In ultimele decenii, alimentatia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru specialistii in sanatate din intreaga lume. Considerata un component prioritar al unui stil de viata sanatos, precum si un mijloc de prevenire a unor boli cronice, alimentatia si efectele ei asupra starii de sanatate, sunt studiate intens.
Factorii de risc alimentari (aportul excesiv de sare, zahar, grasimi si de energie), conduc la dezvoltarea factorilor de risc metabolici (tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut de colesterol, nivelul crescut al glucozei sangvine, supraponderalitatea si obezitatea).
Indiferent de natura lor, vegetala, animala sau mixta, alimentele sunt indispensabile pentru om, dat fiind faptul ca acestea asigura energia si substantele nutritive de baza, esentiale pentru buna desfasurare a proceselor metabolice, cresterea si dezvoltarea individului.
Excluderea din alimentatie a unor grupe alimentare, poate determina carente si genera stari patologice. Alimentatia trebuie sa fie: variata, echilibrata caloric si nutritional, adaptata varstei si starii fizice a individului. Alimentele pot deveni medicamente atunci cand folosite corect.
Terapia medicala nutritionala, adapteaza alimentatia la patologia pacientului. Bolile metabolice si nu numai, fac parte dintre afectiunile care pot fi ameliorate si chiar vindecate, printr-o alimentatie corecta.
Alimentatia moderata - inseamna sa mananci cat ai nevoie, pentru satisfacerea necesarului energetic si nutritiv al organismului;
Alimentatia diversificata - inseamna sa folosesti o gama variata de alimente - legume, lactate, carne, cereale - sa nu mananci zilnic aceleasi alimente;
Alimentatia adaptata starii de sanatate - atunci cand exista o stare fiziologica speciala (graviditate, lauzie) sau patologica, e bine sa consulti un specialist in nutritie;
Alimentatia naturala - alimente proaspete, neprocesate, eventual bio;
Alimentatia sanatoasa, poate preveni aparitia bolilor si intarzia procesul de imbatranire.
Excesele alimentare, carentele alimentare, alimentele intens procesate, adaosul de aditivi, pot deveni periculoase, ducand la: obezitate, hipertensiune arteriala, diabet, sd. metabolic, guta, intolerante/alergii alimentare, anemie, avitaminoze, etc.