inrautatesc sau nu se amelioreaza. Consultarea cu medicul este foarte importanta, deoarece acesta poate evalua corect situatia si poate recomanda cele mai bune tratamente pentru ca cel mic sa fie in siguranta.

Contagiozitatea in cazul copiilor

Majoritatea copiilor care se infecteaza cu virusul SARS-CoV-2 nu prezinta simptome sau au simptome mai usoare, cum ar fi subfebrilitatea, oboseala si tusea. Astfel, au aparut numeroase intrebari cu privire la contagiozitatea copiilor, mai ales in comparatie cu cea a adultilor.

Studiile timpurii au sugerat faptul ca cei mici nu contribuie prea mult la raspandirea virusului, dar studii mai recente au dus la ingrijorari cu privire la faptul ca infectia ar putea fi raspandita cu usurinta de copii. Desi studiile recente au variat in ceea ce priveste metodele folosite, concluziile au fost similare.

Asadar, s-a constatat ca incarcatura virala din tractul respirator superior al copiilor infectati a fost egal sau mai mare decat cel al adultilor infectati. Cantitatea de virus gasita la copii, adica incarcatura lor virala, nu a fost corelata cu severitatea simptomelor. Cu alte cuvinte, o incarcatura virala mai mare nu a insemnat neaparat si simptome mai severe.

Trebuie cunoscut faptul ca studiile cele mai recente cu privire la contagiozitatea in cazul copiilor au masurat ARN-ul viral, nu cantitatea de virusuri vii. Asadar, gasirea unor cantitati mari de material genetic viral la copii nu demonstreaza neaparat ca cei mici reprezinta un pericol. Cu toate acestea, prezenta unor incarcaturi virale ridicate la copiii infectati sporeste ingrijorarea ca acestia, chiar si daca nu au simptome, ar putea raspandi cu usurinta infectia catre cei din jur.

Vaccinarea bebelusilor in aceasta perioada

Unii parinti pot fi ingrijorati cu privire la vaccinarea celor mici in aceasta perioada. Totusi, trebuie stiut ca primirea imunizarilor timpurii pentru copiii mici, in special pentru cei cu varste mai mici de 6 luni, are beneficii importante. Spre exemplu, vaccinarea ajuta la prevenirea unor infectii grave si care pot fi chiar letale in momentele in care sistemul imunitar este vulnerabil. Vaccinul antipertussis si vaccinul pneumococic sunt doar doua exemple de vaccinuri esentiale.

Pentru copiii mai mari de 2 ani, amanarea pentru scurt timp a vaccinarii nu reprezinta o problema. Totusi, aceasta perioada de asteptare trebuie hotarata impreuna cu medicul, deoarece pot exista situatii in care amanarea vaccinarii nu este o idee buna.

Astfel, discutia cu medicul este foarte importanta, deoarece in acest fel pot fi luate cele mai bune decizii pentru un copil. In plus, pot fi aflate care sunt cele mai bune masuri de precautie pentru a mentine copiii in siguranta in aceasta perioada dificila.

Cand trebuie dus copilul la medic in timpul pandemiei?

Daca un parinte are nelamuriri cu privire la starea de sanatate a copilului sau, medicul de familie sau medicul pediatru ar trebui contactat telefonic pentru cateva sfaturi preliminare. Multe dintre cabinete ofera chiar si servicii de telemedicina si este remarcabil cate lucruri pot fi abordate in acest fel. Unele lucruri, insa, pot necesita intalnirea fata in fata cu medicul, dar cu adoptarea unor masuri de protectie, precum purtarea mastii.

Bolile sau leziunile care ar putea fi grave, cum ar fi problemele de respiratie, plagile deschise, fracturile osoase, durerile semnificative, somnolenta neobisnuita, febra ridicata sau persistenta sunt doar cateva dintre situatiile in care copiii ar trebui vazuti de medic.

De asemenea, copiii trebuie dusi la medic atunci cand au tratamente in curs pentru afectiuni grave, cum ar fi cancerul sau bolile renale. In aceste cazuri poate fi necesare interventii complexe, precum chimioterapia, dializa, transfuziile sau administrarea de medicamente pe cale intravenoasa.

In concluzie, daca nu este vorba despre o urgenta medicala, discutia in prealabil cu medicul va oferi raspunsul cu privire la momentul in care este necesara o vizita la medic. Decizia va depinde de o combinatie de factori, inclusiv starea de sanatate a copilului si riscul de transmitere a infectiei COVID-19 in respectiva comunitate.

Recomandari pentru parinti

Specialistii recomanda ca adultii din jurul copiilor sa gestioneze situatia actuala cu calm, deoarece cei mici sunt puternic influentati de ce vad in jurul lor. Asadar, adultii din jur, dar mai ales parintii, vor reprezenta modelele pentru copii.

In plus, nu toti copiii se vor comporta in acelasi mod in contextul pandemiei, asa ca parintii trebuie sa fie foarte atenti la schimbarile comportamentale ale celor mici. Spre exemplu, pot sa apara anumite schimbari, precum:
• Iritabilitate, nervozitate, tristete, plans excesiv;
• Incontinenta urinara pe timpul noptii (enurezis nocturn);
• Tulburari ale somnului;
• Tulburari alimentare;
• Scaderea randamentului scolar si complicatii asociate, precum absentarea de la ore;
• Tulburari de memorie, atentie si concentrare;
• Pierderea interesului pentru activitati anterior placute;
• Utilizarea tutunului, a alcoolului sau altor substante daunatoare si care pot da dependenta.

Pentru a gestiona situatiile nedorite, parintii trebuie sa discute frecvent cu copilul cu privire la pandemia cu noul tip de coronavirus. Acestuia trebuie sa i se raspunda la intrebarile avute si trebuie sa primeasca informatii pe intelesul sau.

De asemenea, cel mic trebuie invatat sa adopte anumite comportamente ce il vor face sa fie, dar si sa simta mult mai in siguranta, precum spalarea mainilor, purtarea mastii de protectie si limitarea expunerii la informatii false. In plus, parintii trebuie sa gestioneze cu calm si incredere situatia, deoarece reprezinta primele modele in fata copiilor, iar acestia din urma vor reactiona la comportamentele adultilor.

Bibliografie:
Coronavirus outbreak and kids, https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-outbreak-and-kids
Keep Children Healthy during the COVID-19 Pandemic, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/children.html
ealthyAtHome - Healthy parenting, https://www.who.int/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome/healthyathome---healthy-parenting?gclid=CjwKCAjwoc_8BRAcEiwAzJevtTKaRzuhRh8yMviydYdhsCsQFoqtnQ1lXQEtSMBfygd6IybNw0oxqxoCLoMQAvD_BwE